Deel via

Zeg niet 'vergrijzing', maar 'verzilvering'...

February 2023
Spreek niet van de 'vergrijzing', maar liever van de 'verzilvering' van de bevolking. We leven gemiddeld beduidend langer dan de vorige generaties, en het wordt hoog tijd dat de samenleving deze in aantal steeds aangroeiende groep naar waarde schat. Maar we moeten ook de hand in eigen boezem steken.

Hoera, we leven langer...

Het feit dat mensen langer leven dan ooit zou gevierd moeten worden als een van de grootste succesverhalen in de geschiedenis en niet als een 'probleem' worden beschouwd. Zoals het gezegde luidt: "Oud worden is beter dan het alternatief."

We leven gemiddeld 12 jaar langer dan de generatiie van onze ouders. Deze extra levensfase zinvol invullen en de maatschappij van onze kennis en ervaring laten profiteren wordt een van de grootste uitdagingen van de volgende decennia.

Grote bijdrage aan onze maatschappij

Hoe dragen senioren bij aan de samenleving? Net als elke jongere doen ze boodschappen, maken ze gebruik van diensten (die mensen in dienst hebben) en betalen ze belasting. Maar dat is nog lang niet alles. Het lijstje van de mogelijke bijdragen tot een betere maatschappij oogt indrukwekkend. Graag grasduinen we met deze reflectie even in de sterke troeven van de 55+ers zonder de pretentie te hebben volledig te zijn. 

senioren2

Zorg voor de (klein)kinderen

Senioren babysitten; ze zorgen voor kleinkinderen. Je kunt je alleen maar voorstellen wat er met onze economie zou gebeuren als er plotseling geen grootouders beschikbaar zouden zijn om voor de kleinkinderen te zorgen.

Hoeveel ouders zouden moeten worstelen om andere zorgopties te vinden (die al schaars zijn) - of zouden hun werk moeten missen omdat ze geen alternatieven konden vinden? Hoeveel voetbalwedstrijden of balletlessen zouden er gemist worden als oma of opa geen chauffeur speelde?senioren5

Werk voor zichzelf en anderen

Senioren doen huishoudelijk werk, huisonderhoud en tuinwerk - niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen. Ze zorgen voor vervoer of doen boodschappen voor anderen. Ze bieden emotionele steun en vriendschap, zoals de senior die bij een aan huis gebonden vriend binnenkijkt om te controleren of alles in orde is en blijft voor een praatje.

Zorg voor de partner en vrienden

Senioren zorgen voor echtgenoten of vrienden. Denk aan de vrouw die steeds meer verantwoordelijkheden in en buiten het huis op zich neemt terwijl haar man zwak begint te worden. Ze ziet zichzelf misschien niet als een verzorger, maar wat zou er zonder haar met hem gebeuren? Wie zou de boodschappen doen, boodschappen doen, koken, hem naar medische afspraken brengen?

Andere familieleden zijn niet altijd beschikbaar om te helpen. Ze wonen misschien te ver weg of hebben zelf gezondheidsproblemen. Er zijn organisaties die kunnen helpen, maar het grootste deel van deze ondersteuning wordt mogelijk gemaakt door vrijwilligers.

Dan is er de man die voor zijn vrouw zorgt die de ziekte van Alzheimer heeft (en omgekeerd), die zich van moment tot moment niet meer kan herinneren welke dag van de week het is, ongeacht welke maand of jaar, of ze gegeten heeft of wat ze net gedaan heeft. Hij zorgt ervoor dat ze zich aankleedt, goed eet, haar medicijnen inneemt, met haar naar de dokter gaat en haar leven zo normaal mogelijk houdt. Zonder hem zou ze niet meer thuis kunnen wonen, maar zou ze moeten worden opgenomen in een verzorgingshuis.

senioren4

Vrijwilligerswerk

Naarmate mensen ouder worden, staan velen meer open voor het idee van het helpen van anderen. Senioren hebben veel vrije tijd en gaan op zoek naar manieren om die vrije tijdruimte zinvol te besteden. Een van de activiteiten, is door vrijwilliger te worden voor een doel waar ze sterk in geloven.

Schat aan ervaring(en)

Ouderen zijn rijk aan jaren, maar hebben ook een schat aan vaardigheden en ervaringen. Ze hebben veel moeilijke situaties in het leven meegemaakt en overleefd die we niet eens kunnen doorgronden. Wanneer mensen echter ouder worden en kwetsbaar worden, beschouwen velen hen als een grotere last dan als nog functionerende burgers. 

De volgende generaties helpen

Senioren hebben ervaringen met gebeurtenissen en hoe het leven was, zelfs vóór onze eigen geboorte. Hun opgebouwde ervaringen, kennis en mogelijk gezond verstand kunnen de jongere generatie helpen bij het nemen van essentiële beslissingen over hun toekomst.

De 55+ers zijn degenen die door de decennia heen verandering hebben ervaren en kunnen begrijpen of er iets verbeterd is of niet, zoals individuele rechten, kwaliteit van leven en andere. Hun "wijsheid" maakt hen ideaal voor hun betrokkenheid bij de politiek op gemeenschaps- of gemeentelijk niveau.

Niet grijs, maar zilver

In plaats van zwartgallige visies te creëren over de impact van de 'grijze tsunami', zou het helpen als we de vergrijzende bevolking evenwichtiger zouden benaderen.

We hebben beleidsoplossingen nodig om de echte uitdagingen aan te gaan, zoals: Hoe zorgen we ervoor dat familie en vrienden die voor ouderen zorgen en zo'n belangrijke rol in hun leven spelen, de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben? Hoe bieden we ondersteuning in gemeenschappen om ze zo leeftijdsvriendelijk mogelijk te maken, zodat senioren kunnen blijven bijdragen aan de samenleving en de beste kwaliteit van leven hebben?

senioren1

Het wordt hoog tijd dat we niet langer spreken over 'vergrijzing' maar over 'verzilvering'. Het maatschappelijk van kapitaal van de senioren is oneindig veel groter dan de kostprijs.

Tolerante samenleving nodig

Het erkennen van de bijdragen van senioren zou helpen om van onze samenleving een meer tolerante samenleving te maken waarin de ene generatie niet tegen de andere wordt opgezet. Het zou ook een meer accurate weerspiegeling zijn van hoe de meesten van ons in ons dagelijks leven met elkaar omgaan.

Leeftijd is maar een getal

Senioren hebben veel vrije tijd die ze graag besteden aan activiteiten die ze graag doen. Ouder worden is onvermijdelijk, maar zoals het eeuwenoude cliché luidt, is leeftijd maar een getal. Dit uiteraard met de beperkende opmerking dat de gezondheid nog moet mee willen. Heel wat 55+ers kunnen echter actief blijven na hun pensionering volgens het motto 'niets moet, alles mag'.

Kennis van handwerk en ambachten

Terwijl technologie ons dagelijks leven binnendringt, gaan veel ambachten en vaardigheden die ooit belangrijk waren verloren.

Ouderen die dergelijke ambachten en vaardigheden kennen, kunnen hun eigen werkplaatsen openen om anderen kunsten te leren zoals houtsnijwerk, metaalsmeden, breien, pottenbakken, enz. Ze kunnen fungeren als fakkeldragers van vaardigheden die binnenkort alleen in geschiedenis- en folkloremusea zullen bestaan.

Maar er is natuurlijk oneindig veel meer. De 55+ers van vandaag hebben zoveel ervaringen waaruit ze kunnen putten, en die ze graag aan de volgende generaties willen meegeven.

De hand in eigen boezem steken

Niett iedereen is altijd even positief over het feit dat we steeds ouder worden. Zo is bijvoorbeeld de reclame vooral op jongeren gericht.

Maar wordt het niet tijd dat de 55+ers zelf aan de alarmbel trekken en dat we voor onze eigen rechten opkomen? We hebben de cijfers in ons voordeel. We worden steeds talrijker, en we kunnen een kapitaal aan levenservaring inbrengen. Niet dat we nu met zijn allen op de barricades moeten staan, maar we kunnen zeker onze stem laten horen.

Auteur: Stefaan Van Laere

21 reacties

Eddy Desmet
Wij senioren vormen de toekomst! Binnenkort vormen we de meerderheid en het is aan ons om ons te laten horen.
27/02/23 08:16 REAGEER
anakwaboo
Mijn haar is misschien grijs maar ik voel me zo zeker niet. 'Zilver' is inderdaad een betere term, dat moet ik onthouden!
27/02/23 09:32 REAGEER
Rik Hamels
Grappig en triest dat wij als zilveren generatie aan de ene kant elkaar in bovenstaand artikel aanmoediging niet zelf de aanzet te gegeven tot polariserende taalgebruik. Maar verbindend taalgebruik en waardige terminologie te stimuleren. .... En vervolgens iemand onder ons, precies in die valkuil trapt. En verstopt achter een schuilnaam pollariseert met een discriminerende taal.
27/02/23 18:17 REAGEER
wiwinne
vergrijzing/verzilvering, larie en apenkool. Hoe wil je dat onze echte Belgische bevolking niet vergrijst? Hoeveel echte Belgen zijn er nog aan het werk. Als we nu in een grootstad rond lopen zoals Brussel/Gent/Antwerpen/Mechelen/Luik dan zijn er meer vreemdelingen dan Belgen. Dus die inwijkelingen werken niet voor de sociale diensten of budget, maar profiteren van wat er normaal aan die grijze oudere generatie zou moeten uitgekeerd worden.
27/02/23 13:23 REAGEER
Cyper
Blijf maar rustig zagen, Wivinne. Al de 'onechte' Belgen die ik ken hebben het te druk met werken om zich om jouw Vlaamsblokgemopper druk te maken.
27/02/23 19:31 REAGEER
joBrondel
Die nieuwe Belgen zijn uit economische noodzaak naar hier gelokt, omdat er te veel werk was dat de toenmalige Belgen niet wilden of konden doen. Ze dragen wel degelijk bij aan ons belastingsysteem en sociale zekerheid en hebben dus evenveel recht op verzilvering als elke Belg. De economisch nood aan arbeidskrachten is momenteel weer zo groot dat immigratie van "nieuwe" Belgen opnieuw noodzakelijk is om ons systeem draaiend te houden door de jobs die we zelf niet willen of kunnen doen uit te voeren en uw pensioen(of wat dan ook) "verzilverd" te houden.
27/02/23 16:09 REAGEER
lucsoetewey
Waarom een nieuw woord uitvinden voor iets dat hetzelfde is?
Wat is er mis met vergrijzing?
Dat zegt toch heel duidelijk waar het op staat?
Er moet inderdaad meer eerbied en respect zijn voor de grijsaards, maar dat ga je niet bekomen door een nieuw woord te gebruiken.
27/02/23 16:46 REAGEER
Eddy Desmet
Ik vind 'zilver' wel iets meer hebben dan 'grijs'. in ons dagelijks taalgebruik wordt 'grijs' nu eenmaal geassocieerd met grauw en somber. En dat zijn wij senioren voor alle duidelijkheid zeker niet! Ik ga mij in de toekomst zeker 'zilver' en niet 'grijs' noemen. Las ik trouwens niet dat ze Patrick Lefevere van Quickstep nu ook een zilvervos noemen?
27/02/23 17:56 REAGEER
Cyper
Zilver, poeh. Eurfemismen zijn hypocriet. Ons haar wordt niet zilver maar grijs, punt ander lijn. En na het grijs komt wit, en daarna ben je kaal en daarmee uit. Het lijkt wel of er tegenwoordig ergens een comité zit dat niks anders doet dan alles een andere naam te geven, die niet beter is en vaak zelfs slechter (denk maar aan de idiote "verbeteringen" in de nieuwste Roald Dahl-boeken).
27/02/23 19:35 REAGEER
jam
Zilver of grijs,hoe oud voel je jezelf,dat is de vraag.
27/02/23 19:50 REAGEER
jessie veyt
Inderdaad jam wat telt is hoe je je voelt. Maar ik vind dat woord zilver wel iets hebben... Het is zoals op de Olympische Spelen: je hebt dan wel niet gewonnen maar je was toch ook héél goed... 'Grijs' doet me eerder denken aan de uitdrukking 'grijze muizen' en dat ben ik zeker niet. Ondanks mijn pijnlijke gewrichten en astma heb ik de voorbij zomer voor het eerst aan parachutespringen gedaan. Een kick tot en met, zeker voor herhaling vatbaar! En nu ik er aan denk: ik had toen een... zilveren helm op.
28/02/23 08:48 REAGEER
Dicksy
Ik ben fier op mijn vergrijzing, een bewijs dat ik toch al wat jaartjes op de teller heb staan. Of men nu deze vergrijzing, wat toch een zekere levenskennis en/of levenservaring etaleert, wil verzilveren door anderen daar deelgenoot van te maken of ten zich dienste te stellen van anderen moet ieder voor weten.
Dit artikel heeft niets te maken met de kleur van het haar of vergrijzing een andere naam geven, de woorden vergrijzing en verzilvering staan niet voor niets tussen enkele aanhalingstekens.
28/02/23 10:22 REAGEER
t775764
"Een tolerantere samenleving"?? dit is wel de wereld nog eens op zijn kop! we zouden niet eens "tolerant" moeten zijn als sommigen niet zo " Ambetant en degoutant" zouden zijn!
28/02/23 11:21 REAGEER
t775764
Beste t775764, ben je dan zelf nooit eens "Ambetant en degoutant,"
1/03/23 11:44 REAGEER
Nimue
Om even door te gaan op het artikel
? is dit een vraag naar een soort van genootschap dat de vragen en noden van onze grijze, of zilveren , of witte of kale bevolking behartigt ? Zit het er dan nu wel in om het bewind duidelijk te maken wat een grote groep van de bevolking in de toekomst kan betekenen ??
Heel wat jaren geleden heeft er eventjes een Waardig Ouder Worden partij bestaan, maar die is verdwenen.
Staan we nu sterker omdat we een snel groter wordende groep ouderen zijn ? of ligt het aan ons dat we nog altijd in de kou staan en niet gehoord worden. Hebben we niet al jaren onze stem verloren in de politieke chaos die ons land beheerst ?
28/02/23 12:31 REAGEER
rdckx
The woke world
Eerst was ik blank, nu ben ik wit
Mijn grijze haren zijn nu zilver
Ben ik dan zilverwit ?
En heb ik nu zilverpoets nodig ?

Misschien word ik wel zwart.

in 1960 door Bobbejaan Schoepen
geschreven en gecomponeerd.

(refrein)
Ik heb eerbied voor jouw grijze haren.
Ze bekronen je lieve gezicht.
Zij verzachten de sporen der jaren,
na een leven van werken en plicht.
Ik heb eerbied voor jouw grijze haren.
Voor je rimpels van zorgen en pijn.
Ik wil trachten voor hen die ze dragen
altijd een bron van vreugde te zijn.

(strofe)
Voor die lieve oude mensen
met hun diep doorploegd gelaat
heeft mijn hart een gastvrij deurtje
dat altijd wijd open staat.
Omdat hen het harde leven
zowel leed als vreugde bracht,
hebben zij nu grijze haren
en een blik zo wijs en zacht

(refrein)
Ik heb eerbied voor jouw grijze haren ...
28/02/23 15:22 REAGEER
rdckx
Respect en tolerantie,
dat is waarop iemand hoopt in zijn oude dag. maar moeilijk te verzilveren.

Na pakweg 65 actieve jaren zijn wij nog goed als onbezoldigde werkkracht, uitgemolken zolang het nog fysisch kan , bijdragen aan de samenleving : zorg voor de kleinkinderen (veruit het leukste), zorgen voor anderen (partner, familie, vrienden, kennissen, buren : dagdagelijkse zware taak ), vrijwilligerswerk (zo kom je nog eens buiten, maar dankbaarheid niet evident). Ervaring en kennis doorgeven ? Weinigen zitten er op te wachten of staan er voor open.

Oogsten wij wat we gezaaid hebben ?
28/02/23 16:08 REAGEER
Osaida
Vergrijzing of verzilvering maakt het zo een groot verschil.
Wat volgens mij belangrijker dan die woordspelingen (modern momenteel) het grote verschil? We misschien met zijn allen moeten beginnen met minder kritiek op andere mensen te hebben,
helpen wanneer je het zelf kan enz.
We moeten er niet omheen draaien, velen van ons kunnen nog heel veel bijdragen.
Maar wil de huidige jeugd dit wel? Hebben wij onze kinderen niet asociaal opgevoed?
Als ouder kan je niet anders dan fouten maken, we zijn maar ALLEN gewone mensen.
Rijk of arm, maar zelfs dit bestaat er niet. Iemand die arm is, buiten moet slapen, mensen die we naar hier laten komen om het laagst mogelijke werk te laten doen.
Wanneer we inbreng willen hebben, laat ons dan stoppen andere culturen niet te willen begrijpen. Er zitten tussen deze mensen "profiteurs", dieven enz. Maar niemand kan beweren dat dit bij "onze" mensen niet bestaat. Wanneer we al eens beginnen elkaar, ook de jeugd trachten te begrijpen, is dit misschien al geen mooi begin? Voor diegenen die twijfelen, ik heb zelf drie jongens. Dus weet waarover ik spreek. Laten we beginnen bij onszelf en zo kunnen we inderdaad veel bijdragen en belangrijk zijn voor onze maatschappij.
We vormen inderdaad een grote groep, maar wie denken jullie dat de toekomst zal moeten verzekeren? Veel van de jeugd wil nu al geen kinderen meer.........
28/02/23 18:35 REAGEER
Eddy Desmet
Ik hoor toch ook liever zilver dan grijs.
1/03/23 10:31 REAGEER
Dr A Clarysse
In mijn memoires ‘Dr. Albert Clarysse. Ongecensureerd’ heb ik geschreven ‘dat ik overtuigd ben ‘dat ik beroepshalve op het toppunt van mijn kennen en kunnen was de dag dat ik op pensioen moest. (70 j.). Dat veronderstelt natuurlijk dat ik me voortdurend bijschoolde, een must in een val als het mijne, dat van kankerspecialist’.
Eens op pensioen had ik eindelijk de tijd voor mijn hobbies. Op 86 jaar heb ik nog een tiental video’s over Brugge op youtube geplaatst. https://exit.be/2023/01/22/86-jarige-dokter-actief-op-youtube-met-brugge-videos/

1/03/23 12:02 REAGEER
Milou
Wat heeft het voor zin? Grijs, zilver, rood, groen, blauw. Wat maakt het nu uit hoe anderen over u denken? het voornaamste is dat je jezelf OK vind. Dat je jezelf aanvaard zoals je bent. Dat je in de eerste plaats goed voor jezelf zorgt en als er dan nog ruimte is voor anderen, wie dan ook, dan is dat mooi meegenomen. Ben zelf 70 jaar. Sta nog altijd in de business, doe vrijwilligers werk en hoef daar geen bedanking voor. Zolang het mijzelf een goed gevoel geeft is het dik in orde. Engageer je in de maatschappij zoals je dat zelf ziet. Zorg in ieder geval dat je leeft, dat je geniet van alle kleine dingen, en vooral, blijf bewegen.
3/03/23 03:36 REAGEER

Zelf een bericht plaatsen?

Login of Registreer

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels