Deel via

De verborgen geneugten van een gerijpt leven

October 2023
Ouder worden heeft ook zijn charmes! Wie anders dan Ben Boomer schrijft ons hierover een brief. Zijn warm pleidooi om van het (gerijpte) leven te genieten wil hij graag met ons delen.

Magische voordelen

Lieve lezers,

Terwijl ik hier achter mijn computer zit te tokkelen met een bril die dikker is dan een encyclopedie, kan ik niet anders dan glimlachen bij het besef dat ouder worden zo zijn eigen, bijna magische voordelen heeft. Jawel, beste vrienden, de jaren des onderscheids hebben zo hun charmes, en ik zal ze graag met u delen, als een ervaren pelgrim op het pad van de rijpheid.

Laten we beginnen met die dierbare rimpels. Onze jeugdige vrienden rennen naar schoonheidssalons om hun rimpels glad te strijken, terwijl wij, de wijzen, onze rimpels koesteren als een landkaart van ons leven. Elke lijn en plooi vertelt een verhaal, een geschiedenis van lachen, huilen en zelfs dat ene jaar waarin we besloten om het huis te schilderen zonder beschermende kleding. Ja, onze rimpels zijn de trotse medailles van onze avonturen, en ze zijn er om te blijven.

Maar laten we het ook hebben over de technologische vooruitgang. Terwijl de jeugd zich haast om de nieuwste gadgets en apps te omarmen, staan wij op de barricades van eenvoud en degelijkheid. Toen mijn computer voor de zoveelste keer vastliep terwijl ik deze column probeerde te schrijven, had ik geen andere keuze dan een diepe zucht te slaken en mijn vertrouwde hamer erbij te pakken. Een paar ferme tikken later was mijn computer weer bij zinnen, en kon ik verder gaan met typen. Een moderne oplossing voor moderne problemen, toch?

benboomer4-640

(notitie: ik sla natuurlijk niet echt met mijn hamer op mijn computer. Maar soms zou ik het wel willen...)

Technische ongemakken

En laten we niet vergeten hoe wij, ouderen, omgaan met technische ongemakken. Terwijl de jongere generatie zich laat ontmoedigen door software-updates en wachtwoorden die ze keer op keer vergeten, omarmen wij de kunst van het improviseren. Als ik mijn wachtwoord vergeet, schrijf ik het gewoon op een geel vel papier en plak ik het op mijn computermonitor. Een digitale vorm van post-it-opslag, als u het mij vraagt.

Ons gehoor is ook een bron van vreugde. Terwijl de jeugdige generatie wordt blootgesteld aan decibels die hun trommelvliezen zouden kunnen laten knappen, genieten wij van het zachte gefluister van de wind door de bomen en het rustgevende getik van de regen op het raam. En laten we eerlijk zijn, wie heeft er behoefte aan al dat lawaai als we al die heerlijke klassiekers kunnen herbeleven in onze gedachten?

Voor ons is het 'Yesterday' van The Beatles, niet 'Yelling' van de nieuwste popster.

Smart home

Wat betreft moderne technologie, laten we eens kijken naar de wonderen van de smart home. Terwijl de jongeren zich afvragen of hun slimme koelkast wel te vertrouwen is, hebben wij onze eigen, eerbiedwaardige koelkast die nog nooit een geheime agenda heeft gehad. Onze thermostaat reageert gewoon als we hem vragen om de temperatuur aan te passen, zonder dat we ons zorgen hoeven te maken over het hacken van ons huis. Het enige wat we hoeven te doen is een beetje harder praten naar dat kleine, spraakgestuurde apparaat dat we onszelf hebben laten overtuigen om in huis te halen.

Leve de middagdutjes

Ten slotte, laten we de vreugde van onze middagdutjes niet vergeten. Terwijl de jongeren zich in het zweet werken om hun carrières op te bouwen, genieten wij van de zalige vrede van een middagdutje. Het is ons geheime wapen tegen vermoeidheid, en we hebben er geen schaamte over. Sterker nog, we prijzen ons gelukkig met de wijsheid om te weten dat een dutje altijd een goed idee is, vooral wanneer onze computers en smartphones weer eens een loopje met ons nemen.

benboomer3-1140

Graag breng ik ook een ode aan de kunst van het 'offline' zijn, iets waar wij ouderen zeker kaas van hebben gegeten. Terwijl de jongere generatie aan hun schermen vastgelijmd lijkt te zijn, hebben wij geleerd om afstand te nemen van de digitale draaikolk. We genieten van lange wandelingen in de natuur zonder onze telefoons, en we hebben nog steeds papieren boeken in de boekenkast die we van tijd tot tijd ter hand nemen. Een van mijn favoriete bezigheden is om rustig in mijn leunstoel te zitten en de pagina's van een boek om te slaan, zonder me zorgen te maken over batterijen of updates.

Delen van levenswijsheid

Ook moeten we de vreugde van het delen van levenswijsheid niet onderschatten. Terwijl we onze verhalen delen met jongere generaties, merken we dat we een bron van kennis en inspiratie zijn geworden. Het voelt als onze plicht om te vertellen over de tijd dat we geen mobiele telefoons hadden en we op straat speelden tot de straatlantaarns aangingen. En laten we eerlijk zijn, het gezicht van verbazing en verwondering bij de jonge luisteraars is gewoon onbetaalbaar.

Natuurlijk zijn er uitdagingen die bij het ouder worden horen, en een daarvan is de onvermijdelijke confrontatie met de 'seniorentechnologie'. Deze wonderbaarlijke apparaten zijn ontworpen om ons leven gemakkelijker te maken, maar lijken soms te zijn ontworpen door een comité van aliens met een gevoel voor humor. Ik herinner me de eerste keer dat ik probeerde een selfie te maken met mijn smartphone; ik kreeg mezelf pas te zien toen ik per ongeluk een foto van mijn linkeroor had gemaakt. Maar we geven niet op, we blijven leren en experimenteren, en uiteindelijk krijgen we die apparaten wel onder de knie, zelfs als we af en toe per ongeluk een videocall starten terwijl we in onze pyjama zitten.

Leve de moderne technologie!

Laten we genieten van de eenvoudige geneugten van het offline zijn, het delen van levenswijsheid en het omarmen van de onvermijdelijke uitdagingen met een glimlach. Ouder worden is een avontuur op zich, en ik kan u verzekeren dat het een avontuur is dat we met open armen verwelkomen.

benboomer2-1140

Dus, lieve lezers, laten we de voordelen van het ouder worden vieren met een knipoog en een glimlach. Laat de jeugd zich maar druk maken om hun Instagram-likes en TikTok-fame, wij hebben onze eigen geheime schatten ontdekt. Laten we onze rimpels omarmen, ons gehoor koesteren, technologie met een knipoog bekijken en vooral, laten we genieten van dat heerlijke middagdutje, terwijl we af en toe onze hamer tevoorschijn halen om de digitale wereld weer op het juiste pad te brengen. Ouder worden is zo slecht nog niet!

Met een knipoog, een glimlach, en een zucht van opluchting, uw Ben Boomer.

Auteur: Ben Boomer

5 reacties

Orchid Island
Nog een ander voordeel van ouder worden is: Het gebruik van een wandelstok! Een wandelstok doet wonderen, het geeft je overal een voorkeursbehandeling. Test maar even uit! Op een zebrapad oversteken? Effe met de stok zwaaien.... In drukke winkels of winkelstraten: eens duidelijk maken dat je een "stok" bij hebt en de menigte gaat uit elkaar zoals de zee deed voor Mozes, had die ook geen stok bij???
30/10/23 10:14 REAGEER
Cyper
Mijn computer loopt nooit vast. Dat is geleden van Windows ME. En de wachtwoorden hoef ik niet te onthouden: daar heb je de Password Manager toch voor?
Dat zijn allemaal geen voordelen van het ouder worden, dat heeft met ouder worden niks te
maken.
Nee, ik weet er wel een paar die écht met ouder worden te maken hebben: dat de muggenbeten niet meer jeuken, bv. En dat je als oude man in staat bent, met een versleten of compleet uit de mode zijnde jas rond te lopen zonder dat de afkeurende of geringschattende blikken je ook maar iéts doen. Terwijl je dat als jongmens héél erg zou hebben gevonden...
30/10/23 13:33 REAGEER
veramortelez
haha ,dit zijn leuke mensen.Mijn computer moet nu en dan eens verlost worden van vuiligheid ,allemaal in de vuilbak.Er staan ook veel reclames op internet.Op tv zijn ook veel reclames.Die zijn bedoelt om naar de water-closed te gaan ,of om iets uit te schenken;En op je horloge te kijken ,omdat je niet meer in slaap geraakt als je uur voorbij is dat je moe was.Ik amuzeer met met Face-book. Daar staat heel mijn familie op.Ik zie ze niet bij mij thuis ,maar wel op FB.chatten kun kun je in 5 minuten.Je kunt zelfs foto's zien waar ze naartoe geweest zijn ,terwijl ze zeggen dat ze geen tijd hadden.Ik ben een beetje gek zeggen ze ,omdat ik me niet gedraag als iemand van 77 ,maar eerder als iemand van 45.Ik kan overal naartoe met mijn electrische fiets !je kunt overal naartoe met de bus of de trein :,gepensioneerden betalen minder.Ik heb ook een stok ,maar die gebruik ik om de gordijnen open te doen,, ik wandel naast mijn fiets soms,ik kan alles kwijt in de zakken ,ik moet het niet dragen dan..".je veut l'amour zingt "Raymond Van het Groene woud,mijn radio staat altijd open.Voor ik weg ga kijk ik wel altijd in de spiegel ,ik tut me een beetje op ,dat doet mijn buurvrouw van 87 jaar ook.Ze mag er zijn Lucienne ,ze ziet er goed uit. Dag allemaal !
31/10/23 15:25 REAGEER
Cyper
Jou hoor ik graag vertellen, Veramortelez. Jij bent een verademing tussen al dat gezaag en gekanker en gesakker en gekerm en geklaag! :-)
31/10/23 17:34 REAGEER
karel2
Het voordeel van ouder worden voor mij: Hoera het einde is in zicht!
2/11/23 11:02 REAGEER

Login Registreer

Ben Boomer

Gepensioneerd, gepassioneerd, ervaringsdeskundige, het hart op de tong, recht voor de raap. Kritisch maar positief.

Meer artikels van Ben Boomer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels