Deel via

Hoe en waarover praten met ouderen

October 2021
Wellicht heb je in je eigen omgeving contact met oudere personen. Je eigen ouders, familieleden, vrienden: de gemiddelde leeftijd van onze bevolking blijft stijgen en dat betekent dat we allemaal weleens met ouderen in contact komen. Dat verloopt niet altijd vlot omdat je vaak niet weet hoe je ze moet aanspreken en waarover je kan praten. Deze tips kunnen je wellicht op weg helpen om jullie gesprek vlot te laten verlopen. En ongetwijfeld kan je er zelf ook wat van leren.

Er zijn steeds meer oudere senioren, en gelukkig leven ze ook langer dan ooit in goede gezondheid. Een van de grootste gevaren die hen bedreigen is eenzaamheid. Ongetwijfeld ken je zelf in je eigen leefomgeving mensen op leeftijd en wil je er wel contact mee, maar weet je niet altijd hoe met ze en waarover te praten.  Deze tips kunnen de onderlinge communatie vlotter laten verlopen.

Spring niet van de hak op de tak

Concentreer je op één gespreksonderwerp bij oudere volwassenen, en blijf daar dan bij voordat je overgaat op andere onderwerpen. Kies bij voorkeur open vragen kiezen en vermijd moeilijke of ingewikkelde zinsbegrippen zonder 'kinderachtig' te worden.

Kies voor een geschikte omgeving

Kies ook de juiste omgeving voor je gesprek, liefst geen lawaaierige plek met concurrerende geluiden van tv of radio. Vergeet niet om meningsverschillen te accepteren en leer compromissen te sluiten wanneer er een beslissing moet worden genomen.

Breek het ijs

Oudere volwassenen zijn niet altijd gewend om zelf een gesprek te beginnen. IJsbrekers kunnen zijn te informeren naar hun lievelingsmuziek of -film uit hun jonge jaren. Ongetwijfeld vind je op YouTube leuke filmpjes die je hen kan tonen en waarmee je hen kan verrassen.                                                                 Dit zal goed worden ontvangen door de meeste ouderen met een gevarieerde smaak die verschillende acteurs in de loop der tijd tot supersterren hebben zien uitgroeien, maar nog steeds herinneringen koesteren uit hun vervlogen kindertijd.

Vraag naar hun verleden

Het is leuk om meer te weten over het persoonlijk levensverhaal van ouderen en wat hen vroeger gelukkig maakte  Hoe was het om een kind te zijn voor het tijdperk van de televisie en de computer? Welke grote liefde(s) hebben ze in hun leven gekend? En wat was hun lievelingseten als kind?

Praat over wat ze in hun leven bereikt hebben

Wat waren de hoogtepunten van hun leven op privé- en beroepsvlak? Welke prestaties gaven leven zin en vreugde?. Wat zijn de meest gedenkwaardige momenten uit hun kindertijd?-Hoe brachten ze in hun jeugd hun tijd door als ze niet op school zaten?  En toen de televisie in hun leven kwam: wat waren destijds hun favoriete programma's?

ouderen2 Vraag naar hun favorieten

Je zal het merken, eens je een oudere volwassene aan de praat hebt gekregen is hij of zij niet meer te stoppen. Om het gesprek niet te laten stilvallen kan je informeren naar hun favorieten op allerlei vlakken.

- Wat zijn de dingen die ze graag doen? Welk seizoen is hun favoriet en waarom? Vraag het eerste wat in je opkomt .

- Welke activiteiten vonden ze leuk om te doen?

- Als ze een tijdmachine zouden kunnen gebruiken, wat zouden ze dan willen zien? Als ze terug konden gaan in de geschiedenis en iemand konden ontmoeten, wie zou dat dan zijn? Wat missen ze van vroeger dat er nu niet meer is - hoe is het leven nu anders voor hen dan toen ze jonger waren?

- Vraag wat hun eerste huisdier was, of het eerste huisdier dat ze wilde.?  Dit zet aan tot nadenken en is ook een interessant onderwerp, omdat je nooit precies weet wat het antwoord zal zijn...

-  Hoe was het om in die tijd op te groeien - wat waren enkele van de uitdagingen, maar ook voordelen die ze misschien hebben ervaren? Wat zouden zij een jongere generatie vertellen over het leven van toen?, als er al iets is.

- Welke spelletjes speelden ze vroeger met hun vrienden? Wat was het beste speelgoed dat ze ooit hadden?  Spellen zijn in de loop der jaren zo veranderd, dat je met deze vragen echt de grote verschillen kunt zien.

- Wie zijn hun helden in hun leven?

- enzovoort...

Auteur: Stefaan Van Laere

9 reacties

Helena van Troje
Moeten we nu al leren aan onze kinderen hoe ze met ons moeten babbelen? Ik heb nooit problemen gehad met wat ik aan mijn ene grootmoeder moest vertellen en aan mijn groottante. En met mijn tante van 97 heb ik telefoongesprekken van anderhalf tot twee uur. Minder vermoeiend voor haar dan op bezoek gaan omdat ze toch nog altijd het mooie servies en een tafellaken wil uithalen en een gebakje mag ook nooit ontbreken....Wat wil dat eigenlijk zeggen van onze maatschappij dat jullie het nodig achten daar en artikel aan te wijden. Of speelt mijn vroegere sociaal beroep daar een rol?
18/10/21 12:32 REAGEER
wimverbeke
Waarom zo giftig reageren op dit goedbedoelde mooi verwoorde artikel?
18/10/21 16:20 REAGEER
Macko
Juist! Goed bedoeld artikel!
Niet iedereen heeft het geluk zo een band te hebben met familie! Veel mensen denken uitsluitend aan zich zelf....en vergeten dat het veelal anders is voor anderen..!
18/10/21 20:05 REAGEER
fleurbloem
Goed gezegd wimverbeke. We moeten niet vergeten dat er zeer vele ouderen zijn die geen telefoontje krijgen of geen bezoekje. Geen tijd. Eenzaamheid noemt men dat.
21/10/21 10:54 REAGEER
rosalied
Suggestie : waarom ons niet wat tips geven ,hoe je een boeiend gesprek aangaat met jongeren , maar ook met volwassenen. Gesprekken kunnen zoveel meer zijn dan enkel over de dagelijkse gang van het leven . Mijn man en ik naderen de 80 . Het is vreselijk confronterend om te merken dat we plots bij een categorie blijken te horen die nog weinig hersens, creativiteit, interessants enz.. te bieden heeft . De woorden van ons vader zaliger beginnen luid te klinken : ik voel mij nog steeds als de man van 25 , maar mijn carrosserie wil niet meer zo mee !
18/10/21 13:53 REAGEER
Jeanke R
Ik ben nu 89jaar en ben niet van ziekte gespaard geblven.
in 2019 kanker in mijn dij die gevezen was ne enkele maanden met 8 chemos en 20bestralingen..
Eind December open hartoperatie en 3 over bruggingen waar ik nog altijd revalideer
Mojn vrouw van 84 jaar dementeerden kan ik geen normaal gesprek mee voeren en ze wilook niet meegaan naar een verzorgingstehuis.Ik heb nog weinig contact en pc en TV helpen mijn dagen doorkomen.Ik verplaats mi met een rollator.
Gelukkig heb ik nog genoeg libido om te chatten maar de dames tonen weinig belangstelling met een oudere man.26jaar geleden werd mij prostaat weggenomen en sindsdien geen enkele gemeenschap gehad met een dame ook niet met mijn vrouw.Dat is in grote lijnen mijn oudere dagen en groet iedereen , en misschien tot later xxx
18/10/21 14:07 REAGEER
Macko
Koester misschien de mooie zaken die jullie samen hebben beleefd!
18/10/21 20:10 REAGEER
yolanthe22
Ik geef Helena gelijk.
Erg als je geen onderwerpen meer vindt om met een bejaarde mens te praten.
Zijn alle bejaarden dan dom, verzuurd, achterlijk??
Ik word weldra 71, kan over alles meepraten, klimaat, gezondheid enz.
Het is wel duidelijk dat je als bejaarde mens niet meer meetelt in deze consumptie maatschappij, triestig, werkelijk triestig.
Altijd over ziekten spreken is ook ver van interessant.
23/10/21 12:48 REAGEER
rdckx
Ik betwijfel of de doelgroep “junioren” dit artikel op seniorennet onder ogen krijgt,
tot spijt van de Senior die zijn verhaal kwijt wil maar er geen luisterend oor voor vindt.
Respect en interesse begint bij de opvoeding. Hoe geraakt dit artikel in het lessenpakket op de scholen ? Hoe inspireer je ouders om in hun hectisch leven de oudere familieleden, kennissen en geburen er mee in te betrekken op regelmatige basis, zodat de kinderen er met de paplepel mee worden grootgebracht , “togetherness” , samenhorigheid ? …..
…..
En naast vragen over voorbije tijden mogen er best ook wat hedendaagse gespreksonderwerpen in de junior-senior-conversatie aan bod komen, wisselwerking tussen oud en jong. Wij senioren blijven toch ook niet verstard aan het verleden vastklampen ! Wij leven ook nog nu, vandaag en .. morgen misschien.
24/10/21 07:16 REAGEER

Zelf een bericht plaatsen?

Login of Registreer

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels