Zelfgemaakte advocaat
Het ultieme gerecht uit oma’s keuken is zonder twijfel advocaat. Je kent het vast wel, in zo'n klein glaasje met een toefje slagroom. De oma van mijn collega Esther maakte altijd zelf advocaat en daar smulde de hele familie van! "Ik heb goede herinneringen aan mijn oma's zelfgemaakte advocaat. Mijn oma woonde in Utrecht en als er wat te vieren was kwam de hele familie naar haar toe. Haar zelfgemaakte advocaat (en haar Boerenmeiden; abrikoosjes op brandewijn) mocht dan niet ontbreken. Ondanks dat we nog kinderen waren, kregen we ook altijd een glaasje advocaat. Vaak wel met meer slagroom dan advocaat, maar toch! De advocaat smaakt veel milder dan de advocaat die je in een fles koopt en mijn oma zei altijd dat er niet zo heel veel alcohol in zat ;-). Het was bij wijze van spreken net vla, haha! Het recept is niet heel ingewikkeld, maar pas op dat het niet gaat schiften."
Ingrediënten
10 eieren
1 zakje vanillesuiker
250 gram kristalsuiker
300 ml (inmaak)brandewijn
Benodigdheden
Pan + rvs kom die op de pan past (om au-bain marie te verwarmen)
Garde (keukengerei waarmee met de hand geklopt kan worden)
- Keukenthermometer
Receptinformatie
Bereidingstijd: 30 minuten
Aantal personen: 8
Bereidingswijze
Giet een laagje water in de pan (zodat de rvs kom het water níet raakt) en breng dit aan de kook. In de rvs-kom meng je de eieren, suiker en vanillesuiker met een garde. Roer het tot een glad geheel.
Zet de pan op laag vuur en zet de kom op de pan (de kom mag water niet raken!) en voeg al roerend de brandewijn toe tot het geheel dik en romig is. Zorg ervoor dat de advocaat niet boven de 85 °C komt. Dan kan het namelijk gaan schiften.
Daarna het geheel laten afkoelen in koud water en blijven roeren. Doe dit door bijvoorbeeld koud water in de gootsteen te laten lopen en de kom hierin te zetten.
Serveren met slagroom!
Auteur: Judith Pagrach
0 reacties
Zelf een bericht plaatsen?
Login of Registreer