Deel via

Hoe maagzuur voorkomen

September 2022
Heb je soms last van maagzuur? Je bent zeker niet de enige! Als het maar af en toe voorkomt, moet je je geen zorgen maken. Maar treedt maagzuur regelmatig op, dan kan je toch beter je arts raadplegen om te kijken of dit probleem moet aangepakt worden.

Eén op de vier volwassen geeft aan last te hebben van bepaalde symptomen van maagzuur, en dit minstens één keer per week. Wanneer je af en toe kampt met irritatie ten gevolge van maagzuur, dan is dat nog niet echt een reden om je zorgen te maken.

Wanneer het op lange termijn vaker voorkomt, kan het leiden tot bepaalde stoornissen in het verteringsysteem van het lichaam. Om het even hoe dikwijls maagzuur optreedt, er zijn een aantal natuurlijke manieren om een oplossing te vinden voor deze specifieke stoornis van je gezondheid.

Vermijd roken en blootstelling aan rook

Roken leidt op verschillende manieren tot meer brandend maagzuur:

  • Roken vermindert de speekselproductie, waardoor je minder van deze van nature alkalische vloeistof krijgt om maagzuur te neutraliseren.
  • Rokers zijn vatbaar voor hoesten, waardoor de buikdruk toeneemt en brandend maagzuur kan ontstaan. Blootstelling aan passief roken houdt ook verband met brandend maagzuur, dus vermijd plaatsen waar mensen roken.

maagzuur3-1140

Pas aan wat je eet en drinkt

Wat je eet en drinkt, evenals de timing, kan brandend maagzuur veroorzaken. Sommige boosdoeners komen vaak voor, terwijl andere slechts enkele individuen treffen.

Redenen waarom je 's nachts brandend maagzuur krijgt, zijn onder meer het feit dat het spijsverteringsstelsel langzamer werkt als we slapen. Het voedsel in je maag blijft daar langer op hetzelfde moment dat je in een uitstekende positie ligt om voedsel te refluxen.

Houd dit in gedachten:

  • Probeer elke dag liever zes kleinere maaltijden te eten in plaats van drie grotere. Of je kan proberen om eerder op de dag een grotere maaltijd te nuttigen en een lichte maaltijd als avondeten.
  • Vermijd 's avonds laat nog snacks te eten.
  • Ga twee tot drie uur na het eten niet liggen.

maagzuur4-1140

Drink niet te veel water in één keer

Water drinken kan helpen bij brandend maagzuur omdat het de spijsvertering bevordert. Als je echter te veel water in één keer drinkt, neemt het volume van de maaginhoud toe en kan dit de symptomen van brandend maagzuur verergeren Het is beter om gedurende de dag kleinere hoeveelheden te drinken dan minder vaak grote hoeveelheden.

Een andere truc is om na een maaltijd een glas lauw water of cafeïnevrije thee te drinken om het maagzuur te verdunnen en weg te spoelen. Kauwgom na een maaltijd kan ook brandend maagzuur helpen voorkomen. Het stimuleert speeksel, dat maagzuur buffert terwijl het de keel baadt om het te beschermen.

Voedingsmiddelen die brandend maagzuur veroorzaken

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen bij veel mensen symptomen van brandend maagzuur veroorzaken, en het is het beste voor mensen met chronisch brandend maagzuur om voedingsmiddelen en dranken die kunnen bijdragen aan hun symptomen te beperken of volledig te vermijden.

Hoewel iedereen anders is, is hier een lijst met de meest problematische voedingsmiddelen voor mensen met brandend maagzuur:

  • Gefrituurd voedsel is een van de belangrijkste veroorzakers van brandend maagzuur en zure oprispingen. Frieten, gebakken kip, bloeiende uien en andere met olie doordrenkte voedingsmiddelen zijn moeilijk te verteren en kunnen de kans op brandend maagzuur vergroten.
  • Vette voedingsmiddelen vertragen de spijsvertering. Hoe langer voedsel in je maag blijft hangen, hoe groter de kans dat je maagzuur krijgt. Blijf uit de buurt van zeer vet voedsel en maaltijden zoals goedkope ovenschotels, pizza's en desserts. Gemarmerde stukken vlees, de huid van gevogelte en romige sauzen kunnen ook een probleem vormen voor brandend maagzuur.
  • Zure voedingsmiddelen zoals citrusvruchten kunnen brandend maagzuur doen toenemen. Vermijd sinaasappels, grapefruit, citroenen en hun sappen.
  • Tomaten en tomatenproducten (tomatensaus, tomatenpuree, tomatensap) kunnen brandend maagzuur veroorzaken. Voedingsmiddelen die verschillende maagzuurovertreders combineren, zoals pizza (tomatensaus en vette kaas) of lasagne (tomatensaus, kaas en vlees), kunnen bijzonder problematisch zijn voor mensen die vatbaar zijn voor brandend maagzuur.
  • Koffie heeft twee voordelen als het gaat om brandend maagzuur. Cafeïne kan zuur stimuleren, en koffie is een zure drank.
  • Pittig voedsel is een andere oorzaak van brandend maagzuur, omdat ze de slokdarm kunnen irriteren. Leer je kruidendrempel kennen.

 

Voedingsmiddelen die veilig zijn voor brandend maagzuur

Overweeg om deze voedingsmiddelen te eten die minder snel brandend maagzuur veroorzaken:

  • Magere stukken vlees
  • Broodjes met kalkoen, kip of rosbief op volkorenbrood
  • Gegrild of geroosterd voedsel
  • Op bouillon gebaseerde soepen
  • Gestoomde of rauwe groenten
  • Gebakken aardappelen gegarneerd met magere saladedressing
  • Salades met magere eiwitten en vetarme of vetvrije saladedressings (maar niet op basis van citrus)

 

Alcoholgebruik

Alcoholische dranken, waaronder bier, wijn en gedistilleerde dranken, kunnen brandend maagzuur veroorzaken. Alcohol verhoogt de hoeveelheid zuur die de maag produceert. Voor sommige mensen veroorzaakt een alcoholisch drankje geen reflux. Voor anderen zal zelfs een klein drankje leiden tot brandend maagzuur. Houd bij welke alcoholische dranken je brandend maagzuur verergeren en vermijd ze zoveel mogelijk.

maagzuur2-1140

Houd vooral rekening met cocktails met zure ingrediënten zoals sinaasappelsap.

Beheer indien mogelijk je gewicht

 Of het nu komt door buikvet of zwangerschap, overgewicht op de buik verhoogt de buikdruk, waardoor de maaginhoud in de slokdarm kan worden geduwd. Aangezien het eten van kleinere maaltijden lijkt te helpen bij brandend maagzuur, kan het verminderen van uw portiegrootte een dubbel voordeel hebben als je wil afvallen. Voor veel mensen zal een gewichtsafname van slechts 10% hun symptomen van brandend maagzuur verbeteren.

Beweeg verstandig

Lichaamsbeweging is nog steeds een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl, dus gebruik deze tips om actief te blijven zonder brandend maagzuur te veroorzaken:

  • Wacht ten minste een uur na het eten voordat je begint te sporten of je in te spannen.
  • Vermijd vooral het voedsel en de drank die brandend maagzuur veroorzaken voordat je gaat sporten.
  • Kies je oefening zorgvuldig. Activiteiten met een hogere impact, zoals hardlopen of joggen, kunnen de kans op brandend maagzuur vergroten in vergelijking met activiteiten met een lagere impact, zoals wandelen, fietsen of zwemmen.

 

Houd je stressniveau onder controle

Meer dan de helft van de mensen die regelmatig last hebben van brandend maagzuur zegt dat een hectische levensstijl en werkgerelateerde stress hun symptomen verergeren. Hoewel stress niet direct in verband wordt gebracht met brandend maagzuur, is het bekend dat het kan leiden tot gedrag dat brandend maagzuur kan veroorzaken.

Tijdens stressvolle tijden worden routines verstoord en volgen mensen mogelijk niet hun normale manieren om maaltijden te bereiden, te sporten en medicijnen in te nemen.

Het is belangrijk om manieren te vinden om de stress te verlichten en zo de kans op stressgerelateerd maagzuur te verkleinen. Enkele ideeën zijn:

  • Regelmatig sporten om stress te verminderen
  • Zeven tot acht uur slaap per nacht krijgen
  • Een uitgebalanceerd dieet eten
  • Even een mentale pauze nemen om te ontspannen, en te denken aan een prettige plek of situatie

 

Verander je nachtelijke gewoonten

Nachtelijk brandend maagzuur is een veelvoorkomend probleem, ook tijdens de zwangerschap. Naast het niet eten binnen twee tot drie uur voor het slapengaan, kan je deze tips toepassen:

maagzuur1-1140

  • Slaap met opgeheven hoofd en schouders.
  • Slaap op je linkerzij. Deze positie bevordert de spijsvertering en helpt bij het verwijderen van maagzuur.
  • Zorg ervoor dat je pyjama of nachtkleed ruim zit.
Auteur: Stefaan Van Laere

16 reacties

Familieandre
Interessant artikel over maagzuur. Vraag : met verouderen ook meer winden. Oorzaak ? Wat kan er aan gedaan worden ? Ophouden is blijkbaar slecht en laten vliegen is niet leuk ! .
5/09/22 16:26 REAGEER
Daisykat
Voeding aanpassen, bv geen uien/prei etc, kolen, bonen, drank met gas in
,
6/09/22 06:01 REAGEER
Cyper
M'enfin, zou Guust Flater zeggen... Wat is dat nu voor onzin? Maagzuur is geen ziekte, maagzuur is een zuur, dat door je maag wordt afgescheiden om je eten te verteren. Iedereen heeft maagzuur, en niemand 'lijdt' aan 'maagzuur'.
En het brandt niet ook.
Waar je wél aan kunt lijden, is aan reflux; als je maagzuur in je slokdarm omhoog komt, en dat is naar. Dat komt als het klepje van slokdarm naar maag niet goed meer sluit (Dat krijg je domweg met ouder worden, dat is sleet, dus, niets te maken met stress of met wat je eet).
In je maag voel je het verterende effect van het zuur niet, omdat de maag bekleed is met een beschermend laagje. Je slokdarm is dat niét, dus als daar wat van dat zuur terecht komt geeft dat een brandend gevoel. Dat is dus REFLUX, Latijn voor "terugvloei".
En of je piyama los of strak zit heeft daar totààl geen invloed op, màn wat een simpliciteiten...
6/09/22 04:12 REAGEER
Daisykat
Duidelijk dat je er veel ervaring mee hebt. Maagzuur is wel degelijk branden, zo erg dat ik soms geen stem heb 's morgens. Als het maagzuur tot in de keel springt, voelt het daarna als brandwonden, zeer pijnlijk, en stress heeft een grote invloed hier op, de hoofdoorzaak bij mij is Achalasie. Maar ook maagbreuk, darmproblemen.
6/09/22 06:05 REAGEER
Cyper
Jazeker Daisy, maar jij lijdt niet aan "maagzuur"; jij lijdt aan reflux. Zoals ik al zei kan je maag daartegen, maar je slokdarm niet. En dat komt niet door je pijama zoals die hierboven beweert, maar dat ligt aan dat klepje. En dat is niet leuk, nogal wiedes; dat maagzuur is sterk genoeg om vlees te verteren, dus, waar is je slokdarm van gemaakt? Justja, van vlees, dus. Dat zijn inderdaad brandwonden. Wat ik bedoel is dat het woord "maagzuur" niet gebruikt moet worden als de naam van een ziekte. "Hoe maagzuur te vermijden?" is onzin, want als je maagzuur écht zou kunnen vermijden, dan kon je geen gram eten verteren en kwam je om van de honger. Dat artikel is gewoon een beetje verkeerd opgesteld, en bovendien uitgesponnen met allerlei irrelevante flauwekul die niet ter zake doen. Reflux heeft technische oorzaken, zoals wat jij schrijft, maagbreuken en dergelijke, en ook gewoon dat klepje.
Ik wens je van harte beterschap, trouwens.
12/09/22 15:11 REAGEER
Gwendolina
???? GOED GEZEGD !
6/09/22 08:09 REAGEER
Hugoo
Inderdaad, je hebt het of je hebt het niet. De rest is idd onzin om de bladzijde te vullen. Het artikel spreekt zichzelf trouwens voortdurend tegen
6/09/22 11:02 REAGEER
marina bal
Waarom altijd zo negatief, Hugo? Ben je misschien om het in de sfeer van dit artikel te zeggen zelf verzuurd... :)
Ik wil je niet op stang jagen hoor. Je hebt uiteraard recht op je mening en uiteraard mag kritiek (maar die hoeft niet altijd negatief te zijn...). Ik lees deze artikels altijd met de nodige interesse en ben dankbaar voor de gratis informatie en de vaak leuke manier van schrijven van de auteurs.
6/09/22 12:25 REAGEER
Hugoo
Ja, ik ben geen ja-knikker en wens niet met de paplepel te worden gevoederd (daar krijg ik het zuur van).
Al deze artikels zijn opgesteld zoals de ''horoskoop'', dwz. voor elk wat wils. Iedereen vindt wel één of ander item dat hem bekend voorkomt en waarvan hij/zij denkt dat het ''van pas'' komt. Maar er is geen enkele wetenschappelijke onderbouwing. Alles berust op losse feiten die al ''ooit eens'' zijn voorgekomen.
En nu ga ik volledig stress-loos, in losse pyama en met een verstandige beweging, een glas lauw water drinken erop lettend dat ik mijn kauwgom niet doorspoel...
Moet er nog zand zijn ?
8/09/22 17:12 REAGEER
Christine1953
Ik ben 69 jaar, heb een perfect sluitende maagklep en nooit last van reflux. Ik heb geen overgewicht en eet gevarieerd. Maar als ik frieten eet dan komt er na een bepaalde hoeveelheid (grote hand vol) een moment dat ik "het zuur" voel en dan weet ik dat ik moet stoppen om geen problemen te krijgen. Als ik voel dat ik met een zware maag zit dan drink ik juist wel verdund citroensap of knabbel wat rauwe gember. De zuiderse volkeren persen veel citroensap op het eten omdat zij vaak plantaardige oliën gebruiken omdat citroen vet afbreekt. Wij doen altijd citroen op gepaneerd voedsel om dezelfde reden en omdat we het lekker vinden.
6/09/22 10:19 REAGEER
werner van aken
Een interessant en verhelderend artikel! Ik heb ook soms last van maagzuur. Verdund citroensap en natuurlijke yoghurt zonder suikers doen in dat geval voor mij wonderen.
6/09/22 12:10 REAGEER
marina bal
Brandend maagzuur overkomt mij ook wel eens. Ik drink dan een half blikje liefst lauwe cola en ook bij mij helpt verdund citroensap en ee stukje gember. Voorts mijd ik rauwe paprika's.
6/09/22 12:27 REAGEER
Hobo
Het maagzuur moet de bacterieën reduceren.
De Pylorus (maagwachter) zou een soort Ph-meting hebben aan de uitgang van de maag....!?
Er kan ook "reflux" ontstaan bij de ingang van de maag...!

Maar... uiteraard zijn er factoren zoals te snel eten, te gejaagd (stress) enz...
Het voedsel GOED kauwen is heel belangrijk!

Mijn hulp bij teveel zuur is KAMILLE-thee drinken na de maaltijd.
En bij te weinig zuur is 1/2 uurtje vooraf MUNT-thee drinken een hulpmiddel.

Ps.: Bij maaagkrampen gebruik ik "ANTIMETIL" dat op gember is gebaseerd.
Ik voeg dan ook bij het koken van rijst (als) middagmaal enkele versneden stukjes gember toe.

H.
8/09/22 16:08 REAGEER
rolanddries
een effectief middel is heel simpel,neem een stukje ongelakt krijt eventueel de lak afschrapen; een klein stukje fijn kauwen en doorslikken. Het zuur is direct geneutraliseerd en onschadelijk
8/09/22 20:36 REAGEER
Hugoo
Maar natuurlijk: Kalk neutraliseert zuur. ''Klinisch'' bewezen.
Vreemd dat geen enkele (pseudo)wetenschapper ooit op dat eenvoudige idee is gekomen.
Proficiat Roland !
Toch zou ik eerder opteren om calciumhydroxide [Ca(OH)²] te bezigen. Dat spul is oplosbaar in water en dus drinkbaar...
9/09/22 10:18 REAGEER
Cyper
Aktieve kool slorpt nog beter zuur op. Dat is al eeuwen bekend omdat het ook geweldig goed helpt bij vergiftiging (bij bepaalde vergiften). In plaats van een stuk krijt op te kauwen, wat niet erg lekker is en ook niet bedoeld om op te eten, kun je dus beter van die Rennies-pastilletjes kauwen. Daar zit aktieve kool in. De pure stof kun je ook bij de apotheker krijgen, dat is zwart en moet je in water oplossen en drinken.
12/09/22 15:16 REAGEER

Zelf een bericht plaatsen?

Login of Registreer

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels