Eén op de vier volwassen geeft aan last te hebben van bepaalde symptomen van maagzuur, en dit minstens één keer per week. Wanneer je af en toe kampt met irritatie ten gevolge van maagzuur, dan is dat nog niet echt een reden om je zorgen te maken.
Wanneer het op lange termijn vaker voorkomt, kan het leiden tot bepaalde stoornissen in het verteringsysteem van het lichaam. Om het even hoe dikwijls maagzuur optreedt, er zijn een aantal natuurlijke manieren om een oplossing te vinden voor deze specifieke stoornis van je gezondheid.
Vermijd roken en blootstelling aan rook
Roken leidt op verschillende manieren tot meer brandend maagzuur:
- Roken vermindert de speekselproductie, waardoor je minder van deze van nature alkalische vloeistof krijgt om maagzuur te neutraliseren.
- Rokers zijn vatbaar voor hoesten, waardoor de buikdruk toeneemt en brandend maagzuur kan ontstaan. Blootstelling aan passief roken houdt ook verband met brandend maagzuur, dus vermijd plaatsen waar mensen roken.
Pas aan wat je eet en drinkt
Wat je eet en drinkt, evenals de timing, kan brandend maagzuur veroorzaken. Sommige boosdoeners komen vaak voor, terwijl andere slechts enkele individuen treffen.
Redenen waarom je 's nachts brandend maagzuur krijgt, zijn onder meer het feit dat het spijsverteringsstelsel langzamer werkt als we slapen. Het voedsel in je maag blijft daar langer op hetzelfde moment dat je in een uitstekende positie ligt om voedsel te refluxen.
Houd dit in gedachten:
- Probeer elke dag liever zes kleinere maaltijden te eten in plaats van drie grotere. Of je kan proberen om eerder op de dag een grotere maaltijd te nuttigen en een lichte maaltijd als avondeten.
- Vermijd 's avonds laat nog snacks te eten.
- Ga twee tot drie uur na het eten niet liggen.
Drink niet te veel water in één keer
Water drinken kan helpen bij brandend maagzuur omdat het de spijsvertering bevordert. Als je echter te veel water in één keer drinkt, neemt het volume van de maaginhoud toe en kan dit de symptomen van brandend maagzuur verergeren Het is beter om gedurende de dag kleinere hoeveelheden te drinken dan minder vaak grote hoeveelheden.
Een andere truc is om na een maaltijd een glas lauw water of cafeïnevrije thee te drinken om het maagzuur te verdunnen en weg te spoelen. Kauwgom na een maaltijd kan ook brandend maagzuur helpen voorkomen. Het stimuleert speeksel, dat maagzuur buffert terwijl het de keel baadt om het te beschermen.
Voedingsmiddelen die brandend maagzuur veroorzaken
Bepaalde voedingsmiddelen kunnen bij veel mensen symptomen van brandend maagzuur veroorzaken, en het is het beste voor mensen met chronisch brandend maagzuur om voedingsmiddelen en dranken die kunnen bijdragen aan hun symptomen te beperken of volledig te vermijden.
Hoewel iedereen anders is, is hier een lijst met de meest problematische voedingsmiddelen voor mensen met brandend maagzuur:
- Gefrituurd voedsel is een van de belangrijkste veroorzakers van brandend maagzuur en zure oprispingen. Frieten, gebakken kip, bloeiende uien en andere met olie doordrenkte voedingsmiddelen zijn moeilijk te verteren en kunnen de kans op brandend maagzuur vergroten.
- Vette voedingsmiddelen vertragen de spijsvertering. Hoe langer voedsel in je maag blijft hangen, hoe groter de kans dat je maagzuur krijgt. Blijf uit de buurt van zeer vet voedsel en maaltijden zoals goedkope ovenschotels, pizza's en desserts. Gemarmerde stukken vlees, de huid van gevogelte en romige sauzen kunnen ook een probleem vormen voor brandend maagzuur.
- Zure voedingsmiddelen zoals citrusvruchten kunnen brandend maagzuur doen toenemen. Vermijd sinaasappels, grapefruit, citroenen en hun sappen.
- Tomaten en tomatenproducten (tomatensaus, tomatenpuree, tomatensap) kunnen brandend maagzuur veroorzaken. Voedingsmiddelen die verschillende maagzuurovertreders combineren, zoals pizza (tomatensaus en vette kaas) of lasagne (tomatensaus, kaas en vlees), kunnen bijzonder problematisch zijn voor mensen die vatbaar zijn voor brandend maagzuur.
- Koffie heeft twee voordelen als het gaat om brandend maagzuur. Cafeïne kan zuur stimuleren, en koffie is een zure drank.
- Pittig voedsel is een andere oorzaak van brandend maagzuur, omdat ze de slokdarm kunnen irriteren. Leer je kruidendrempel kennen.
Voedingsmiddelen die veilig zijn voor brandend maagzuur
Overweeg om deze voedingsmiddelen te eten die minder snel brandend maagzuur veroorzaken:
- Magere stukken vlees
- Broodjes met kalkoen, kip of rosbief op volkorenbrood
- Gegrild of geroosterd voedsel
- Op bouillon gebaseerde soepen
- Gestoomde of rauwe groenten
- Gebakken aardappelen gegarneerd met magere saladedressing
- Salades met magere eiwitten en vetarme of vetvrije saladedressings (maar niet op basis van citrus)
Alcoholgebruik
Alcoholische dranken, waaronder bier, wijn en gedistilleerde dranken, kunnen brandend maagzuur veroorzaken. Alcohol verhoogt de hoeveelheid zuur die de maag produceert. Voor sommige mensen veroorzaakt een alcoholisch drankje geen reflux. Voor anderen zal zelfs een klein drankje leiden tot brandend maagzuur. Houd bij welke alcoholische dranken je brandend maagzuur verergeren en vermijd ze zoveel mogelijk.
Houd vooral rekening met cocktails met zure ingrediënten zoals sinaasappelsap.
Beheer indien mogelijk je gewicht
Of het nu komt door buikvet of zwangerschap, overgewicht op de buik verhoogt de buikdruk, waardoor de maaginhoud in de slokdarm kan worden geduwd. Aangezien het eten van kleinere maaltijden lijkt te helpen bij brandend maagzuur, kan het verminderen van uw portiegrootte een dubbel voordeel hebben als je wil afvallen. Voor veel mensen zal een gewichtsafname van slechts 10% hun symptomen van brandend maagzuur verbeteren.
Beweeg verstandig
Lichaamsbeweging is nog steeds een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl, dus gebruik deze tips om actief te blijven zonder brandend maagzuur te veroorzaken:
- Wacht ten minste een uur na het eten voordat je begint te sporten of je in te spannen.
- Vermijd vooral het voedsel en de drank die brandend maagzuur veroorzaken voordat je gaat sporten.
- Kies je oefening zorgvuldig. Activiteiten met een hogere impact, zoals hardlopen of joggen, kunnen de kans op brandend maagzuur vergroten in vergelijking met activiteiten met een lagere impact, zoals wandelen, fietsen of zwemmen.
Houd je stressniveau onder controle
Meer dan de helft van de mensen die regelmatig last hebben van brandend maagzuur zegt dat een hectische levensstijl en werkgerelateerde stress hun symptomen verergeren. Hoewel stress niet direct in verband wordt gebracht met brandend maagzuur, is het bekend dat het kan leiden tot gedrag dat brandend maagzuur kan veroorzaken.
Tijdens stressvolle tijden worden routines verstoord en volgen mensen mogelijk niet hun normale manieren om maaltijden te bereiden, te sporten en medicijnen in te nemen.
Het is belangrijk om manieren te vinden om de stress te verlichten en zo de kans op stressgerelateerd maagzuur te verkleinen. Enkele ideeën zijn:
- Regelmatig sporten om stress te verminderen
- Zeven tot acht uur slaap per nacht krijgen
- Een uitgebalanceerd dieet eten
- Even een mentale pauze nemen om te ontspannen, en te denken aan een prettige plek of situatie
Verander je nachtelijke gewoonten
Nachtelijk brandend maagzuur is een veelvoorkomend probleem, ook tijdens de zwangerschap. Naast het niet eten binnen twee tot drie uur voor het slapengaan, kan je deze tips toepassen:
- Slaap met opgeheven hoofd en schouders.
- Slaap op je linkerzij. Deze positie bevordert de spijsvertering en helpt bij het verwijderen van maagzuur.
- Zorg ervoor dat je pyjama of nachtkleed ruim zit.
16 reacties
,
En het brandt niet ook.
Waar je wél aan kunt lijden, is aan reflux; als je maagzuur in je slokdarm omhoog komt, en dat is naar. Dat komt als het klepje van slokdarm naar maag niet goed meer sluit (Dat krijg je domweg met ouder worden, dat is sleet, dus, niets te maken met stress of met wat je eet).
In je maag voel je het verterende effect van het zuur niet, omdat de maag bekleed is met een beschermend laagje. Je slokdarm is dat niét, dus als daar wat van dat zuur terecht komt geeft dat een brandend gevoel. Dat is dus REFLUX, Latijn voor "terugvloei".
En of je piyama los of strak zit heeft daar totààl geen invloed op, màn wat een simpliciteiten...
Ik wens je van harte beterschap, trouwens.
Ik wil je niet op stang jagen hoor. Je hebt uiteraard recht op je mening en uiteraard mag kritiek (maar die hoeft niet altijd negatief te zijn...). Ik lees deze artikels altijd met de nodige interesse en ben dankbaar voor de gratis informatie en de vaak leuke manier van schrijven van de auteurs.
Al deze artikels zijn opgesteld zoals de ''horoskoop'', dwz. voor elk wat wils. Iedereen vindt wel één of ander item dat hem bekend voorkomt en waarvan hij/zij denkt dat het ''van pas'' komt. Maar er is geen enkele wetenschappelijke onderbouwing. Alles berust op losse feiten die al ''ooit eens'' zijn voorgekomen.
En nu ga ik volledig stress-loos, in losse pyama en met een verstandige beweging, een glas lauw water drinken erop lettend dat ik mijn kauwgom niet doorspoel...
Moet er nog zand zijn ?
De Pylorus (maagwachter) zou een soort Ph-meting hebben aan de uitgang van de maag....!?
Er kan ook "reflux" ontstaan bij de ingang van de maag...!
Maar... uiteraard zijn er factoren zoals te snel eten, te gejaagd (stress) enz...
Het voedsel GOED kauwen is heel belangrijk!
Mijn hulp bij teveel zuur is KAMILLE-thee drinken na de maaltijd.
En bij te weinig zuur is 1/2 uurtje vooraf MUNT-thee drinken een hulpmiddel.
Ps.: Bij maaagkrampen gebruik ik "ANTIMETIL" dat op gember is gebaseerd.
Ik voeg dan ook bij het koken van rijst (als) middagmaal enkele versneden stukjes gember toe.
H.
Vreemd dat geen enkele (pseudo)wetenschapper ooit op dat eenvoudige idee is gekomen.
Proficiat Roland !
Toch zou ik eerder opteren om calciumhydroxide [Ca(OH)²] te bezigen. Dat spul is oplosbaar in water en dus drinkbaar...
Zelf een bericht plaatsen?
Login of Registreer