Deel via

Munten verzamelen

June 2021
Verzamel jij ook munten, of ben je het van plan? Het kan een interessante hobby zijn waaraan je veel plezier zal beleven. Maar enige kennis is vereist want er is veel namaak op de markt. Wie het goed aan boord legt en zorgvuldig de juiste exemplaren kiest, kan van een verzameling munten een solide belegging maken.

 Vroeger werd voor munten vaak koper gebruikt, maar eens de mens zilver en goud wist te ontginnen en smelten had hij er twee nieuwe en beter bruikbare muntmetalen bij.

De muntmetalen goud, zilver en elektrum

Goud en zilver worden, samen met koper, ook wel eens de muntmetalen genoemd. Volgens geschiedkundigen bestonden de allereerste munten vermoedelijk uit elektrum, wat een natuurlijke versmelting van goud en zilver is. deze eerste munten werden gemaakt rond 750 voor Christus in het toenmalige Lydië, in het huidige Turkije.

Op deze munten werden symbolen gestempeld om te tonen dat deze munten allemaal dezelfde waarde hadden. Dit was interessant voor handelaars, die op die manier niet langer elk stuk edelmetaal moesten wegen.

Koning Croesus

De latere Lydische koning Croesus was wellicht de eerste die afzonderlijke gouden en zilveren munten liet staan. Volgens de overlevering was hij zo rijk als de zee diep was, en hij wilde die rijkdom ook kunnen tonen aan de hand van overvolle schatkisten met munten. In de teksten uit de oudheid wordt hij zelfs de rijkste mens ter wereld genoemd. Hij was verzot op goud en liet er zich in zijn paleizen mee omringen. Anderzijds was hij ook erg gierig en volgens sommige bronnen letterlijk en figuurlijk verblind door zijn goudschatten.

Delen van zijn onmetelijke schatten zijn terug te vinden in meerdere musea, onder meer dat van Ankara en het New York Metropolitan Museum.

De munten uit het oude Rome

De Romeinen namen deze traditie over. Zij maakten een duidelijk onderscheid tussen de gouden en zilveren munten. De gouden munten wogen meer en waren dus ook meer waard. Tot 289 voor Christus gebruikten de Romeinen nog klompjes brons als munteenheid, tot ze eerst zilveren munten begonnen te slaan. De gouden munten werden rond 200 voor Christus in het Romeinse rijk ingevoerd en algauw als officiële munt gebruikt.

Gouden munten hadden in Rome een bijzonder betekenis. Het slaan van de munten gebeurde in de persoonlijke aanwezigheid van de keizer, die hiervoor zijn uitdrukkelijke toestemming mocht geven. Aldus kon nauwkeurig bijgehouden worden hoeveel munten er in omloop waren, en het slaan van nieuwe gouden munten was aan strikte regels onderworpen.

munten1 Voor de Romeinse keizers waren de munten ook een vorm van public relations. Meestal lieten ze hun portret en naam op de voorkant slaan, en werden op de achterkant typisch Romeinse symbolen zoals paarden, strijdwagens, tempels en andere openbare gebouwen aangebracht.

Koperen en bronzen munten hadden in Rome duidelijk een mindere waarde, en zowel de verschillende afzonderlijke steden als de Romeinse senaat mochten deze munten op eigen houtje slaan.

De gouden standaard

Rond de 18de eeuw kreeg goud een nieuwe impuls. Britse bankiers zochten naar een goede maatstaf om de waarde van hun munteenheid uit te drukken en kwamen als vanzelf bij goud, het kostbaarste materiaal van allemaal, uit. Ze bedachten een systeem waarbij geld altijd – in theorie – tegen dit edelmetaal kon ingewisseld worden. Dit systeem kreeg de naam gouden standaard mee en werd algauw door tal van landen toegepast.

De in goud uitgedrukte waarde van het geld maakte het gemakkelijker voor de verschillende landen om met elkaar handel te drijven. In de loop van de 20ste eeuw werd de gouden standaard weer losgelaten en sinds de jaren 1970 mag de prijs van goud weer zweven en kan ze dus stijgen of dalen.

Goudmunten worden nu vooral voor verzamelaars geslagen. Dit betekent dat de waarde van oude gouden munten blijft stijgen omdat ze steeds zeldzamer worden.

Auteur: Stefaan Van Laere

5 reacties

pantor
Beste Bestaat er nog een cataloog van Belgische munten van de oude frank.
28/06/21 16:32 REAGEER
tony
Ja en die wordt elkjaar opnieuw aangepast en uitgegeven. De meest gekende is deze van Peter Eyckmans en Frans Morin. Je vindt daar alle munten van België en Belgisch Congo in terug, alsook de bankbiljetten. Verkrijgbaar in elke numismatische vereniging.
28/06/21 17:09 REAGEER
Ilse M
Ik zou me graag verder willen verdiepen in oude munten, maar heb geen idee waar ik moet beginnen? Heb behoorlijk wat munten van mijn grootvader, maar geen idee wat de waarde is? Noch waar je terecht kan met vragen i.v.m ruilen, kopen etc? Iemand die hier iets meer van weet? Alvast bedankt.
Groetjes, Ilse
28/06/21 21:23 REAGEER
Omer Van den Brande
Ik bezit een heel doosje vol oude munten. Ik wil ze graag weg doen. Wie heeft interesse ? Verzamelaar ? Opkoper oude munten ? Waar kan ik terecht voor een eerlijke prijs volgens de reële waarde ?
29/06/21 08:56 REAGEER
Hans1
Beste, kan je mij een foto doorsturen om een idee te hebben over welke munten het gaat ? Oude, recente, belgische of andere landen ?
Bedankt,mvg,hans
7/07/21 07:50 REAGEER

Zelf een bericht plaatsen?

Login of Registreer

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels