Waar vandaan: Juridisch advies > Hondenbeet zorgt voor schade!

Hondenbeet zorgt voor schade!

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

U gaat op bezoek bij een goede vriendin. Zij heeft een grote en tamelijk gevaarlijke hond. Bij het betreden van de eigendom staat een bordje "gevaarlijke hond", doch verder is de eigendom niet afgesloten. U stapt gewoon naar de voordeur om aan te bellen en u wordt aangevallen door de hond. De hond bijt U en daarna is uw vriendin niet uw vriendin meer! De problemen beginnen! Wie zal opdraaien voor de medische kosten die u lijdt door deze hondenbeet? Wie moet hier als aansprakelijke aanzien worden? Uzelf of uw vriendin? Uw vriendin meent dat zij niet aansprakelijk is aangezien er een bordje hangt bij het binnen treden van haar eigendom waarop duidelijk vermeld wordt dat er een gevaarlijke hond rondloopt. Is dit bordje voldoende, zelfs al is de eigendom in kwestie niet omheind?

Dergelijke ongevallen zorgen steeds voor veel problemen en het is steeds delicaat om zich over dergelijke omstandigheden uit te spreken.

Het uitgangspunt hier is artikel 1385 van het Burgerlijk Wetboek dat zegt dat de eigenaar van een dier, of, terwijl hij het in gebruik heeft, degene die zich ervan bedient, aanspra­kelijk is voor de schade die door het dier is veroorzaakt, hetzij het onder zijn bewaring stond, dan wel of het verdwaald of ontsnapt was.

Wel moet men ook de juiste omstandigheden van het ongeval kunnen nagaan.

De rechter heeft in het verleden over een gelijkaardige zaak uitspraak gedaan. Ook in deze zaak hing een bordje op bij het betreden van de eigendom met "betreden op eigen risico" en was de eigendom van de eigenaars van de hond niet afgesloten.

Het vonnis stelde dat om aan zijn verantwoordelijkheid te ontsnappen de bewaarder van het dier een fout van het slacht­offer dient te bewijzen wanneer er noch van overmacht noch van een fout van een derde sprake is.

Het feit dat aan het hek een bord hangt met de vermelding "gevaarlijke hond", houdt niet in dat het erf, wanneer de toegang niet is afgesloten, niet mag worden betreden.

De bewaarder van een dier handelt foutief door hetzij zijn eigendom niet slotvast af te sluiten wanneer zijn gevaarlijke hond op het erf rondloopt, hetzij de hond niet in zijn ren te houden wanneer zijn eigendom niet slotvast is afgesloten.

Laten we hier echter toch nog opmerken dat bij het beoordelen van dergelijke specifieke schadegevallen, alle feiten en omstandigheden nauwkeurig moeten onderzocht worden.

De rechter zal zich daarna pas op een soevereine manier over de zaak kunnen uitspreken.
Vergeet niet dat niet elke rechter een welbepaalde zaak op dezelfde manier zal beoordelen!

Vrijdag 23 Mei 2008

 

 

rss