Bronnen van de verschillende soorten vetzuren

Waar vandaan: Culinair > Voeding en gezondheid > Bronnen van de verschillende soorten vetzuren

Bronnen van de verschillende soorten vetzuren

Vandaag beschikken we dus over doorslaggevende argumenten om te kiezen voor de juiste vetten en de juiste vetverhouding in onze voeding.

Onderstaande tabel geeft weer welke vetzuren je in welke voedingsmiddelen kan terugvinden.

 

 

Soort vetzuren Bronnen Voedingsmiddelen
Verzadigde vetzuren Voornamelijk in producten van dierlijke oorsprong (behalve vis) Vette vleessoorten, volle zuivelproducten zoals boter, kaas...
Mono-onverzadigde vetzuren Voornamelijk in plantaardige oliën of in producten op basis daarvan Olijfolie, koolzaadolie en arachideolie
Poly-onverzadigde vetzuren
  1) waarvan omega 6 Voornamelijk in plantaardige oliën of in producten op basis daarvan Zonnebloemolie, maïs- en sojaolie

 

2) waarvan omega 3

 

  a) waarvan alfa-linoleenzuur Voornamelijk in plantaardige oliën of in producten op basis daarvan Walnotenolie, koolzaadolie of lijnzaadolie

 

  b) waarvan EPA & DHA Voornamelijk in vette vis en in algen (DHA) Zalm, haring, makreel en forel

 

Onderstaande tabel geeft de belangrijkste bronnen van de verschillende omega 3-vetzuren weer.

/100 g ALA (g) /100 g EPA (g) DHA (g)

Vetten en olie
Lijnzaadolie
Walnotenolie
Koolzaadolie
Tarwekiemolie
Sojaolie

Noten
Walnoten
Pindanoten (geroosterd)
Pecannoten

Peulvruchten
Sojabonen (gedroogd)
Sesamzaadjes
Erwten (gedroogd)

Granen
Tarwekiemen
Gerst, volle graan

Groenten
Postelein
spinazie


54.2
12.9
9.2
7.8
77


7.49
0.54
0.79


0.93
0.67
0.16


0.34
0.11


0.4
0.13

Vette vissoorten (> 5% vetten):
Paling
Haring (maatjes)
Makreel
Sardienen
Zalm
Tonijn

Halvette vissoorten (1-5% vetten):
Karper
Garnaal
Forel
Tong
Heilbot
Roodbaars
Schol

Magere vissoorten (<1% vetten):
Kabeljauw
Schelvis
baars


0.26
2.04
0.63
0.58
0.75
1.38


0.19
0.21
0.14
0.03
0.14
0.26
0.25


0.07
0.07
0.05


0.57
0.68
1.12
0.81
1.86
2.08


0.10
0.16
0.48
0.16
0.37
0.16
0.19


0.19
0.15
0.12

Bron: Souci, Fachman, kraut: Food composition and nutrition Tables, 6. Edition 2000.

Zowel bij primaire als secundaire cardiovasculaire preventie moeten de voedingsrichtlijnen i.v.m. vetzuren volgende punten beogen:

  • een verlaging van de verzadigde vetzuren
  • een beperkte inname van transvetzuren
  • een verhoogde inname van mono- en polyonverzadigde vetzuren
  • een lage cholesterolconsumptie

 

Bron: Vitelma