Waar vandaan: Culinair > Voeding en gezondheid > Bronnen van de verschillende soorten vetzuren
Bronnen van de verschillende soorten vetzuren
Voeding & Omega 3
Vandaag beschikken we dus over doorslaggevende argumenten om te kiezen voor de juiste vetten en de juiste vetverhouding in onze voeding.
Onderstaande tabel geeft weer welke vetzuren je in welke voedingsmiddelen kan terugvinden.
Soort vetzuren | Bronnen | Voedingsmiddelen | ||
---|---|---|---|---|
Verzadigde vetzuren | Voornamelijk in producten van dierlijke oorsprong (behalve vis) | Vette vleessoorten, volle zuivelproducten zoals boter, kaas... | ||
Mono-onverzadigde vetzuren | Voornamelijk in plantaardige oliën of in producten op basis daarvan | Olijfolie, koolzaadolie en arachideolie | ||
Poly-onverzadigde vetzuren | ||||
1) waarvan omega 6 | Voornamelijk in plantaardige oliën of in producten op basis daarvan | Zonnebloemolie, maïs- en sojaolie | ||
2) waarvan omega 3 | ||||
a) waarvan alfa-linoleenzuur | Voornamelijk in plantaardige oliën of in producten op basis daarvan | Walnotenolie, koolzaadolie of lijnzaadolie | ||
b) waarvan EPA & DHA | Voornamelijk in vette vis en in algen (DHA) | Zalm, haring, makreel en forel |
Onderstaande tabel geeft de belangrijkste bronnen van de verschillende omega 3-vetzuren weer.
/100 g | ALA (g) | /100 g | EPA (g) | DHA (g) |
---|---|---|---|---|
Vetten en olie Noten Peulvruchten Granen Groenten |
|
Vette vissoorten (> 5% vetten): Halvette vissoorten (1-5% vetten): Magere vissoorten (<1% vetten): |
|
|
Bron: Souci, Fachman, kraut: Food composition and nutrition Tables, 6. Edition 2000.
Zowel bij primaire als secundaire cardiovasculaire preventie moeten de voedingsrichtlijnen i.v.m. vetzuren volgende punten beogen:
- een verlaging van de verzadigde vetzuren
- een beperkte inname van transvetzuren
- een verhoogde inname van mono- en polyonverzadigde vetzuren
- een lage cholesterolconsumptie
Bron: Vitelma