Deel via

Een seizoen van reflectie

November 2023
De herfst is intussen aardig gevorderd en de winter lonkt al om de hoek. Hoog tijd dus om - ondanks de veelvuldige regen van de laatste weken - toch van dit seizoen te genieten.

Magische veranderingen

Het weer zit de laatste tijd met al die regen en andere neerslag niet mee, maar toch... Je goed kleden met regenkledij en een paraplu doen wonderen...

Wanneer de kalender de voortgang naar de herfst toont, brengt dit seizoen een diepe betekenis en schoonheid met zich mee, die zeker ook de iets ouderen onder ons aanspreekt. De herfst is een tijd van magische veranderingen, een seizoen waarin de wereld om ons heen een prachtige transformatie ondergaat en waarin de natuur ons uitnodigt om ons onder te dompelen in haar weelderige en warme kleuren. De regen moet je er maar bij nemen...

De herfst is een tijd waarin de natuur haar wonderen onthult en ons de gelegenheid biedt om te genieten van deze magische transformatie.

Levendig palet

Een van de meest betoverende aspecten van de herfst is de manier waarop de bomen hun bladeren omtoveren tot een levendig palet van rood, oranje, geel en bruin. Het is bijna alsof de natuur ons een adembenemende schilderij voorhoudt voordat ze zich voorbereidt op haar winterslaap.

Voor mensen die zoeken naar innerlijke rust biedt deze visuele pracht talloze kansen voor reflectie en verwondering. Rustige wandelingen in het bos of in parken kunnen een gevoel van kalmte en verbondenheid met de natuur creëren. Het horen van de bladeren onder je voeten en het ruiken van de frisse herfstlucht kan een diepe zintuiglijke ervaring zijn.

herfst1-1140

Gezellig samenzijn

De herfst heeft ook een unieke manier om warmte en samenzijn te bevorderen. Terwijl de temperaturen dalen, ontstaat er een verlangen naar gezellige avonden bij de open haard, omringd door geliefden, genietend van warme kopjes thee of chocolademelk.

Het is een seizoen dat uitnodigt tot het verzamelen van familie en vrienden rond een rijk gedekte tafel, waar herfstgerechten met liefde worden bereid en gedeeld. Dit moment van samenzijn versterkt de banden en creëert waardevolle herinneringen die de tand des tijds doorstaan.

Creatieve expressie

Daarnaast biedt de herfst uitgebreide mogelijkheden voor creatieve expressie. De natuurlijke schatten die dit seizoen met zich meebrengt, zoals gedroogde bladeren, eikels en kastanjes, kunnen worden verzameld en gebruikt voor knutselprojecten. Het maken van herfstdecoraties, bloemstukken of het schilderen van de herfstlandschappen kan niet alleen een bron van vreugde zijn, maar ook de creativiteit stimuleren en een gevoel van voldoening geven.

herfst2-640

Innerlijke groei

Bovendien is de herfst een tijd van bezinning en innerlijke groei. Senioren hebben vaak een schat aan levenservaring en wijsheid opgebouwd. In de herfst kunnen ze de tijd nemen om hun leven te overdenken, hun herinneringen te koesteren en de lessen te delen die ze hebben geleerd.

Het seizoen nodigt uit tot mijmeren over de vele hoogte- en dieptepunten van het leven, de waardevolle momenten die ons hebben gevormd en de betekenis die we in ons bestaan hebben gevonden.

Gemeenschapsgevoel

De herfst is ook rijk aan culturele vieringen en tradities die ons in staat stellen om deel uit te maken van de gemeenschap. Feestdagen zoals Halloweeneind oktober en Thanksgiving in Amerika brengen families en vrienden bijeen om te genieten van gezamenlijke activiteiten, zoals pompoenversiering, het bereiden van traditionele gerechten en het delen van verhalen.

Deze vieringen zorgen voor een gevoel van gemeenschap en verbondenheid, waarin generaties samenkomen om liefde en dankbaarheid te delen.

Trek eropuit

Daarnaast heeft de herfst gezondheidsvoordelen voor senioren. Het aangename weer moedigt aan tot meer buitenactiviteiten, zoals wandelen en tuinieren, wat gunstig is voor de fysieke gezondheid. Frisse lucht en beweging dragen bij aan een actieve levensstijl en welzijn, wat belangrijk is om gezond ouder te worden.

herfst4-1140

Culinaire geneugten

En laten we de culinaire geneugten van de herfst niet vergeten. Dit seizoen brengt een overvloed aan verse, lokale producten met zich mee, zoals pompoenen, appels en kastanjes. Senioren kunnen genieten van het bereiden van smakelijke maaltijden met deze seizoensgebonden ingrediënten, wat niet alleen heerlijk is, maar ook voedzaam en goed voor de gezondheid.

Niet alleen melancholie

Kortom, de herfst is veel meer dan alleen een seizoen van melancholie. Het is een tijd van warmte, reflectie en genot. Senioren kunnen deze betoverende overgang omarmen en zich laten inspireren door de schoonheid en de diepgang van het seizoen. Laat de warme kleuren van de herfst u omarmen en u inspireren om te vertragen, te waarderen en te genieten van het geschenk van het moment, wetende dat er in elk seizoen iets waardevols te vinden is.

De herfst is een seizoen van betekenis, waarin we de kans krijgen om de rijkdom van het leven ten volle te ervaren op weg naar de winter.

Auteur: Stefaan Van Laere

7 reacties

jessie veyt
Het weer zit inderdaad niet mee, maar dat belet mij toch niet om straks (goed ingeduffeld) toch de regen in te gaan voor een stevige wandeling. En dan achteraf thuis genieten van een stevige kom zelfgemaakte uiensoep...
27/11/23 09:16 REAGEER
Inna
De herfst is niet aan mij besteed. Tijdens een boswandeling ruik ik de geur van rottende bladeren en takken, alles is grijs en grauw en om 16.30u donker. Geef mij maar de zomer, dat je 's morgens ramen en deuren kan opengooien, buiten ontbijten, lekker in de tuin bezig zijn tussen de zelf gekweekte groentjes, en de kleurenpracht van bloemen met vlinders en libellen. En 's avonds bij zonsondergang nog een terrasje doen. Zalig seizoen die zomer...
27/11/23 12:06 REAGEER
Cyper
Gek, ik vind dat net heerlijk ruiken, die bladeren. Eén van de redenen om te gaan wandelen! En kleurenpracht is daar immers ook ruim te vinden...
27/11/23 22:05 REAGEER
June
Volledig akkoord, ik geniet van het moois in elk seizoen.
28/11/23 07:22 REAGEER
snet-ram
De veelvuldige regen in de herfst is een gezondheidskuur voor mens en natuur. Zonder water geen leven. Regen brengt niet alleen het noodzakelijke voorraad water in de grond en ondergronds voor plant, dier en mens de komende lente en zomer, de regen zuivert ook de lucht. De herfst is de gezondste periode van het jaar. Daarom in weer en wind, de natuur in voor een flinke wandeling of fietstocht. Het versterkt de weerstand om de koude wintermaanden te doorkomen.
27/11/23 13:43 REAGEER
June
Heel juist, ik geniet van een opmonterend fietstochtje als het droog is en kom helemaal opgefrist en goedgehumeurd weer thuis.
28/11/23 07:24 REAGEER
jam
4 seizoenen doen ertoe,net zoals de mening van mensen.
Iedereen heeft een voorkeur.
Zelfs Vivaldi heeft er muziek voor geschreven.
30/11/23 11:48 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels