Deel via

Genieten van pasta en noedels

October 2023
De opmars van pasta en noedels is niet meer te stuiten. Niet te verwonderen, want je kan ze snel bereiden en er zijn eindeloos veel variaties mogelijk.

Eén keer per week pasta

De tijd dat een horecazaak kon volstaan met de klassieke spaghetti bolognaise is voorbij. Het blijft weliswaar een absolute topper op de kaart van tal van eethuizen, maar de moderne klant wil intussen meer alternatieven. Ook thuis koken we trouwens steeds gevarieerder met aandacht voor zowel moelijke bereidingen als snelklaargerechten en fastfood.

Gemiddeld eet de Belg nog maar één keer pasta per week, goed voor iets meer dan 5 kg per jaar per persoon. Hier zit zeker nog rek op.

Snel klaar, goedkoop en gezond

Een van de onmiskenbare voordelen van pasta en noedels is dat deze bereidingen snel klaargemaakt kunnen worden. Van de huiskok over de lokale brasserie tot het gelauwerde sterrenrestaurant: overal vindt pasta een plaats en iedereen kan er volgens zijn eigen ambities mee aan de slag.

Van het ruwe basisproduct dat je volledig zelf klaarmaakt tot een halffabricaat of volledig kant-en-klare schotel: pasta en noedels zijn er naar ieders maat en smaak. De chef kan indien gewenst zijn eigen creativiteit de vrije loop laten en pasta volledig naar zijn eigen hand zetten.

Er zijn maar twee sleutelwoorden: variatie en verrassing. Maar dat zal geen probleem zijn gezien het grote aanbod. Pasta en noedels kan je zonder vetstoffen zonder vetstoffen bereiden, en daar is onze gezondheid zeker mee gebaat.

Pasta

Je kan een Italiaan altijd de boom injagen met de melding dat de wortels van de pasta eigenlijk in Griekenland liggen, waar men al in de Oudheid een soort lasagne maakte. Maar ere aan wie ere toekomt, het is de Italiaanse keuken die er terecht prat op mag gaan de meeste pastavariëteiten te hebben voortgebracht. Van de klassieke spaghetti en tagliatelle over papardelle, bucatini, cannelloni, ravioli, tortellini, penne, caramelle, rigatoni, orechiette, farfalle, caserecce, fusilli: we kunnen zo nog wel een tijdje doorgaan.

pasta2-1140

Dit maar om aan te tonen dat je met pasta naar hartenlust kunt variëren en in combinaties met tal van sausen en vullingen kom je hierbij tot een eindeloos aantal mogelijkheden waarbij je op een snelle manier toch steeds de nodige afwisseling kunt garanderen.

Verrassen met noedels

Noedels worden minder vaak gebruikt. Eigenlijk vreemd, want dit product biedt dezelfde voordelen als de klassieke pasta. De smaak en textuur is enerzijds anders, maar de bereiding blijft eenvoudig en de kostprijs laag.

We onderscheiden twee grote families: de Italiaanse soorten die gemaakt worden van harde tarwekorrels die tot bloem werden vermalen, en de oosterse varianten. Deze worden gemaakt van onder meer maïsmeel, tarwe, boekweit, mungbonen of rijstbloem. Noedels zijn meer doorschijnend van kleur en vaak wordt aan het deeg ei toegevoegd om het fijner te maken.

Eiernoedels (ook bekend als Chinese mie) hebben een geelachtige kleur en zijn veerkrachtig van structuur. Je vindt ze in tal van diktes en formaten, rond of plat en opgerold in nestjes. Voordeel van deze (en andere noedels) is de veelzijdigheid; zo kan je ze gebruiken in soepen, wokgerechten, ovenschotels, gekookt bij een slaatje… In een soep moeten ze maar eventjes in de kokende pot en ze zijn al gaar. Bij de kant-en-klare eiernoedels vind je ook variëteiten met een specifiek smaakje zoals paddenstoelen of wortels…

Glasnoedels bestaan in twee varianten: de klassieke en de Koreaanse. Ze hebben hun naam te danken aan hun doorzichtigheid en hardere textuur dan andere noedelsoorten. Klassieke glasnoedels zijn doorzichtig en worden gemaakt van mungbonen. Ze hebben op zich weinig smaak, maar nemen wel vlot andere smaken op en blijven na het (kortstondig) koken glazig-doorzichtig. Ideaal voor in salades, de wok of een eigen loempiabereiding. Nog een leuke tip: in de frituurolie zwellen ze op en zijn ze een krokante lekkernij. Koreaanse noedels worden gemaakt van zoete aardappelen. Ze zijn elastisch en sterk en blijven na het koken transparant met toch een stevige beet, geknipt voor een soepje, wokbereiding of in een slaatje.

Rijstnoedels worden gemaakt met rijstbloem en onderscheiden zich van de andere noedels door hun karakteristieke smaak waar weliswaar niet iedereen van houdt. Ze zijn afkomstig uit China en verkrijgbaar in diverse diktes. Door hun stevige structuur lenen ze zich goed tot roerbakgerechten met vlees, vis en groenten waar wat ‘beet’ mag aan zijn.

Mihoen (ook bekend als rijstvermicelli) is eveneens een Chinese noedel van rijstbloem die qua uitzicht wat lijkt op glasnoedels. Mihoen is wel quasi ondoorzichtig en wordt eveneens vaak gebruikt in soepen, loempia en salades.

Ook bami is van Chinese oorsprong. Het is een samentrekking van de woorden ‘ba’ (vlees) en ‘mie’ (tarwenoedels) en we kennen het vooral van bami goreng, zijnde gebakken bami met vlees of garnalen, groenten, ei en andere smaakmakers. Bami vinden we ook terug in onder meer Indonesië, Thailand en Maleisië. Onze fabrieksbami is niet te vergelijken met de originele Aziatische bami, die een veel sterkere beet en tarwesmaak heeft. De vooral in Nederland populaire bamischijf (een snack bestaande uit bami in een omhulsel van paneermeel) zal de liefhebber van de pure Aziatische keuken doen gruwen.

pasta3-1140

Soba zijn hier minder gekende Japanse dunne noedels gemaakt van boekweitmeel en dus glutenvrij. De authentieke dan toch, want soms wordt er tarwemeel aan toegevoegd. Qua uitzicht hebben ze wat van volkorenspaghetti met een stevige beet. Soba moet zeker vijf minuten koken en vergt dus wat meer tijd, maar de beloning komt in de vorm van een ietwat nootachtige smaak die een aanwinst is in soepen en bij koude bereidingen.

Udon zijn dikke, zachte Japanse noedels van tarwebloem zonder ei. Ze hebben een witte kleur en worden vaak gebruikt in een heldere bouillon en roerbakbereidingen.

Konjacnoedels (ook bekend als shiratki) worden gemaakt van de konjacwortel, een zetmeelrijke ondergronds groeiende wortelknol die erg populair is in de Chinese, Japanse en Koreaanse keuken. Deze noedels zijn rijk aan vezels, maar bevatten weinig calorieën. Ze nemen veel vocht op, waardoor ze snel een gevoel van verzadiging geven en het hongergevoel tegengaan. Misschien een handige truc om je klanten snel het gevoel te geven voldoende gegeten te hebben, maar ook een beetje boerenbedrog. Omdat deze noedels weinig vitaminen, mineralen en antioxidanten bevatten zitten er weinig voedingsstoffen in.

pasta6-1140

Recepten

Wellicht krijg je van al dit lezen over pasta en noedels honger. Misschien heb je nu zin om ergens in een horecazaak van de kookkunsten van een kok te genieten. Of wil je graag zelf aan de slag? Deze recepten kunnen misschien inspiratie bieden. Smakelijk!

Recepten met pasta

Pasta carbonara

Ingrediënten:

  • 250 g spaghetti
  • 150 g pancetta of guanciale, in blokjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eieren
  • 100 g geraspte Pecorino Romano kaas
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas
  • Versgemalen zwarte peper
  • Zout
  • Verse peterselie (optioneel)

Bereidingswijze:

  1. Kook de spaghetti volgens de instructies op de verpakking tot ze al dente zijn. Giet af en bewaar een kopje kookwater.
  2. Bak de pancetta of guanciale in een pan op middelhoog vuur tot het knapperig is. Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak nog een minuutje.
  3. Klop in een kom de eieren en meng de geraspte Pecorino Romano en Parmezaanse kaas erdoor.
  4. Voeg de gekookte spaghetti toe aan de pan met het pancettamengsel. Meng goed en haal de pan van het vuur.
  5. Giet het eiermengsel over de pasta en roer snel om. Als de saus te dik is, voeg dan een beetje van het bewaarde kookwater toe om de gewenste consistentie te bereiken.
  6. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en eventueel een snufje zout. Garneer met verse peterselie en serveer direct.
 
Pasta Pesto Genovese

Ingrediënten:

  • 250 g linguine of spaghetti
  • 2 kopjes verse basilicumblaadjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 50 g pijnboompitten
  • 1/2 kopje extra vierge olijfolie
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Verse cherrytomaten (optioneel)

Bereidingswijze:

  1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking tot deze al dente is. Giet af en bewaar een beetje kookwater.
  2. Doe de basilicumblaadjes, knoflook, geraspte Parmezaanse kaas en pijnboompitten in een keukenmachine. Mix tot een gladde pasta.
  3. Voeg geleidelijk de olijfolie toe terwijl de machine draait tot je een smeuïge pestosaus hebt. Breng op smaak met zout en zwarte peper.
  4. Meng de pestosaus met de gekookte pasta. Voeg wat van het bewaarde kookwater toe om de saus te verdunnen indien nodig.
  5. Serveer de pasta met eventueel wat gehalveerde cherrytomaten en extra Parmezaanse kaas.
 
Pasta Primavera

pasta4-1140

Ingrediënten:

  • 300 g penne pasta
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 courgette, in blokjes gesneden
  • 1 rode paprika, in reepjes gesneden
  • 1 gele paprika, in reepjes gesneden
  • 1 kopje kerstomaatjes, gehalveerd
  • 1/2 kopje verse basilicumblaadjes, gehakt
  • 1/2 kopje geraspte Parmezaanse kaas
  • Zout en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze:

  1. Kook de penne pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en bewaar een kopje kookwater.
  2. Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot ze zacht en geurig zijn.
  3. Voeg de courgette en paprika's toe en bak tot ze zacht beginnen te worden.
  4. Voeg de gehalveerde kerstomaatjes toe en bak nog een paar minuten tot ze iets zachter zijn.
  5. Meng de gekookte penne pasta met het groentemengsel. Voeg eventueel wat van het bewaarde kookwater toe om de saus te verdunnen.
  6. Roer de gehakte basilicum erdoor en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  7. Bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas en serveer.

 

Recepten met noedels

Kippennoedelsoep

Ingrediënten:

  • 200 g eiernoedels
  • 2 kippenborsten
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 wortelen, in plakjes gesneden
  • 2 stengels bleekselderij, in plakjes gesneden
  • 4 kopjes kippenbouillon
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Verse peterselie (optioneel)

Bereidingswijze:

  1. Kook de eiernoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet opzij.
  2. Breng een grote pan met water aan de kook en voeg de kippenborsten toe. Kook de kip ongeveer 15-20 minuten, tot ze gaar zijn. Haal de kip uit het water, laat afkoelen en snijd in stukjes.
  3. In een grote soeppan, verhit een beetje olie en bak de ui, wortelen, bleekselderij en knoflook tot ze zacht zijn.
  4. Voeg de kippenbouillon, gedroogde tijm en stukjes kip toe aan de pan. Breng aan de kook en laat sudderen tot de groenten gaar zijn.
  5. Voeg de gekookte eiernoedels toe aan de soep en laat nog even doorwarmen.
  6. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Garneer met verse peterselie en serveer warm.
 
Vegetarische Pad Thai

Ingrediënten:

  • 200 g rijstnoedels
  • 200 g tofu, in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode paprika, in reepjes gesneden
  • 1 wortel, in dunne reepjes gesneden
  • 100 g taugé
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 2 eetlepels tamarindesap
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel vissaus (optioneel voor niet-vegetarische versie)
  • 1 eetlepel suiker
  • Limoenpartjes en gehakte pinda's (voor garnering)
  • Verse korianderblaadjes (optioneel)

Bereidingswijze:

  1. Kook de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel af met koud water om plakken te voorkomen. Zet opzij.
  2. Verhit 1 eetlepel plantaardige olie in een grote wok of koekenpan op middelhoog vuur. Bak de tofu blokjes goudbruin aan alle zijden. Haal ze uit de pan en zet opzij.
  3. Voeg nog een eetlepel olie toe aan de pan en bak de fijngehakte knoflook tot het geurig is.
  4. Voeg de rode paprika en wortel toe en roerbak gedurende 2-3 minuten tot ze knapperig zijn.
  5. Schuif de groenten aan de zijkant van de pan en giet de losgeklopte eieren in het midden. Roer de eieren snel door tot ze gestold zijn.
  6. Voeg de gekookte rijstnoedels, taugé en gebakken tofu toe aan de pan.
  7. Meng de tamarindesap, sojasaus, en vissaus (indien gebruikt) samen met de suiker en giet over de noedels.
  8. Roerbak alles samen gedurende nog eens 2-3 minuten tot alles goed is verwarmd en de saus goed is verdeeld.
  9. Serveer de vegetarische Pad Thai met partjes limoen, gehakte pinda's en verse korianderblaadjes.
Auteur: Stefaan Van Laere

0 reacties

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels