Deel via

Toch genieten zonder alcohol

October 2023
Waters, frisdranken, fruitsappen en smoothies hinken vaak wat achterop in vergelijking met alcohol. Toch hebben ze zeker hun plaats naast bier en wijn. Steeds meer zelfs, want het thema gezondheid weerspiegelt zich letterlijk duidelijker dan ooit in het glas.

Zeg nooit zomaar ‘water’

Water is nog altijd de meest geconsumeerde drank ter wereld, maar bijvoorbeeld in de horeca wordt hieraan niet altijd de nodige aandacht besteed. Veel verder dan de vraag ‘bruisend of plat’ komt de ober doorgaans niet wanneer een klant te kennen geeft dat hij water wil, en dat is een gemiste kans. We zijn hier nog niet zover als sommige trendy restaurants in New York of Barcelona, waar je als klant een echte waterkaart krijgt met de nodige informatie over de smaak en de oorsprong van het water. Maar er zijn er wel, soms met een heuse watersommelier, en hun aantal groeit, gelukkig.

water4-640

De aanwezige mineralen, sulfaten, nitraten, calcium en natrium bepalen de smaak van water. Gevolg is dat maar weinig watersoorten bij elke maaltijd passen. Plat, parelend of bruisend water, deze drie grote categorieën water hebben elk hun smaak en plaats aan tafel.

Het is een misverstand dat plat water overal bij past. Het heeft een uitgesproken karakter dat het vooral geschikt maakt bij nagerechten omdat hierdoor de zoete smaken beter tot hun recht komen.

Sterk bruisend water heeft door het koolzuur een frisser en zuurder karakter, waardoor het beter past bij aperitiefhapjes en zeevruchten. Licht parelend water is dan weer geschikt om subtiele smaken te accentueren omdat dit water het smakenpalet in de mond zuivert. Dit is het meest geschikte water om een gastronomische maaltijd te begeleiden.

Toch kan het een interessante denkpiste zijn om eens verder te gaan dan het klassieke aanbod. Door de strengere alcoholcontroles ben je met een ruimer aanbod aan water mee met de tijdsgeest en je kan er ook financieel wel bij varen. Het is een boeiende zoektocht om net die waters te vinden die een meerwaarde kunnen bieden aan onze gastronomische cultuur.

water2-1140

Zo puur mogelijk

Wil je water echt tot zijn recht laten komen, dan schenk je het best zo puur mogelijk. Schijfjes citroen zien er misschien leuk uit, maar ze verdoezelen de pure smaak van het water. Ook ijsblokjes zijn niet echt nodig, want ze brengen de smaakbalans uit evenwicht. Uiteraard doe je wat je wil en drink je water zoals je het zelf het liefst lust, maar we geven het maar even mee...

Wil je het echt volgens de regels van de kunst doen, dan serveer je water op kamer- of keldertemperatuur, want te koud water verliest aan smaak. Eventueel kan je op warme dagen het glas in de diepvries zetten of de klassieke truc uit de whiskywereld gebruiken waar men om de whisky te koelen diepgevroren kiezelsteentjes in het glas doet. Zo serveer je een gekoeld drankje zonder het te verdunnen en hebben de klanten meteen iets om over te praten.

Water steekt frisdrank voorbij

Begin 2016 werd een accijnsverhoging op frisdranken (de zogenaamde ‘suikertaks’) ingevoerd. Gemiddeld gebruiken we per persoon zowat 130 liter gebotteld water per jaar. Water heeft frisdrank voorbijgestoken als meest verkochte niet-alcoholische drank. Water verkoopt trouwens nog beter dan uit de statistieken blijkt, want de cijfers houden enkel rekening met plat en bruisend water. Zo vallen gearomatiseerde waters wettelijk onder de frisdranken, ook al bevatten ze geen suiker.

Het mag duidelijk zijn dat frisdrank in de hoek zit waar de klappen worden uitgedeeld. Het gezondheidsaspect speelt hierbij zeker een grote rol.

Dat is de grote spelers op de markt niet ontgaan, met een hele reeks aan frisdranken met allerlei kleurtjes en smaken tot gevolg. Soms misleidende reclame, want rietsuiker en fructosesiroop hebben hetzelfde nadelige effect als de klassieke suiker.

Vaak worden deze ‘alternatieve’ frisdranken gelanceerd met de nodige campagnes en slogans waarbij vooral wordt ingezet op de aanwezigheid van minder of ‘andere’ suikers. Ook met frisdranken zonder suiker (de ‘no sugar’ drankjes) blijft het uitkijken, want de zuurtegraad speelt eveneens een rol. Voor een frisdrank (met of zonder suiker) bedraagt die gemiddeld 3 pH en het advies van de tandarts blijft om frisdranken enkel bij een maaltijd te nuttigen om zo de aanwezige zuren met voedingsstoffen te kunnen afbreken. 

water3

Steeds hipper

Frisdranken worden vaak geassocieerd met kinderen en geheelonthouders, maar dat hoeft niet zo te zijn. In de wereld van de hipsters, foodies en aanhangers van biologische producten zijn gezonde frisdranken ‘in’, en het is maar een kwestie van tijd voor ze verder doorsijpelen.

Opmerkelijk is dat bierland Duitsland hierbij een prominente rol speelt en er steeds meer gezonde frisdranken op de markt komen die niet door de klassieke grote merken gemaakt worden. Producten zoals ‘schorle’ (vruchtensap met soda) vinden er steeds meer hun weg naar de gewone consument en de horeca pikt daar ook op in.

Ook in Engeland is een bloeiende sodacultuur ontstaan en bestaat een traditie van gebrouwen frisdranken met een minimaal alcoholpercentage. In Frankrijk en Nederland wordt door limonademakers dan weer geëxperimenteerd met basissiropen in plaats van complete dranken. Dit heeft niets dan voordelen: zo hoef je geen grote voorraden frisdranken in te slaan en maak je zelf je drankjes naar keuze. Als je al een aantal kwalitatieve waters in huis hebt, kan je door te gaan combineren met de bijhorende hoogwaardige siropen een eindeloos, steeds te variëren aanbod creëren.

Fruitsappen en smoothies

Wil je het gezondheidsaspect maximaal uitspelen, dan probeer je zeker ook vruchtensappen en smoothies. De drankensector levert in dit verband verregaande inspanningen die het mits wat huiswerk mogelijk maken je aanbod te personaliseren, en het is zeker te overwegen om zoveel mogelijk met verse sappen en zelfbereide smoothies te werken. Dit vergt weliswaar enige arbeid, maar door kort op de bal te spelen op de beschikbare fruitsoorten van het moment heb je steeds een wisselend en betaalbaar aanbod.

water6

Auteur: Stefaan Van Laere

8 reacties

Cyper
Ik vind water niet zo goed bij zoetigheden passen: daar passen koffie en thee veel beter bij. Water is vooral lekker bij dingen waar je dorst van krijgt, zoals melige of zoute gerechten. Dan ben je blij dat je een groot glas fris water hebt staan. Wijnliefhebbers drinken daar dan witte wijn bij of zo.
22/10/23 14:13 REAGEER
rdckx
GEMINERALISEERD EN GEZOUTEN – water -

Uit goede BRON van de dokter weet ik
dat het belangrijk is veel, vééél te drinken,
WATER uiteraard, wat had je gedacht.
Let wel zorg voor een uitgebalanceerd evenwicht
aan mineralen en zouten, dus wissel af.

Op zon- en feestdag zorg voor een BRU-utje
of een SPA-atje, een PERRIERtje als aperitief,
APPOLINARIS als digestief, en als tussendoortje
wat EVIAN of een VITTEL-etje voor een mooi velletje.
CHAUDFONTAINE voor je migraine.

Met BADOIT gaan we in bad, wie weet kunnen
SASKIA, OPHELIE en/of LOUISE u ook believen.
Doordeweeks mag zeker ook een wit product
niet ontbreken, zoals daar zijn ROCHEval,
PIERval, uit de Ardennen of UIT DE ALPEN, who cares !
CRYSTALLINE laat alles schitteren........
... en als je een glaasje teveel op heb,
dan is er HEPAR voor de lever, BONI ... toch !

... maar vergeet, vergeet vooral ook niet
het GLAASJE UIT DE KRAAN, niet te versmaden !
..... Vooral ook niet vergeten,
............. mocht je het niet weten,
.................... er zijn er nog veel meer ...........…........... een glaasje FOU D’O, ......................................……............... moi je m’enfous !

OPGELET, dit is een ONGEZOUTEN waarheid :
In sommige waters ontbreken bepaalde mineralen,
andere bevatten dan weer teveel zouten...
Het is dus kwestie van afwisselen en nietaltijdhetzelfdewatertedrinken...
.... ECHTWAAR! ... en PRIJS JE GELUKKIG, als je enige probleem is :
Welk water drink ik vandaag ? het zal mij een zorg wezen !
23/10/23 07:57 REAGEER
car 54
Amaai rdckx, jawatte, daar hedde gij een zee van water, sorry, tijd ingestoken, ze. Proficiat.
Mag ik dat in mijn bureel aan de muur hangen? Er komt hier geen kat ze, ik ben al jaren op pensioen
31/10/23 14:30 REAGEER
freddy verbaere
Ik heb alcohol al enkele jaren uit mijn leven geschrapt, een van de beste beslissingen ooit. Voor mij da
23/10/23 16:59 REAGEER
freddy verbaere
te rap verzonden...
Ik heb alcohol al enkele jaren uit mijn leven geschrapt, een van de beste beslissingen ooit. Voor mij dan toch, uiteraard doet iedereen wat hij zelf wil.
23/10/23 17:00 REAGEER
alisaroba
Alcohol is verboden in de islam om religieuze, gezondheids-, sociale en morele redenen. De religieuze basis is te vinden in de Koran en de Hadith, waarin wordt opgeroepen tot geestelijke helderheid en het vermijden van bedwelming. Islam moedigt gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk, aan, en alcoholgebruik kan schadelijke gevolgen hebben. Het vermijden van alcohol draagt bij aan sociale stabiliteit en morele integriteit binnen de gemeenschap. Het is een fundamenteel onderdeel van de islamitische ethiek en wordt beschouwd als een goddelijk voorschrift voor moslims.
25/10/23 16:56 REAGEER
Pjetro
Aan alle zedeprekers,
Dat er in veel gevallen alcoholmisbruik is wil ik niet ontkennen.
Deze mensen moeten geholpen worden (als ze willen).
Plak als het kan geen zegel op de mensen die graag een glaasje wijn of lekker biertje willen drinken.
Het is zo dat met één wijntje of biertje een gesprek losser wordt voor introverte mensen.
Ik drink ook regelmatig water en frisdrank.
Dit is mijn mening.
26/10/23 21:29 REAGEER
car 54
Ik heb 8 jaar opgeoffert om een alcoholist ervan af te helpen. Het is mij en hem gelukt! EENS nuchter en weer werk gevonden kende hij mij nietmeer en hij woont op een boogscheut van mij.Zijn huis lijkt nu beetje op een kasteel (t'is ook helemaal af geraakt), wat wil je, vroeger goot hij al dat geld door zijn keelgat - in en uit -.
31/10/23 14:42 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels