Deel via

Eenzaamheid

September 2023
In de column van deze week slaat Robert Janssens de nagel op de kop. Eenzaamheid is een van de grootste gevaren van onze moderne tijd, stelt hij met eigen ogen vast.

Komkommertijd

Nu het zo snel weer herfst geworden is, vraag ik me al eens af of de voorbije zomer ook komkommertijd is geweest en ons dus nog wel wat kwakkelnieuws heeft gebracht. Vroeger was het klassiek dat journalisten bij gebrek aan beter doordeweekse feiten opbliezen tot bijna wereldnieuws of, erger nog, al eens een verhaal uit de duim zogen, soms met zoveel overtuiging en talent dat iedereen dat vlotjes ging geloven. Ik weet waarover ik het heb, want ik zal daar nu vele jaren geleden, ook al wel eens aan meegedaan hebben. Of neen, eigenlijk niet. Ik zat heel mijn loopbaan door in het wielrennen en daarin gebeurt natuurlijk meer dan voldoende in de zonnigste (?) maanden van het jaar.

Ik geloof niet dat er nu nog veel verbeelding noodzakelijk is om een krant te vullen. Om het in enkele woorden te zeggen: er is oorlog en noodweer overal, zodat er in de media zelfs niet de minste ruimte overblijft om ook eens iets leuks te vertellen, laat staan wat te verzinnen.

Steeds groeiende wekelijkheid

We mogen dus geloven dat de bij herhaling geciteerde eenzaamheid in onze maatschappij, vooral bij mensen van boven de 65, een steeds groeiende werkelijkheid geworden is en er dus niet noodzakelijk over gefantaseerd moet worden om kranten en andere media mee te vullen. Ik heb er zelf genoeg ervaring mee, gelukkig niet persoonlijk, maar wel in mijn naaste en verdere omgeving.

Als ik in mijn thuisstad Gent door die ene, welbepaalde straat loop, die straat met dat rusthuis waar je regelrecht in de leefruimte kunt kijken, draai ik meer dan eens mijn hoofd naar de overkant. Doe ik dat niet, dan word ik bij herhaling aangegrepen door dat  prangende beeld van die madam of die meneer die daar zit en niet meer doet dan zitten, afwezig vooruit kijkend, zonder te beseffen wat hij ziet of wat hij daar eigenlijk doet. ‘Ouder worden’ wist het geheugen langzaamaan uit, zodat er nog maar weinig leuke herinneringen in je hoofd opkomen, ‘ouder zijn’ isoleert je op de wereld, die mettertijd door zoveel van je bekenden al verlaten is.

eenzaam2-1140

Sombere mijmeringen

Als zo’n sombere mijmeringen mij overvallen, moet ik denken aan die goede kennis van mij, die succes gekend- en geld verdiend heeft maar intussen weduwnaar werd en nu voor het grootste gedeelte van zijn tijd heel alleen in zijn ruime villa zit. Of die andere kameraad, die het van jongs af aan maar niet kon begrijpen dat mensen samenhokten in dik bevolkte steden, dan wanneer het ware leven zich afspeelt in de natuur, ver van alle lawaai, van alle drukte. Maar die zich nu, verlaten door vrouw en kinderen, afvraagt wat het leven nog waard is als hij niemand meer ziet opdagen tussen de velden en de akkers die zijn, ook weeral ruime, woning omringen. En wat ben je er mee als je door de jaren heen een ruime vriendenkring hebt uitgebouwd en op een ochtend wakker wordt met een gevoel van afkeer voor alles wat zich voorbij je eigen deur afspeelt en die deur dan maar gesloten houdt.

Ik probeer die sombere gedachten zo goed als dat kan te weren, wat natuurlijk lukt omdat de vrouw en ik het nog goed met mekaar kunnen stellen en regelmatig eenvoudige maar mooie momenten beleven, ik die nog wel wat vrienden heb, met wie we regelmatig samenkomen, wat plezant is en ons gedurende een zekere tijd nog stof tot napraten geeft.

Maar daar kan snel een einde aan komen en daarmee bedoel ik niet dat ik ooit eens weduwnaar zou kunnen worden. Weinig waarschijnlijk, want Liliane is tien jaar jonger dan ik, maar voor de rest is het verre van uitgesloten dat ik op een gegeven ogenblik niet meer met de auto zou kunnen rijden, of gehandicapt, niet meer uit mijn twee verdiepingen hoog appartement geraak. En eveneens levenslang tot de zetel veroordeeld word.

Ik zou, voor het eerst in vele jaren… prompt een sigaret opsteken, wat natuurlijk ook geen oplossing is. Want zo’n stukje vergif is er rap doorgetrokken, waarna de eenzaamheid weer onverbiddelijk toeslaat.                             

 

Auteur: Robert Janssens

14 reacties

Camilla
Ja, misschien heb ik die ook gekend, jaren geleden toen ik veel jonger was en terug alleen.
IK had op een moment mijn geloof en alles overboord gegooid, dom natuurlijk
Nu zoveel jaren later ben ik al meer dan 20 jaar een ander mens. Ik ben zo gelukkig alleen, leve de vrijheid.
Draag nu een kruisje, heb leren met mezelf en God leven, alleen in de stilte , zalig. Heb mijn eigen kwaliteiten ontdekt , heb dus 20 j geleden academie gevolgd , ook workshops aquarel , waar ik goed in was. Ik lees graag en schrijf graag , enz...ik verveel me niet. Ga al eens naar een groep , mijn boodschappen, mijn huishouden en papieren wat op orde brengen, enz....ik kom tijd te kort.
IK heb nu ook een mening, heb veel zelfvertrouwen, ben een heel ander mens geworden , ondanks de problemen met de kinderen al eens . LEEF in het NU, met God op de eerste plaats, en de mensen die je al eens nodig hebben . Het ga jullie allemaal goed...
25/09/23 12:00 REAGEER
Camilla
vervolg
Milla
25/09/23 12:03 REAGEER
t775764
Beste Camilla, met God ben je NOOIT alleen; Jezus heeft het zelf gezegd (tot diegenen die in Hem geloofden)
" En zie, Ik ben met u alle dagen tot de voleinding der wereld."
Math.27:20
26/09/23 11:17 REAGEER
jam
Jaren geleden had ik al het idee dat het nodig alleen te kunnen zijn.Vroeg of laat ondervinden we dat.Zorg goed voor jezelf en je zorgt voor een goede vriend.Af en toe een Kerk bezoeken en een kaars aansteken,doet mij goed.Gisteren nog naar de abdij van Postel(Mol) geweest ,een kaars aan - gestoken en met een vriendin gegeten in het restaurant,dit om mijn verjaardag te vieren.Zelfs in een groot gezelschap kan je eenzaamheid ervaren.
25/09/23 16:10 REAGEER
Elsa999
Inderdaad. Ik vind dat je je in een grote groep veel eenzamer kan voelen.
Alleen zijn is geen synoniem van eenzaam zijn.
26/09/23 08:00 REAGEER
annietjeminnaert
Dit is zeer juist: ik ben alleen maar zeker niet eenzaam.
30/09/23 11:42 REAGEER
t775764
Beste jam, een kaars aansteken en gaan eten in hun restaurant, is juist maar goed voor het luilekker leven van de paters te sponseren.God heeft daar zelfs een hekel aan!
God wil dat we in het offer van de Heer Jezus geloven, dat Hij in onze plaats op het kruis gestorven is, en Hij die volledig onschuldig was, de doodstraf die wij verdienden op zich genomen heeft, zodat wij vrij van zonde met God in VREDE kunnen leven.
Gelukkige verjaardag toegewenst!
26/09/23 11:27 REAGEER
Elsa999
En waarom verdienden wij de doodstraf?
Dat is wel een straffe uitspraak, hoor.
De Kerk wil dat wij ons ons hele leven schuldig voelen. Zo kan zij ons onder de duim houden. Dat lukt haar de laatste tijd gelukkig niet meer zo best.
28/09/23 17:35 REAGEER
jessie veyt
Eenzaamheid is een sluipend gif, dat is tijdens corona meer dan ooit duidelijk geworden.
25/09/23 16:14 REAGEER
car 54
Wie eenzaam is zegt dat meestal niet. Dus ik zwijg.
25/09/23 19:07 REAGEER
t775764
Zééér verstandig en eerlijk!
26/09/23 11:28 REAGEER
rdckx
Ik denk aan jou

Velen van ons, oud in jaren,
torsen het juk van eenzaamheid.
Een zware last om dragen,
alleen te zijn, eenzaamheid troef.

Achtergebleven met herinneringen,
Soms zoet, soms zuur, zoetzuur.
Er rest enkel nog het wachten,
wachten en wachten, wachten waarop ?
ik weet het niet, ... wachten op bezoek ?
.... Vergeet het, te druk, te laat, te ver....
Met Becket wachten op Godot ?
Er zal niets anders opzitten.

Verveling, verbittering steken de kop op.
ik zou je willen strelen, je lijden delen
maar ‘k weet niet hoe,
Net zo min als Benny Neyman.
Dag achterblijver, en alle anderen
Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw
.... en .... Ik denk aan jou !
25/09/23 23:18 REAGEER
jam
Uw gedicht is een verzachting op een gevoel van eenzaamheid ,dat velen vroeg of laat ervaren.
Dank je
27/09/23 09:09 REAGEER
youri
Mooi!
2/10/23 09:41 REAGEER

Login Registreer

Robert Janssens

journalist-auteur
journalist-auteur
Robert Janssens (Borgerhout, 25 juni 1939) is een voormalige Vlaamse sportjournalist. Hij maakte naam als wielerjournalist voor eerst de Volksgazet en later vooral Het Laatste Nieuws. Hij schreef een 15-tal fel gewaardeerde wielerboeken en maakt in 2021 op 81-jarige leeftijd met 'Sukkelaar' zijn romandebuut. Boek 'Sukkelaar'

Meer artikels van Robert Janssens

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels