Deel via

Ben je een (koele) minnaar van de computer en smartphone?

September 2023
Hoe ga jij en de 'plussers' uit je omgeving om met de moderne technologie? Heb je er schrik van of gebruik je dagelijks een computer en/of smartphone? Eén ding is zeker: wie er leert mee omgaan blijft voeling houden met het leven van vandaag.

Niet iedereen is mee

Heel wat 65+ers zijn niet mee met de moderne technologie. Er zijn verschillende redenen waarom sommige senioren huiverachtig kunnen staan tegenover het gebruik van computers en smartphones. 

Dit raakt een fundamenteel probleem aan waarover we eindeloos kunnen filosoferen. Aan de ene kant hebben we moderne technologieën die de wereld hebben veranderd en nieuwe mogelijkheden hebben geopend. Aan de andere kant ervaren sommige mensen, vooral senioren, terughoudendheid of zelfs angst voor deze veranderingen. Dit fenomeen raakt aan bredere vragen over de manier waarop we als individuen en als samenleving omgaan met verandering en vernieuwing.

Ben jij ook een van die 'plussers' die nog altijd de stap naar de computer of de smartphoen niet heeft gezet of ken je senioren die hiermee worstelen? Daar kunnen meerdere redenen voor zijn.

Onbekendheid met technologie

Veel senioren zijn opgegroeid in een tijd waarin technologie niet zo alomtegenwoordig was als nu. Ze hebben mogelijk nooit de kans gehad om te leren hoe ze computers en smartphones moeten gebruiken.

Het gebrek aan vertrouwdheid met deze apparaten en hun functies kan een gevoel van angst voor het onbekende veroorzaken. Het kan lijken alsof er een hele nieuwe wereld is ontstaan waarin ze zich niet comfortabel voelen.

technologie4-640

Complexiteit

Voor mensen die niet gewend zijn aan technologie, kunnen computers en smartphones overweldigend lijken vanwege hun complexiteit. De talloze functies, instellingen en apps kunnen verwarrend zijn en een gevoel van onzekerheid veroorzaken.

De snelheid waarmee technologie evolueert, kan het moeilijk maken om bij te blijven en dit kan leiden tot gevoelens van frustratie en ontmoediging.

Angst voor fouten

Het idee om iets verkeerd te doen op een computer of smartphone kan angst veroorzaken bij senioren. De angst om per ongeluk iets te verwijderen, instellingen te veranderen of zelfs een apparaat te beschadigen, kan hen ervan weerhouden om überhaupt te proberen.

Deze angst kan voortkomen uit het gebrek aan vertrouwen in hun eigen technologische vaardigheden.

Verandering van gewoonten

Sommige senioren hebben hun leven lang zonder moderne technologie geleefd en hebben solide routines en gewoonten ontwikkeld die geen digitale apparaten omvatten.

Het introduceren van nieuwe technologieën kan deze routines verstoren en weerstand oproepen. Het kan ook een gevoel van nostalgie of heimwee naar vroegere tijden teweegbrengen.

Fysieke uitdagingen

Senioren kunnen fysieke uitdagingen ervaren bij het gebruik van technologie. Kleine schermen en onhandige toetsenborden kunnen moeilijk te bedienen zijn, vooral als iemand te maken heeft met verminderd gezichtsvermogen of motorische vaardigheden.

Dit kan leiden tot gevoelens van frustratie en ongemak.

Privacy- en veiligheidszorgen

De opkomst van technologie heeft ook geleid tot zorgen over privacy en veiligheid, vooral onder senioren. Ze zijn mogelijk terughoudend om persoonlijke informatie online te delen en maken zich zorgen over mogelijke online bedreigingen zoals oplichting en hacking.

Deze zorgen kunnen hun verlangen om technologie te omarmen aanzienlijk verminderen.

Sociale isolatie

Sommige senioren associëren technologie met afstandelijkheid en verminderde persoonlijke interacties. Ze kunnen bezorgd zijn dat het gebruik van computers en smartphones hun menselijke interacties zal verminderen, en dat face-to-face gesprekken en sociale banden zullen vervagen door de voorkeur voor digitale communicatie.

Gebrek aan ondersteuning

Het ontbreken van familieleden, vrienden of anderen die kunnen helpen bij het leren en gebruiken van technologie, kan de drempel om ermee aan de slag te gaan verhogen. Het gevoel van geïsoleerd zijn in het leren kan ervoor zorgen dat senioren terughoudend zijn om nieuwe technologieën te verkennen.

Ondersteuning en geduld van anderen kunnen een cruciale rol spelen bij het overwinnen van deze barrière.

De terughoudendheid van senioren tegenover technologie is een complexe kwestie die te maken heeft met verschillende emotionele, praktische en sociale factoren. Het begrijpen van deze factoren en het bieden van de juiste ondersteuning kan helpen om deze huiverachtigheid geleidelijk te verminderen.

De moderne tijd verwelkomen

 

De technologische vooruitgang heeft een enorme impact gehad op vrijwel elk aspect van ons leven, en dit geldt in het bijzonder voor senioren. Het gebruik van computers, laptops, tablets en smartphones is niet langer beperkt tot jongere generaties; senioren hebben ook baat bij het omarmen van deze technologieën.

In onze huidige maatschappij bieden deze apparaten talloze voordelen voor senioren, waaronder het bevorderen van sociale interactie, het stimuleren van cognitieve vaardigheden en het vergemakkelijken van dagelijkse taken. 

technologie5-1140

Sociale interactie en connectiviteit

Een van de meest waardevolle aspecten van technologie voor senioren is de mogelijkheid om in contact te blijven met vrienden, familie en de bredere gemeenschap. Veel senioren worden geconfronteerd met beperkte mobiliteit, wat kan leiden tot gevoelens van isolatie en eenzaamheid.

Het gebruik van computers, laptops, tablets en smartphones stelt senioren in staat om gemakkelijk te communiceren via sociale media, e-mail en video-oproepen. Dit opent de deur naar een wereld van virtuele interacties en helpt hen om hun sociale netwerk te onderhouden en uit te breiden.

Cognitieve voordelen

Het actief blijven en het stimuleren van cognitieve vaardigheden is van cruciaal belang voor senioren om mentaal scherp te blijven. Het gebruik van technologische apparaten kan bijdragen aan het verbeteren van cognitieve functies, zoals probleemoplossend vermogen, geheugen en concentratie.

Activiteiten zoals het spelen van breintrainingspellen, het volgen van online cursussen en het lezen van nieuwsartikelen kunnen allemaal bijdragen aan het behoud van een scherp denkvermogen.

Toegang tot informatie en diensten

Het internet herbergt een schat aan informatie en diensten die voor senioren van onschatbare waarde kunnen zijn. Van gezondheidsinformatie en medische bronnen tot online winkelen en bankieren, technologie stelt senioren in staat om efficiënter en onafhankelijker te zijn.

Met een paar klikken kunnen senioren informatie opzoeken over gezondheidsproblemen, recepten vinden, reizen plannen en nog veel meer.

technologie2-1140

Tips voor senioren om technologie te omarmen

Kies het juiste apparaat

Begin met een toestel dat past bij jouw behoeften en comfortniveau. Tablets en smartphones kunnen handig zijn vanwege hun draagbaarheid en intuïtieve interfaces.

Leer stap voor stap

Neem de tijd om vertrouwd te raken met het apparaat. Begin met eenvoudige taken, zoals het versturen van een e-mail of het surfen op het internet, en bouw geleidelijk aan je vaardigheden op.

Volg online cursussen

Er zijn talloze online bronnen en cursussen die specifiek zijn ontworpen voor senioren. Deze kunnen je helpen om vertrouwd te raken met verschillende aspecten van technologie.

Vraag om hulp

Aarzel niet om hulp te vragen aan vrienden, familieleden of lokale gemeenschapscentra. Er zijn vaak vrijwilligers beschikbaar om senioren te helpen bij het leren van technologie.

Gebruik toegankelijkheidsinstellingen

Moderne apparaten bieden verschillende toegankelijkheidsinstellingen om de ervaring voor senioren te verbeteren, zoals vergroting van tekst, spraakondersteuning en meer.

Wees voorzichtig online

Leer over online veiligheid en privacy. Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie en zorg ervoor dat je sterke wachtwoorden gebruikt.

technologie1-1140

De sociale media doen afstanden vervagen

Een van de grootste zegeningen van sociale media is het feit dat het afstanden doet vervagen. Als senioren worden we soms geconfronteerd met fysieke beperkingen die ons ervan weerhouden om vaak persoonlijk bij vrienden en familie te zijn. Sociale media hebben deze beperking echter overwonnen en ons in staat gesteld om op elk moment van de dag verbonden te zijn. Het delen van foto's, berichten en video's met geliefden, zelfs als ze aan de andere kant van de wereld wonen, heeft een diepgaand gevoel van verbondenheid gebracht en een gevoel van eenzaamheid verminderd.

Het ontdekken van nieuwe horizonten

Voor veel senioren is het pensioen een tijd van reflectie en het ontdekken van nieuwe interesses. Sociale media hebben deuren geopend naar gemeenschappen en groepen die aansluiten bij onze passies. Of het nu gaat om tuinieren, kunst, literatuur of reizen, er is een wereld van mensen die graag hun ervaringen delen en waardevolle inzichten bieden. Het bijwonen van virtuele evenementen, deelnemen aan discussies en het vormen van online vriendschappen hebben mijn horizon enorm verbreed.

Het omarmen van familietradities

Sociale media hebben een prachtige manier gecreëerd om familiebanden te onderhouden en tradities voort te zetten. Als grootouder heb ik nu de mogelijkheid om de mijlpalen van mijn kleinkinderen te volgen, hun kunstwerken te bewonderen en hun verhalen te horen, zelfs als ze niet bij me in de buurt wonen. Het delen van verhalen over onze familiegeschiedenis en het doorgeven van oude recepten is nu gemakkelijker dan ooit tevoren.

technologie6-1140

Praktische tips om sociale media te omarmen

Begin met vertrouwde platforms

Kies één sociaal mediaplatform dat je aanspreekt. Facebook en Instagram zijn vaak goede plekken om te beginnen vanwege hun gebruiksvriendelijkheid.

Stel privacy-instellingen in

Neem de tijd om je privacy-instellingen te begrijpen en aan te passen. Op deze manier kun je bepalen wie je berichten kan zien en met wie je verbonden bent.

Leer van elkaar

Praat met vrienden en familieleden die al actief zijn op sociale media. Ze kunnen je helpen om de basisprincipes te begrijpen en je comfortabeler te voelen.

Verken je interesses

Zoek groepen en pagina's die aansluiten bij je interesses. Dit kan een geweldige manier zijn om gelijkgestemde mensen te ontmoeten en nieuwe dingen te leren.

Respecteer grenzen

Wees bewust van hoeveel tijd je aan sociale media besteedt. Het is belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen online en offline activiteiten.

Hoe je inschrijven voor onze nieuwsbrief 

Je kan jezelf of iemand anders eenvoudig inschrijven op de SeniorenNet Nieuwsbrief. Surf naar https://www.seniorennet.be/pages/redactie#abonneren en geef vervolgens je e-mail adres op.
Na bevestiging van jouw kant ben je ingeschreven op de SeniorenNet Nieuwsbrief.
Je zal de toekomstige nieuwsbrieven altijd gratis in je e-mail box ontvangen.
Auteur: Stefaan Van Laere

18 reacties

Maurice1951
Mooi artikel maar het laat één aspect buiten beschouwing: er zijn mensen, sommigen zelfs jonger dan 65 jaar die helemaal geen belangstelling hebben voor computer en smartphones en de vele mogelijkheden ervan. Het is zoals met voetbal, de één is er gek op, de ander laat het onverschillig en beide groepen hebben soms weinig begrip voor elkaar.
Mijn vrouw gebruikt haar smartphone om te telefoneren, een sms te lezen of versturen en een foto of filmpje te maken en/of te versturen. Ze gebruikt Google Maps om een toer te stappen of fietsen. En op de PC Googelt ze naar die onderwerpen die haar interesseren. Veel verder gaat haar belangstelling niet. Daarom is ze niet dommer dan wie dan ook en weet ze heel goed wat er in de wereld gebeurt. Integendeel. Vroeger praatten mensen met elkaar, nu zitten ze aan de "sociale" media gekluisterd en hebben nog nauwelijks interesse voor wat er rond hen gebeurt.
Groeten,
Maurice
4/09/23 15:39 REAGEER
youri
Je hebt het begin van het artikel blijkbaar niet gelezen, mijn beste Maurice. Daar gaat het net over mensen die niet met de computer of smartphone willen of kunnen werken.
4/09/23 16:57 REAGEER
elvee
De smartphone, dat is een verslavend toestel.
4/09/23 17:51 REAGEER
youri
Ik zit intussen elke dag op de smartphone en computer nadat ik daar eerst niet van moest weten. Intussen heb ik de talrijke voordelen leren kennen. En het belang van de uittoets...
4/09/23 15:39 REAGEER
Cyper
Het valt me op hoe veel mensen de digitale communicatiemiddelen van tegenwoordig beschouwen als dingen, waar je voor of tegen kunt zijn, waar je wel of niet van moet houden, kortom alsof het over een nieuwe soort drug is. Of een genotmiddel zoals koffie: je hebt ook mensen die puur uit gezondheidsfreak-achtigheid geen koffie willen drinken.
Maar technologie is een gebruiksartikel. Het is een gereedschap. Je hoort toch ook niemand zeggen: ik ben tegen de schaar! Ik weiger uit principe ooit een schaar te gebruiken! Dat zou iedereen dom and vreemd vinden. Maar ook hoor je nooit mensen zeggen: Ik aanbid scharen! Ik kan geen moment zonder! Als ik niet knip, krijg ik ontwenningsverschijnselen!
Ik bedoel maar: als je het als een gebruiksartikel ziet, waar je handige dingen mee kunt doen, dan gebruik je het. De dingen die je niet nodig hebt, doe je niet. Maar het is niet zoals een geheim genootschap, waar je buiten "verbannen" bent als je het niét gebruikt. Ikzelf heb geen smartphone, want social media interesseren me niet en voor de rest heb ik alternatieven. Ik surf en mail met m'n computer, ik telefoneer met m'n telefoon, en ik maak foto's met m'n camera. Waarom heb ik een smartphone nodig? Nergens voor. Maakt me dat tot een gek, een kluizenaar die buiten de tijd leeft, of een smartphone-geheelonthouder? Welnee. Ik heb dat ding niet nodig, punt uit.
En als ik ooit een reden vind, om er één te willen hebben, dan koop ik er een.
4/09/23 23:55 REAGEER
Nimue
Cyper , dat heb je mooi gezegd en je hebt volkomen gelijk. Het is en blijft je eigen keuze. Maar ik heb al lang ontdekt dat je er heel wat voordeel aan kan hebben om een smartphone te hebben of om een pc te hebben.
De wereld rondom ons is alsmaar meer informatie, communicatie en diensten beschikbaar aan het stellen die via pc en/of smartphone te zien en te raadplegen of te plannen zijn. Als 60plusser zit je in die wereld waarbij heel veel kan. We kunnen via social media contacten houden met wie we willen. Er wordt gepraat , gedeeld , gelachen en genoten via pc en smartphone. We zijn bereikbaar zonder dat afstanden moeten worden overbrugd. Het delen van nieuwtjes met familie en vrienden is bij de hand. Je hoeft niet te wachten tot er nog een ooit tijd is om langs te gaan. Ook de dokter, de kinesist, de bank en de winkel is op pc en smartphone dichtbij. Afspraken plannen, betalingen regelen, boodschappen doen kan allemaal via pc of smartphone. Handig als je een alleenstaande bent die na een zware operatie lange tijd niet te been bent. Zo heb ik ondervonden wat een plezier het hebben van een smartphone kan zijn.
5/09/23 09:09 REAGEER
Cyper
Bedankt voor het compliment Nimue, maar ik maakte geen punt over het wel of niet helemaal buiten de technologie blijven; alleen de smartphone. Inderdaad, het internet is belangrijk en wie daar niet in thuis is is écht buiten de tijd. Maar een mens hoeft niet PERSÉ allebei te hebben! Je hebt één van de twee nodig, maar niet allebei. Een smaprtphone doet van alles een beetje; hij telefoneert, maakt foto's, en laat je toe op internet. Maar een computer kan ook op internet, en op sociale media, als je dat leuk vindt, én je kunt er bovendien op werken. Een smartphone heeft een camera, maar met een echt fototoestel kan hij niet tippen. En om te telefoneren, zelfs mobiel, heb je al sedert de jaren 90 geen smartphone voor nodig, dat kan de simpelste telefoon heel best.
Kortom: als je een pc hebt, een telefoon en een camera, waarom moet je dan nog een smartphone óók? Mensen die niet moeten wérken op pc, die het internet aléén nodig hebben als communicatiemiddel, die zijn geweldig met een smartphone geholpen. Wie een pc heeft waar hij op werkt, die kan daar alles mee wat een smartphone ook kan, en meer. Dus die heeft geen smartphone nodig. Daarom heb ik geen smartphone, niet omdat ik uit principe tegen technologie ben... Integendeel zelfs...
6/09/23 02:56 REAGEER
Maurice1951
Beste Cyper en Nimue, dat je een keuze hebt, daar ben ik het nu net niet mee eens. Of je het niet kan door leeftijd of handicap (geldt ook voor een schaar) of ervoor kiest om er geen tijd en energie in te steken wordt over dezelfde kam geschoren en wordt gediscrimineerd: je papieren belastingaangifte moet vroeger binnen dan als je ze via taks-on-web indient. Of je wel een pc, een smartphone of beide gebruikt, voor elk contact moet je een app installeren en/of je registreren en allerhande gegevens prijsgeven die al dan niet misbruikt worden om de privacywet te overtreden. Een vriend belde onlangs de brandweer omdat er een wespennest op zijn zolder zat. Hij moest een e-mail sturen met allerlei informatie. Toe hij zei over geen e-mail te beschikken kreeg hij voor antwoord dat hij dan maar een buur, vriend of familielid moest contacteren die wel een e-mail kon sturen. Hallo, vrije keuze?
Groeten,
Maurice
6/09/23 16:21 REAGEER
Cyper
Ja, dat klopt. Maar Ik zei ook niet dat je rustig kunt kiezen tussen "alle digitale technologie" enerzijds en "geen enkele digitale technologie" anderzijds. Ik zei dat je kon kiezen tussen "een smartphone" enerzijds en "een computer, een telefoon en een camera" anderzijds. Dat kan omdat je met een computer, een camera en een telefoon alles kunt doen wat je met een smartphone kunt, en dat als je die drie dingen al hébt, je geen smartphone meer erbij nodig hebt. Dat was al wat ik zeggen wou.

Het klopt dat je meestal gevraagd wordt om je contacten digitaal te doen, en dat papieren contacten worden ontmoedigd. Dat is ook niet om je te pesten, meer omdat het veel minder geld kost, veel sneller gaat, veel minder papierverspilling meebrengt en nog veel meer voordelen; dus de hele digitale wereld boycotten is echt geen goed idee. Je moet het alleen niet als een speelgoedje zien, meer als een gebruiksvoorwerp.
7/09/23 18:03 REAGEER
Nimue
Met onze generatie sterven de mensen met een "bewuste" keuze uit om alles wat internet en media betreft te gebruiken of niet. Dat we er meer en meer ingedreven worden is een stellige zekerheid. Maar.. Wij hebben nog een vrijheid om te kiezen of we al dan niet met smartphone en/of pc omgaan. Of we die pc gebruiken , of we die smartphone gebruiken is onze keuze.
De volgende generatie is al zo geënt op wat hun smartphones en hun pc's voorzien dat ze zich geen leven zonder kunnen voorstellen, laat staan om de keuze te maken die eens een tijdje uit te zetten.
9/09/23 11:28 REAGEER
jam
In de jaren 70 reed ik met een auto zonder autoradio.Een jonge vrouw ,die ik ontmoette, zei me :dat kan toch niet.Autorijden zonder radio.Mijn auto reed ook zonder radio.Elke auto heeft nu een radio,maar deze kan je ook uitschakelen.
5/09/23 09:12 REAGEER
Rosette De Rocker
Beroepsmatig heb ik met de computer leren werken in de jaren '80. In '95 ben ik spijtig genoeg werk onbekwaam geworden door een gewrichtsziekte. Ik dacht gewoon dat ik na een paar weken opnieuw zou mogen gaan werken, maar toen ik te horen kreeg dat niet meer kon gaan werken stortte mijn wereld in. Ik was en ben nog steeds iemand die moet kontakt hebben met mensen. Ik viel toen in een depressie en na een maand begon ik mij de vraag te stellen waarmee ik bezig was. Ik heb toen mijn antidepressive medikatie gestopt en ben mij gaan informeren naar de nieuwe technieken voor computer gebruik. Zo ben ik in het CVO kursussen gaan volgen en niet alleen voor computer maar ook voor taal. Ik herleefde door het kontakt met andere kursisten en ik leerde nog iets bij.
Nu vele jaren later zat ik sedert eind vorige jaar met grote pijn in mijn been, en kon niet stappen en verplaatste mij thuis in een rolstoel.
Mijn computer en de smartphone waren toen de enige manier om met iedereen die ik kende in kontakt te blijven en dat doe ik nog steeds, zelfs nu ik mij weer kan verplaatsen en het met mij beter gaat.
5/09/23 15:35 REAGEER
Cyper
Die laatste zin horen we graag, Rosette :-)
6/09/23 02:58 REAGEER
Dannemanneke
Men zou kunnen zeggen: 'In wat voor een wereld leven we', met dit soort technologie dat bijna per seconde versneld. Op bus en tram zit bijna iedereen naar zijn of haar smartphone te koekeloeren. Op de voetpaden lopen ze met hun blik op een schermpje en jij moet maar ontwijken. Zelfs op de fiets en op dat nieuwe soort trottenetten die zonder enige eigen inspanning voort bewegen. Iedereen voelt zich 'sociaal verbonden'.
Zelf ben ik slachtoffer geweest van een ernstige hersenbloeding en moet verder door het leven met beperkingen. Half blind zijn op beide ogen is er één van en vertraagd mijn leven enorm. Ik ben hierdoor ook vele 'contacten' verloren, maar ik geniet van het leven. Op mijn manier, smartphone vrij.
6/09/23 06:51 REAGEER
Pjetro
Ik heb een smartphone voor de volgende reden:
-ik ben een wandelaar en ben soms alleen in het bos.
Bij een eventuele gebeurtenis (val,beroerte,enz) heb ik de app 112 geinstalleerd.
De hulpdiensten weten exact waar ik lig of sta.
Gezien niemand nog een vast toestel heeft raad ik aan om te zien dat uw telefoon steeds goed opgeladen is .
Bel maar eens s'nachts om hulp met een telefoon die maar 20 % meer heeft.
Sommigen zullen zeggen "man,man wat een gezever van die man".
8/09/23 22:27 REAGEER
Nimue
Pjetro , veel wandelen is mij ook opgelegd na veel problemen met de knieën. Wandelen alleen in het bos vind ik geen erg en ik heb tof gezelschap van 2 honden. Maar daarom heb ik ook Gps , tracing app's , meld- en noodnummers en zelfs sneltoetsen gekoppeld aan bepaalde contacten. Ik kan exact opgeven waar ik ben. T'heeft me toch al geholpen vorig jaar herfst toen ik onderuit ging over een eikeltje en m'n enkel verstuikte. Dan ben je wel blij om iemand te kunnen bereiken die je kan komen helpen.
9/09/23 11:42 REAGEER
karel2
Computer, een gegeven niet meer weg te denken, er zonder zou ook gaan zoals met zoveel, duur is het en schandalig dat je bijna verplicht bent het te bezitten, vooral voor bankzaken, eventueel opsturen van rekeningen, belastingsaangifte enz, mensen zouden zeker zonder ook moeten kunnen, niet iedereen geeft er kennis en voorkeur aan, maarja zoals met zoveel het kan ook nuttig zijn.
Ik werk er al jaren mee, nu gepensioneerd hou ik er niet meer van, zeker niet als het een soort verplichting wordt.
8/09/23 22:57 REAGEER
Nimue
Karel , wij zijn internet gebruikers van het eerste uur en nu is het idd niet meer weg te denken uit de maatschappij. Maar voor sommige ouderen onder ons is het nog niet evident om te gebruiken. Maar .. wie geen pc heeft kan bv. in bibliotheek, bij de stadsdiensten, e.a. terecht. Daar wordt een pc aangeboden om te mogen gebruiken. Daar is meestal hulp aanwezig om iets op te zoeken, of documenten in te vullen.. als je er niet zo goed de weg in kan vinden. In onze gemeente zijn er vrijwilligers voor aangetrokken. Mijn advies is , om het dan wel te gebruiken en de vrees opzij te zetten.
Ik ben ook zo ééntje die in '79 al op een pc begon te werken, van dan af alle software ooit heeft zien passeren , en nu.. véél minder en véél meer plezierige dingen doet met pc en smartphone.
9/09/23 11:55 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels