Deel via

Wanneer wordt geheugenverlies een probleem?

June 2023

Achteruitgang van het geheugen

Naarmate we ouder worden, ervaren veel mensen enige vorm van achteruitgang van het geheugen. Het is belangrijk op te merken dat dit geen universele ervaring is en dat de mate van geheugenverlies kan variëren van persoon tot persoon. Maar wat zijn nu de trends met betrekking tot geheugenverlies bij het ouder worden en wat is 'normaal' geheugenverlies?

Normale veroudering

Milde geheugenproblemen worden vaak geassocieerd met normale veroudering. Volgens onderzoek vertoont ongeveer 40% van de mensen van 65 jaar en ouder merkbare veranderingen in het geheugen. Dit kan zich uiten in moeilijkheden bij het onthouden van namen, woorden of het vinden van de juiste woorden tijdens een gesprek. Niets om je zorgen om te maken dus.

Milde cognitieve stoornissen

Ongeveer 15-20% van de mensen ouder dan 65 jaar wordt geconfronteerd met milde cognitieve stoornissen, zoals MCI ((Mild Cognitive Impairment). MCI wordt gekenmerkt door geheugenproblemen die verder gaan dan wat als normaal wordt beschouwd voor leeftijdsgenoten, maar zonder significante beperkingen in het dagelijks functioneren.

Ernstige cognitieve stoornissen

Hoewel geheugenverlies een normaal onderdeel is van het ouder worden, kan het ook een vroeg symptoom zijn van dementie, zoals de ziekte van Alzheimer. Ongeveer 10% van de mensen ouder dan 65 jaar en bijna 50% van de mensen ouder dan 85 jaar wordt getroffen door de ziekte van Alzheimer.

geuegen2-640

Het is belangrijk op te merken dat geheugenverlies bij het ouder worden niet onvermijdelijk is, en er zijn verschillende manieren om de gezondheid van het geheugen te bevorderen. Het aannemen van een gezonde levensstijl, zoals regelmatige lichaamsbeweging, een evenwichtige voeding, voldoende slaap en mentale stimulatie, kan helpen om de cognitieve functies te behouden en de kans op geheugenproblemen te verminderen.

Verschillende factoren

Geheugenverlies kan verschillende vormen aannemen en kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals leeftijd, ziekte of letsel. Hier zijn enkele cijfers en statistieken met betrekking tot geheugenverlies:

Leeftijdsgebonden geheugenverlies

Het normale verouderingsproces kan leiden tot milde geheugenproblemen. Ongeveer 40% van de mensen ouder dan 65 jaar ervaart leeftijdsgebonden geheugenverlies, ook wel bekend als "senior momenten".

Ziekte van Alzheimer

Dit is een progressieve neurodegeneratieve aandoening die geheugenverlies en cognitieve achteruitgang veroorzaakt. Wereldwijd zijn er naar schatting meer dan 50 miljoen mensen met de ziekte van Alzheimer. In de Verenigde Staten wordt geschat dat ongeveer 5,8 miljoen mensen aan de ziekte lijden.

Andere vormen van dementie

Naast de ziekte van Alzheimer zijn er andere vormen van dementie, zoals vasculaire dementie, Lewy body dementie en frontotemporale dementie. In totaal lijden wereldwijd naar schatting meer dan 50 miljoen mensen aan dementie.

Traumatisch hersenletsel (THL)

Geheugenverlies kan het gevolg zijn van traumatisch hersenletsel, zoals een ernstige klap op het hoofd of een hersenschudding. Jaarlijks worden wereldwijd naar schatting 70 miljoen mensen getroffen door traumatisch hersenletsel.

Waarom je geheugen trainen

Het trainen van je geheugen kan zeer nuttig zijn, omdat het je kan helpen om informatie beter te onthouden, cognitieve vaardigheden te verbeteren en je algehele mentale prestaties te bevorderen. Hier zijn enkele voordelen van het trainen van je geheugen:

Verbeterd leren

Een beter geheugen stelt je in staat om nieuwe informatie sneller op te nemen en efficiënter te leren. Je kan je geheugen vergelijken met je spieren: hoe meer je ze traint, hoe beter ze zullen functioneren.

Hulp bij dagelijkse taken

Een getraind geheugen kan je helpen bij alledaagse taken, zoals het onthouden van afspraken, namen, telefoonnummers, boodschappenlijstjes en andere details die anders gemakkelijk vergeten kunnen worden.

Een beter probleemoplossend vermogen

Een scherp geheugen kan je helpen bij het oplossen van problemen, omdat je gemakkelijker toegang hebt tot relevante informatie en verbanden kunt leggen tussen verschillende concepten.

geheugen4-640

Goed voor je mentale gezondheid

Het trainen van je geheugen kan ook bijdragen aan een betere mentale gezondheid. Het helpt om je geest actief te houden en kan het risico op leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang verminderen.

Een boost voor je zelfvertrouwen

Als je merkt dat je je informatie beter kunt herinneren, zal dit je zelfvertrouwen vergroten. Je zult meer vertrouwen hebben in je vermogen om nieuwe vaardigheden aan te leren en complexe taken uit te voeren.

Hoe je geheugen trainen

Er zijn verschillende technieken en strategieën die je kunt gebruiken om je geheugen te trainen, zoals het oefenen van geheugenspellen, het aanleren van mnemotechnische technieken en het aannemen van gezonde gewoonten, zoals voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging en een evenwichtige voeding.

Door consistent te oefenen en je geheugen te trainen, kun je de voordelen ervan ervaren in verschillende aspecten van je leven.

Dit zijn een aantal eenvoudige manieren die je kan gebruiken om je geheugen te trainen.

Cijferreeksen

Schrijf een reeks cijfers op, bijvoorbeeld 5-8-2-4-7. Lees de reeks een paar keer hardop voor en probeer deze vervolgens vanuit je geheugen op te noemen. Begin met korte reeksen en verhoog geleidelijk de lengte om de uitdaging te vergroten.

Woordenlijst 

Maak een lijst met 10 tot 15 willekeurige woorden, zoals huis, kat, boom, auto, etc. Bestudeer de lijst gedurende enkele minuten en probeer daarna zoveel mogelijk woorden uit de lijst op te noemen vanuit je geheugen.

geheugen3-640

Boodschappenlijstje

Maak een boodschappenlijstje met verschillende items, zoals melk, brood, appels, enz. Neem even de tijd om de lijst te bekijken en probeer dan de items op te noemen zonder naar de lijst te kijken.

Namen en gezichten

Neem een tijdschrift of krant en blader er doorheen. Probeer de namen van de mensen op de foto's te onthouden. Doe dit voor een paar pagina's en controleer daarna hoeveel namen je correct kunt herinneren.

Routebeschrijvingen

Kies een bekende route, bijvoorbeeld van je huis naar de supermarkt. Visualiseer de route in je hoofd en probeer de belangrijkste straten, afslagen en herkenningspunten te onthouden. Probeer daarna de route te beschrijven zonder naar een kaart te kijken.

Deze tests zijn slechts enkele voorbeelden van praktische geheugentests die je kunt uitvoeren. Ze kunnen je helpen je geheugen te trainen en te beoordelen. Vergeet niet dat consistentie en regelmatige oefening belangrijk zijn om je geheugencapaciteit te verbeteren.

Je geheugen testen

geheugen1 Maar hoe goed is je geheugen nu echt? Op onderrstaande website kan je je geheugen testen.

Geheugentraining

Deze website biedt diverse geheugentests, oefeningen en tips om je geheugen te trainen. Je kunt er ook informatie vinden over geheugenproblemen en cognitieve gezondheid: https://www.senior-live.nl/activiteiten/activiteiten/geheugentraining

Alzheimer Nederland

De website van Alzheimer Nederland biedt verschillende geheugentests en cognitieve screeningsinstrumenten. Je kunt deze tests vinden op hun website: https://www.alzheimer-nederland.nl/geheugentest 

BrainGymmer

BrainGymmer is een platform met diverse breintrainingsspellen, waaronder geheugentests. Je kunt je geheugen en cognitieve vaardigheden trainen en tegelijkertijd je prestaties bijhouden. De website is te vinden op: https://www.braingymmer.com/nl

Auteur: Stefaan Van Laere

4 reacties

t775764
Vroeger vergat ik zowat alles, nu ben ik dat gelukkig vergeten!
12/06/23 18:22 REAGEER
ODBA
Ik vergeet soms dat ik een beetje vergeetachtig ben! Maar das rap over - over en vergeten hé !
13/06/23 15:51 REAGEER
Cyper
Ik geloof daar niet in, in dat geheugen-trainen. Ik denk dat al de zekerheid dat het helpt, geboren is uit het feit dat "de wens de vader is van de gedachte". Met andere woorden, dat iedereen alleen maar erg graag WIL geloven dat het mogelijk is, en het daarom voor waar aanneemt. Maar ik heb nog nooit van een deftige studie gehoord waar al die oefeningen werden getest en waaruit een aantoonbaar bewijs gekomen is dàt het helpt...
12/06/23 19:58 REAGEER
Cees-1946
Geheugen verlies. ? Met gebruik van een pilletje voor cholesterol verlaging staat in de bijsluiter daar wel iets over. Ik noteer wel het e.e.a. wat van belang kan zijn. Met het ouder worden heb ik meer hinder van mijn voeten gekregen. In de jaren 50 de verkeerde schoenen gehad. In die tijd werd nergens naar om gekeken. Nu 2023 kreeg ik ook te horen dat een lui oog nauwelijks meer voor komt. Heel belangrijk is het gegeven waar je wieg heeft gestaan. Dat heb je zelf niet voor het kiezen. Wel hoe je nu met de situatie omgaat.
13/06/23 07:59 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels