Deel via

Goede voornemens mislukt? 5 mythes ontkracht en een stappenplan voor succes

May 2023
Het maken van goede voornemens is een populaire manier om jezelf te motiveren om positieve veranderingen in je leven aan te brengen. Helaas mislukken veel van deze voornemens. In dit artikel ontkrachten we vijf mythes over goede voornemens en geven we je een stappenplan om je dromen te realiseren, ongeacht je leeftijd of de tijd van het jaar.

Mythe 1: Jouw verleden bepaalt jouw toekomst

Veel mensen geloven dat eerdere mislukkingen hun kansen op toekomstig succes beperken. Maar het verleden is geen garantie voor de toekomst. In plaats van te focussen op wat er in het verleden is gebeurd, is het belangrijk om je aanpak aan te passen en te leren van je ervaringen. Denk bijvoorbeeld aan een gepensioneerde die een nieuwe hobby of sport wil oppakken.

Eerdere pogingen om actief te blijven hoeven geen invloed te hebben op je toekomstige succes, zolang je bereid bent om je aanpak te veranderen en je open te stellen voor nieuwe mogelijkheden.

Mythe 2: Veilige voornemens zijn de beste voornemens

Het is verleidelijk om voornemens te kiezen die binnen je comfortzone liggen, zoals het lezen van een boek per maand of het dagelijks maken van een wandeling. Hoewel dergelijke doelen belangrijk kunnen zijn, leiden ze vaak niet tot de grootschalige veranderingen die je misschien zoekt. In plaats daarvan kun je overwegen om grotere, uitdagendere doelen te stellen, zoals het leren van een nieuwe taal of het uitvoeren van vrijwilligerswerk in een andere stad of zelfs een ander land.

succes3-1140

Mythe 3: Je faalt als het niet helemaal lukt

Een veelvoorkomende valkuil is om te denken dat als je een doel niet volledig bereikt, je hebt gefaald. In werkelijkheid zijn er vaak waardevolle lessen te leren uit de voortgang die je hebt geboekt, zelfs als je je oorspronkelijke doel niet haalt. Als je bijvoorbeeld als doel hebt gesteld om 10 kilo af te vallen en je bent erin geslaagd om 6 kilo kwijt te raken, is dat nog steeds een prestatie die gevierd mag worden. Het is belangrijk om je succes te meten aan de hand van de vooruitgang die je hebt geboekt, in plaats van je te richten op wat je niet hebt bereikt.

Mythe 4: Jouw doelen opschrijven is niet nodig

Het opschrijven van je doelen kan je helpen om je voornemens concreter te maken en je te herinneren aan wat je wilt bereiken. Door je doelen op papier te zetten, maak je ze tastbaarder en ben je beter in staat om je voortgang bij te houden en jezelf verantwoordelijk te houden.

Mythe 5: Specifiek zijn is niet zo belangrijk

Vage doelen, zoals "meer bewegen" of "gezonder eten," maken het moeilijk om concrete stappen te nemen en vooruitgang te meten. In plaats daarvan is het belangrijk om specifieke doelen te stellen, zoals "elke weekdag om 7:30 uur een half uur wandelen in het park" of "drie keer per week een gezonde maaltijd bereiden met verse ingrediënten." Door specifiek te zijn, kun je duidelijke acties ondernemen en je voortgang gemakkelijker meten.

succes2-1140

Je goede voornemens omzetten in succes

Nu we deze mythes hebben ontkracht, volgen hier enkele stappen om je te helpen je goede voornemens om te zetten in succes:

  1. Bepaal je doelen: Neem de tijd om na te denken over wat je echt wilt bereiken en stel specifieke, meetbare, haalbare, realistische en tijdgebonden (SMART) doelen.
  2. Schrijf je doelen op: Noteer je doelen en houd ze bij om jezelf verantwoordelijk te houden en je voortgang bij te houden.
  3. Maak een plan: Bepaal de stappen die je moet nemen om je doelen te bereiken en maak een plan om deze acties uit te voeren.
  4. Zoek steun: Deel je doelen met vrienden, familie of een groep gelijkgestemden om je te helpen gemotiveerd te blijven en steun te krijgen bij het overwinnen van uitdagingen.
  5. Wees flexibel: Accepteer dat je mogelijk je aanpak moet aanpassen als je geconfronteerd wordt met obstakels of als je doelen veranderen. Wees bereid om te leren van je ervaringen en blijf jezelf verbeteren.

Onthoud dat het realiseren van je dromen tijd en inspanning kost, maar met de juiste mindset, specifieke doelen en een plan van aanpak, ben je beter uitgerust om succes te behalen. Het maakt niet uit hoe oud je bent of in welke fase van het jaar je je bevindt, het is nooit te laat om je leven te veranderen en je doelen na te streven.

succes5

En lees verder 7 onderbouwde tips om weer grip op je leven te krijgen

 

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

email-1140
Ben je al abonnee van onze wekelijkse nieuwsbrief? Hartelijk dank daarvoor!
Maar misschien ben je het nog niet, of wil je de nieuwsbrief delen met familie, vrienden en kennissen.
Inschrijven op de SeniorenNet Nieuwsbrief kan  snel, eenvoudig en gratis. Surf naar https://www.seniorennet.be/pages/redactie#abonneren en geef vervolgens je e-mail adres op.
Na bevestiging ben je ingeschreven op de SeniorenNet Nieuwsbrief.
Je zal de toekomstige nieuwsbrieven altijd gratis in je e-mail box ontvangen.
Auteur: Wim Annerel

1 reactie

TimV
Bedankt voor het inspirerende artikel! Het heeft me echt geholpen om mijn perspectief op goede voornemens te veranderen. De ontkrachting van de vijf mythes en het stappenplan voor succes zijn bijzonder nuttig.
T.
29/05/23 08:59 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels