Deel via

Missing You brengt lotgenoten samen tijdens de 20ste Ontmoetingsdag

October 2022
Missing You organiseert op zaterdag 22 oktober een ontmoetingsdag voor jongeren die met het verlies van een geliefde kampen. Door ervaringen te delen wil dit initiatief bijdragen tot het rouwproces.

Tijdens de voorgaande twee jaar zag Missing You zich genoodzaakt om de Ontmoetingsdag te annuleren wegens de pandemie, daarom wordt er extra hard uitgekeken naar deze editie.

 Lotgenotencontact

Sinds 2000 faciliteert Missing You lotgenotencontact voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen.

Het begon allemaal met een jaarlijkse ontmoetingsdag, georganiseerd door ouders die een kind hadden verloren samen met vrijwilligers, om zo de overgebleven broertjes en zusjes de nodige steun te bieden.  Doorheen de jaren groeide het aanbod. Nu biedt Missing You rouwgroepen, rouwkampen en rouwweekenden aan voor iedereen van 6 tot 30 jaar die een naaste is verloren. Verspreid over heel Vlaanderen kent de organisatie momenteel achttien maandelijkse rouwgroepen. Het is de doelstelling om dat aantal uit te breiden. Verhalen delen is immers een belangrijk onderdeel van het rouwproces, en de kracht van lotgenotencontact kan amper worden onderschat.

Sharing = caring

Onder de noemer ‘Sharing = caring’ kunnen kinderen, jongeren en jongvolwassenen kennis maken met de werking. Het thema van de dag is ontleend aan de jongerencampagne die momenteel loopt. Vanaf april 2022 geven Laure Peeters, Yaren Lenie, Rune Grillaert, Sarah Matthys, Loïc Smidts en Amelie Dufoort een inkijk in hun leven, na het verlies van een ouder, broer of zus. Als ervaringsdeskundigen weten ze als geen ander hoe het voelt om je leven weer in te richten na een verlieservaring. De zes rolmodellen delen hun verhaal via social media en zullen ook aanwezig zijn tijdens de Ontmoetingsdag.

kinderen3-1140

Je bent niet alleen

‘Je bent niet alleen’, is een het bewust gekozen thema van deze Ontmoetingsdag. Rouwende jongeren ervaren vaak een gevoel van eenzaamheid doordat ze niet altijd aansluiting vinden met hun leeftijdsgenoten. “Rond rouw en verlies hangt nog een groot taboe, dat maakt dat rouwende jongeren zich vaak een sfeerbederver voelen wanneer ze hun verhaal doen. Het creëert een ongemak dat er niet hoeft te zijn. Wanneer er meer gesproken wordt over dit stuk van het leven, zal dit gevoel stilaan plaatsmaken voor meer begrip en verbinding.”, aldus Alexandra Hustinx. Zij was vroeger Missing You vrijwilliger en is als rouwbegeleider projectcoördinator van de campagne.

Deze unieke campagne zet het welzijn van rouwende kinderen en jongeren op de kaart. (Alexandra Hustinx)Programma

 Het programma van de Ontmoetingsdag? Per leeftijdsgroep verzorgt een team van twee vrijwilligers de invulling van de dag. Rode draad doorheen alle groepen is een ochtendprogramma waarin delen centraal staat. In de namiddag gaan de groepen aan de slag met een creatieve groepsopdracht. De Ontmoetingsdag wordt gezamenlijk afgesloten met een slotmoment.

“Anders dan bij andere Missing You activiteiten zijn ouders en verzorgers ook welkom zijn tijdens de Ontmoetingsdag. Voor hun is er een speciaal programma waarbij ze niet alleen delen, maar ook handvaten krijgen over rouwen bij kinderen en jongeren. Na de pauze gaat deze groep samen wandelen om vervolgens het slotmoment bij te wonen”, zegt Tine Depoorter, algemeen coördinator bij Missing You.

De Ontmoetingsdag is een laagdrempelige manier om elkaar te ontmoeten en troost te ervaren. (Tine Depoorter)

Ben je tussen 12 en 18 jaar?  Op deze dag ga je samen met andere jongeren die ook iemand verloren, aan de slag met herinneringen.
Ook ouders/netwerk zijn welkom op deze dag.

Er zijn twee groepen:

  • Jongeren 1-2-3de middelbaar

Bij het verlies van een dierbare heb je het gevoel dat de wereld stil staat . Eigenlijk sta je zelf stil en draait de wereld rondom jou gewoon door Maar je bent niet alleen, samen met andere lotgenoten maken we een reuzegroot tafereel en zal je merken dat je door je verdriet te delen er helemaal niet alleen voor staat. Ik draag je met me mee samen met de wind over het woelige water ,voor eeuwig verbonden Herinneringen geraken verweven met je leven. We maken een hartencollage met aansluitend een herinneringsjuweel.

  • Jongeren 4-5-6de middelbaar

Ik leef met mijn verlies en alles wat daarbij komt kijken. Jij leeft met jouw gemis. Elk zijn verhaal maar we delen ook iets gemeenschappelijks. We hebben ook andere mensen om ons heen, vaak ondersteunend soms ook onwetend of afwezig. Herken jij dit ook?  Tijdens de workshop “Ik, jij – wij” delen we onze verhalen en ervaringen met elkaar en zoeken we een antwoord op onze vragen. We maken ook tijd om er  op een creatieve manier mee om te gaan. 

kinderen2-1140

De ontmoetingsdag vindt plaats op zaterdag 22 oktober 2022 tussen 9 en 17 uur  in het Scoutshuis,  Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen.

Kostprijs: €15

Broodjeslunch met soep, drank en tussendoortjes zijn inbegrepen.

Wegens organisatorische redenen vraagt Missing You om op HIER voorhand in te schrijven:

Meer info vind je op de website.

Auteur: Stefaan Van Laere

0 reacties

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels