Deel via

Moet ik veranderen naar Windows 11?

August 2021
Binnenkort komt Windows 11 er aan. Geen paniek, het is nog niet meteen nodig om over te schakelen. Windows 10 wordt nog tot eind 2025 ondersteund. Onze partner BEEGO vertelt ons er alles over.

Microsoft heeft Windows 11 aangekondigd. Windows is het besturingssysteem van Microsoft. Het is het programma dat alles aanstuurt op je computer. De belangrijkste veranderingen aan het nieuwe besturingssysteem zijn de frisse looks. Het wordt een heel stuk gemakkelijker om meerdere programma’s tegelijkertijd uit te voeren en misschien wel de belangrijkste: apps. In deze tip gaan we na wat er is veranderd vergeleken met Windows 10 en of het de moeite waard is om te “upgraden” naar Windows 11. De update wordt beschikbaar gesteld eind 2021.

Windows 11 screenshot Beego

 

Het is niet verplicht om te veranderen naar Windows 11. Windows 10 zal nog een hele tijd worden ondersteund, zelfs nog tot 2025! Dit wilt zeggen dat je tot 2025 nog updates en verbeteringen zal krijgen voor je besturingssysteem. Daarna zal je moeten veranderen naar de nieuwere versie voor de beste ervaring. Ondanks het niet verplicht is om te veranderen raden we het toch ten zeerste aan om volgende redenen:

  • Windows 11 is sneller dan zijn voorganger
  • Windows 11 verbruikt minder energie dus laptops zouden langer moeten kunnen uithouden zonder opgeladen te worden
  • Windows 11 is beter beveiligd dan Windows 10
  • Updates zouden 40% kleiner zijn en minder lang duren
  • Indelen van het scherm wordt handiger

Thema’s

Niet alleen heeft Windows 11 een “frisse” look, je kan er ook allerlei thema’s op los laten. Hier zijn een paar voorbeelden van de beschikbare thema’s:

Thema's Windows 11 Beego

Voorbeeld van Thema’s in Windows 11

Vensters

In de volgende versie van Windows is het gemakkelijker om meerdere vensters tegelijkertijd te openen. Je zult in Windows 11 kunnen kiezen hoe je twee of meerdere programma’s wilt weergeven op het scherm. Deze functie heet “Snap layouts”.

Layout snaps Windows 11 Beego

Voorbeeld van snap layouts

 Apps

De makers  hebben veel aandacht besteed aan het verbeteren van de Microsoft store. Het is zelfs zo dat je apps kan gaan installeren die je normaal gezien enkel op je smartphone kan downloaden!

Microsoft store Windows 11 Beego

Screenshot van de Microsoft Store in Windows 11

Veel programma’s zullen uiteindelijk ook vervangen worden door apps. Dit is positief omdat je niet meer zelf op het internet zal moeten zoeken naar een bepaald programma, maar je gewoon kan gaan kijken in de Microsoft store. Dit is te vergelijken met een Appstore op IOS (Apple) en Play Store op Android apparaten.

Kan mijn computer Windows 11 aan?

Eventjes technisch, je computer zal volgende specificaties moeten hebben om Windows 11 goed te kunnen draaien.

  • Een processor met een snelheid van minstens 1 GHz
  • Minstens 4 gigabyte ramgeheugen
  • 64 gigabyte of meer opslagruimte
  • En een grafische kaart die compatibel is met DirectX 12

Moest je niet zeker zijn kan je het altijd aan één van onze studenten vragen!

Hoe moet ik updaten naar Windows 11

Eind 2021 zal je een melding krijgen van Microsoft, dan zul je kunnen kiezen of je de update wilt uitvoeren of je door wilt gaan met Windows 10. Deze update is gratis! Werk je nog met Windows 7, lees dan zeker dit artikel:

https://beego.be/artikels/einde-windows-7/

Het nieuwe besturingssysteem heeft een aantal kleine verbeteringen ten opzichte van Windows 10, het grootste verschil is dat ze de nieuwe versie in een nieuw jasje hebben gestoken. We raden aan om Windows 11 te installeren wanneer het beschikbaar gesteld wordt vooral voor de beveiliging.

Auteur: BEEGO

17 reacties

karel2
windows 8.1 is toch ook nog ok?????
23/08/21 10:37 REAGEER
rolanddries
Karel2 Ca met je tijd mee
23/08/21 11:20 REAGEER
VGGerrit
Het is niet al goud dat blinkt met Windows11 hoor:
https://www.agconnect.nl/artikel/microsoft-verwijdert-kritische-reacties-op-hoge-windows-11-eisen

https://www.agconnect.nl/artikel/windows-11-gaat-edge-pushen
23/08/21 12:22 REAGEER
Jan met de pet
Hoe kun je dat weten , hij is nog niet op de markt Pépé.
29/08/21 12:55 REAGEER
Lambertus
Hoewel ik Windows 10 heb vind ik nog steeds Win8.1een prettig programma waar niks mis mee is.
Ook de indeling vind ik nog steeds beter dat bij Win10. Windows11 zit echt niet op te wachten en het is sneller 2025 dan je denkt. Ik heb nog een oude laptop liggen en ik denk dat ik daar maar eens het oude DOS systeem erop zet en WP5.1 en later misschien XP. Dan kan de oude programma's weer gebruiken.
23/08/21 16:00 REAGEER
tony
Ik ben het eens met Lambertus. Ik heb vele jaren plezier gehad van XP tot het niet meer ondersteund werd en ik op 10 ben overgeschakeld. Windows 10 heeft mij persoonlijk geen enkel voordeel gebracht. Maar ja ik ben ook een senior en ga nooit op onderzoek wat dergelijke programma's meer kunnen.
23/08/21 16:14 REAGEER
mapo
Zo even overtappen naar W11 zal voor velen niet zo maar gaan, je moet ook over processor beschikken met minimaal intell i8 of gelijwaardig.
23/08/21 16:14 REAGEER
elvee
Het overschakelen naar weer een nieuw besturingsprogramma, dat is pure commercie. Ik werk momenteel met Windows 8.1, en ben daar heel tevreden mee.
Waarom zou ik dan als senior overschakelen naar Windows 11 ? Ik zie er het nut niet van in.
24/08/21 10:50 REAGEER
Jan met de pet
Inderdaad en dan je terug een nieuw boek kopen om er mee te kunnen werken.
29/08/21 12:56 REAGEER
Vulcoo
Mensen allemaal gelijk , maar bekijk het positieve ervan. Iets nieuw leren is ook goed voor het geheugen niet????.
24/08/21 13:35 REAGEER
Jan met de pet
Zeker weten !!!
29/08/21 12:56 REAGEER
hoshinkido
het is zoals Vulcano hier aangeeft,inderdaad we moeten mee evolueren met de tijd!
terplaatse blijven trappelen ,is achteruitgaan. zelf ben ik 68jaar en hebt altijd van mening
geweest,om telkens mijn pc te upgraden naar de nieuwe versie.
wat ik ook moet bekennen ,is dat de oude generatie ,die aleen woond....
en zonder hulp van iemand ,aan zijn lot overgelaten zal worden. en daar wordt geen
aandacht aan geschonken.
24/08/21 14:19 REAGEER
RDS
IK weet welk embras ik gehad heb bij mijn gedwongen (banken) overstap naar windows 10.
Nooit meer; ik ga nog lieve naar apple
27/08/21 15:34 REAGEER
Familieandre
Ik ben 83 j en sedert 1987 met pc beginnen werken. Veel van mijn leeftijdsgenoten deden dit niet en beklagen dit nu. De evoluties meegemaakt in de pc's, softwareprogramma's enz.... Het is altijd even wennen en meestal is men content van het resultaat.
Het is een feit dat de senioren, willen of niet, meer en meer geconfronteerd worden met de digitale evolutie. M a.w. deze evolutie volgen is een must !
27/08/21 21:45 REAGEER
Jan met de pet
Inderdaad en die mensen zijn nu analfabeet .
29/08/21 12:57 REAGEER
Gertie
Familieandre, dat is juist. Ik ben 68 jaar en ben ook altijd de nieuwigheden blijven volgen en de laatste nieuwe versies geïnstalleerd en ik ben daar heel blij om. Ik zie meerdere mensen in mijn omgeving, en van mijn leeftijd, die niet eens een bankkaart durven gebruiken omdat ze vrezen dat hun geld gestolen wordt. Een goede raad, ga mee met je tijd of je hangt binnenkort af van je kinderen of zelfs vreemden.
30/08/21 13:37 REAGEER
wildgooseman
Ik ben 88 jaar oud en nog steeds gretig om steeds nieuwe dingen te leren. ook al zal Windows 11 zeker weer problemen opleveren - let's go!
8/09/21 11:26 REAGEER

Login Registreer

BEEGO

Slimme studenten
Slimme studenten
Om ervoor te zorgen dat iedereen digitaal mee is, stuurt BEEGO IT-studenten aan huis om mensen te assisteren in de digitale wereld. Dit kan gaan van uitleg geven over smartphones tot complexe computerproblemen oplossen maar ook de installatie van bijvoorbeeld een nieuwe printer. Kijk snel op www.beego.be en ontdek of BEEGO in uw regio actief is. Meer info op 078 485 400 of www.beego.be.

Meer artikels van BEEGO

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels