Deel via

Beego, de digitale wegenwacht van Vlaanderen

October 2020
De digitale (r)evolutie is niet meer te stuiten. Ook steeds meer senioren zijn intussen (al dan niet gedwongen) gebruikers van de moderne technologie. Corona zorgde voor een digitale boost, maar lang niet iedereen is op dit vlak voldoende onderlegd. Verschillende steden en gemeenten doen intussen beroep op studenten van Beego voor digitale hulp aan huis.

In tijden van corona en (semi-)lockdowns, ligt de focus op digitale geletterdheid. Ons sociale leven, het schoolwerk van de kinderen, voor veel mensen het werk: het is op korte tijd allemaal digitaal geworden. Ook de openbare dienstverlening digitaliseert verder: e-loketten, online reservaties, online aanvragen van officiële documenten, …

Die digitale revolutie zorgt voor achterblijvers: meer dan een derde van de Belgen heeft zwakke digitale vaardigheden en zowat 1 op 10 gebruikt het internet niet. Vier op tien landgenoten riskeren digitale uitsluiting (bron Koning Boudewijnstichting). En digitale uitsluiting zorgt in een digitale wereld voor sociale uitsluiting. Die uitsluiting probeert Beego tegen te gaan.

Het lijkt een beetje op een digitale wegenwacht: Heb je een probleem met je computer of ander digitaal toestel? Dan rukt een student van Beego uit en komt snel ter plaatse om je te depanneren. “Maar we zijn meer dan een digitale wegenwacht, we zijn ook de rijschool. We geven les en begeleiden individueel en op maat. We zorgen dat mensen zich veiliger voelen op de digitale snelweg en zo gebeuren er ook minder ongelukken.”, zegt oprichter Frederick Scraeyen.

Digitale hulp aan huis

beego1 Sinds 2018 stuurt Beego studenten aan huis om digitale assistentie te verlenen aan 19 euro per 30 minuten en 3 euro fietsvergoeding. Ondertussen rijden er in bijna heel Vlaanderen Beego-studenten rond die samen al meer dan 6000 huisbezoeken verrichtten.

Tijdens de lockdown in maart en april boden de studenten van Beego gratis hulp op afstand aan. “We zagen dat veel mensen aan hun lot werden overgelaten en zo geïsoleerd geraakten, daarom lanceerden we een oproep naar onze studenten om tijdelijk vrijwillig hulp te bieden. We zijn een onafhankelijke organisatie dus vanaf de maand mei schakelden we weer over op een betalend model.” Maar Beego wil graag digitale assistentie voor iedereen bieden. Daarom kunnen lokale overheden via een digicheque (een tegoedbon) Beego inschakelen, om doelgroepen die het minder breed hebben, ook een digitaal duwtje in de rug te bieden.

Laptops uitdelen alleen is niet voldoende

Sinds corona staat digitalisering -en er voor zorgen dat niemand daarbij achterblijft- hoog op de agenda van openbare besturen. Zo krijgen kansengroepen in Antwerpen en Gent een digicheque om een beroep te doen op Beego. “Ook verschillende andere steden en gemeentes, zoals bijvoorbeeld Sint-Niklaas, Lier of Sint Truiden, nemen Beego digicheques op in hun E-inclusie aanbod. Zo komt de hulp rechtstreeks terecht bij diegenen die het meest nodig hebben”, zegt Scraeyen. “Zeker bij het afstandsonderwijs voelen we dat Beego een extra rol te spelen heeft. Afstandsonderwijs is een mooi principe. Er zijn al heel wat middelen vrijgemaakt zodat iedereen, ook kwetsbare gezinnen, een laptop kan verkrijgen. De volgende stap is socialere internettarieven voorzien. Beego zorgt voor de ondersteuning aan huis zodat wie dat nodig heeft een extra digitaal duwtje in de rug krijgt. Om mensen aan boord van de digitale trein te krijgen, moeten zoveel mogelijk drempels worden verlaagd”

beego3 De voordelen zitten trouwens aan beide kanten. De studenten komen in diverse omgevingen terecht. Ze leren pragmatisch en probleemoplossend denken. Bovendien zijn ze een rolmodel voor middelbare scholieren uit kwetsbare gezinnen, of de ideale kleinzoon of -dochter voor senioren. Ze krijgen niet enkel een loon en studiepunten op de hogeschool. Ook hun zelfvertrouwen krijgt een boost.

“De meeste oproepen krijgt Beego rond inloggen, problemen met e-mail of voor een onderhoud van de computer die traag is geworden. De studenten lossen niet enkel het probleem op maar brengen mensen vooral iets bij. En natuurlijk kijken ze weg wanneer de klant zijn wachtwoord ingeeft”, aldus Scraeyen.

Corona zorgt voor een digitale boost

Voor corona was Beego vooral actief in centrumsteden zoals Antwerpen, Gent, Brugge en Leuven. De coronacrisis heeft voor een extra momentum gezorgd. “Heel veel nieuwe zaken moeten plots ook digitaal. Contact onderhouden met kleinkinderen kon enkel via skype. En waar digitaal betalen voor veel mensen nog een ver-van-hun-bed-show was, moest de angst voor het digitale nu wel overwonnen worden. Alle scholieren deden plots aan afstandsonderwijs, wat ook voor de ouders niet altijd evident is.” Ondertussen is Beego actief in meer dan 70 postcodes van Oostende tot Genk.

Beschikbaarheid van de Beego-studenten: www.beego.be/beschikbaarheid

www.beego.be

Een afspraak maken met een student? Dat kan op 078 485 400 (lokaal tarief, zonder meerkost) of via info@beego.be.

Auteur: BEEGO

12 reacties

fikske
Goed initiatief maar de prijs is toch zeer duur voor deze hulpverlening en zeker voor senioren meteen klein pensioentje.
19/10/20 09:22 REAGEER
Camilla
Ik vind dat ook . Dat is 38 euro per uur , plus de fietsverplaatsing;
Ik begrijp het wel , maar dat kan ik ook niet betalen. 1 keer tot daar toe, maar soms zijn de problemen niet in één keer opgelost. Maar natuurlijk het is een hulp.
Milla
19/10/20 09:55 REAGEER
meniek
Ik heb er al gebruik van gemaakt. Maar helaas was mijn "helper" iemand die ervan uit gaat dat de hulpvragende al behoorlijk wat basiskennis heeft. Ging te snel. Heeft wel probleem opgelost, maar ik heb er niet veel van geleerd om volgende keer zelf zo'n probleem op te lossen... Niettemin: interssant. Nog een vraag: ik heb ooit ergens "iets" gelezen dat je voor een jaar voor 35 € telefonische vragen kan stellen aan een IT-er. Kent iemand daar de gegevens van? Dank vr antw.
19/10/20 10:55 REAGEER
Frederick van BEEGO
Beste,

Het is jammer dat het een beetje te snel ging met de Beego student. We kijken er namelijk op toe dat ze alles met veel geduld uitleggen. Als u via ons review-systeem (de mail waar u een score kan geven) terugkoppelt waarom u niet tevreden was, dan proberen we alsnog een oplossing te voorzien. We bellen alle mensen op die ons een score van minder dan 6/10 geven. Gelukkig zijn dat er niet zo veel :)

Met vriendelijke groeten,
Frederick van Beego
10/11/20 17:24 REAGEER
meniek
https://uwcomputerstudent.nl/hulp-op-afstand/?gclid=EAIaIQobChMIpYjG8aTA7AIVXBV7Ch2tdwonEAAYASABEgIwO_D_BwE#tarieven
Toch zelf al iets gevonden!
19/10/20 10:57 REAGEER
keryan
Is inderdaad duur.
19/10/20 17:35 REAGEER
Proberen doe ik meestal zelf, lukt het niet . Mijn PC dokter BITE ON WHEELS eerlijke prijs en zèèr bekwaam. Die studenten zijn veel te duur !!!!
19/10/20 19:14 REAGEER
procman4
PC dokter BITE ON WHEELS ? ?
Googlen levert niets op. Ik wil er wel eens gaan kijken, als je de volledige link (of de zoekwoorden) in je antwoord zet. Ben echt curieus of nieuwsgierig, hoe je het ook noemen wil. :-)
Dank je.
20/10/20 13:15 REAGEER
@procman 4 Computerservice BitsOn wheels 0475 75 39 28 info@bitsonwheels.be. Meer inlichtingen op www.bitsonwheels.be mijn contact is Mariano Diego. Betaling doe ik met overschrijving, hij brengt 'n formulier zelf mee. Samen vullen we ieder ons gegevens. Voor covid kon ook cash. Alles is in de prijs begrepen , van vertrek tot terug. Het is in Antwerpen Augustijnenstraat , ik zelf woon in Borgerhout xtra muros. Mss ben ik u van dienst :-) Groetjes Nicole PS: deze zijn veelzijdig , ben er zeer tevreden over.
20/10/20 17:50 REAGEER
Frederick van BEEGO
Bedankt voor de reactie's.

Bij Beego houden we bewust onze prijzen zo laag mogelijk. Om een vergelijk te maken met de twee andere vermeldde organisaties:

-uwcomputerstudent: computerstudent per telefoon tarief is 0.75 per minuut, minimum 15 minuten + €4 opstartkosten = €15,25 voor een kwartier. --> 61 euro per uur hulp op afstand

-bitsonwheels toont geen prijzen op de website. Blijkbaar hebben ze geen vast tarief en schommelt het ergens tussen 90 en 160 euro om aan huis bijvoorbeeld een virus van de computer te verwijderen.

-Beego kost 19 euro per 30 minuten + 3 euro verplaatsing --> 41 euro per uur hulp aan huis.

We maken ons toch sterk dat we de voordeligste oplossing hebben om computerhulp aan huis in te schakelen. Ook zetten we erg in op kwaliteit en tevredenheid van onze klanten. 2540 mensen hebben ons een gemiddelde score van 9,3/10 toegekend. Ik zou zeggen, probeer het gerust een keertje uit, als u geen klik vindt kost het u maximaal 22 euro voor 30 min inclusief verplaatsing. :)

Met vriendelijke groeten

Frederick van BEEGO

10/11/20 17:17 REAGEER
Hugoo
U stuurt een fiets-student op pad, die een bedrag vordert dat meer dan het dubbele is van een professionele IT-er.
Voor die ''lage prijs'' moet u wel even op het internet rondkijken. U krijgt dat niet iedereen wijsgemaakt. Maar uw beoogde klanten (senioren, beginnelingen) weten niet beter. Gemakkelijke prooien.
11/02/21 22:00 REAGEER
Polderstad
Heb zelf reeds tweemaal beroep gedaan op Beego, en met succes, de eerste maal kon zowel mijn provider als Digipolis Antwerpen mij niet helpen, een half uur Beego en het was opgelost,
ben ondertussen lid geworden van Beego, die regelmatig nieuwigheden of cursussen aanbieden, sommige vinden het duur, maar koken kost altijd geld, en als ge sommige programma's wild downloaden moet ge ook betalen, en soms nog zelf uitzoeken hoe ze werken
voor mij is Beego de oplossing.
MVG G.Bogaert
8/03/21 13:07 REAGEER

Login Registreer

BEEGO

Slimme studenten
Slimme studenten
Om ervoor te zorgen dat iedereen digitaal mee is, stuurt BEEGO IT-studenten aan huis om mensen te assisteren in de digitale wereld. Dit kan gaan van uitleg geven over smartphones tot complexe computerproblemen oplossen maar ook de installatie van bijvoorbeeld een nieuwe printer. Kijk snel op www.beego.be en ontdek of BEEGO in uw regio actief is. Meer info op 078 485 400 of www.beego.be.

Meer artikels van BEEGO

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels