Deel via

Hoe bescherm ik mezelf op het internet?

November 2019
Het is niet altijd even duidelijk welke websites en e-mails te vertrouwen zijn. Je hebt vast al eens een verdacht mailtje ontvangen? Je bent niet alleen: dit jaar werden er in ons land al meer dan 1 miljoen meldingen gedaan van phishing. Geen wonder dat veel mensen zich onzeker voelen op het internet. BEEGO vertelt je hoe je je beter kan beschermen met (of zonder?) antivirussoftware.

Veilig op het internet

Bij zowat elke nieuwe computer met Windows 10 krijg je antivirussoftware die je een tijdje gratis kan gebruiken. Zodra de proefperiode is afgelopen, krijg je een uitnodiging om een abonnement te nemen. Goed idee? Of kies je beter andere antivirussoftware?

hacker-3081816_640

Je computer en je gegevens beschermen tegen virussen en andere internetziektes is absoluut geen overbodige luxe. Zeker niet als je er alle berichten over oplichting via het internet even bijneemt. In een vorig artikel lichtten we al toe hoe je phishing kan herkennen.

Dan neem ik toch gewoon een gratis virusscanner?

Er zijn verschillende gratis virusscanners op de markt die een prima beveiliging bieden. Denk maar aan Avast of AVG Antivirus. Daar betaal je voor de basisversie niets! Als je extra beveiliging en toeters en bellen wenst, kan je een betalende versie nemen. Maar is dat nodig?

In de gratis versie krijg je regelmatig pop-ups en meldingen waarin de uitgebreidere versie wordt aangeprezen. En die is dan betalend. Niet meer dan een interessante marketingtruc, als je het ons vraagt.

Met Windows 10 heb je al een virusscanner

Heb je Windows 10 op je computer? Dan heb je geen extra antivirus meer nodig. Windows 10 heeft namelijk een ingebouwde virusscanner en firewall aan boord. Belangrijk om te weten: je moet wel steeds alle beschikbare updates uitvoeren om beschermd te blijven!

Om mee te kunnen met de concurrenten zoals Apple en Google, heeft Microsoft z’n systemen extra veilig gemaakt. Dat is met Windows 10 zeker het geval. De ingebouwde bescherming is prima, maar we kunnen niet genoeg benadrukken om steeds alle updates uit te voeren.

Hoe weet je of je systeem up-to-date is?

Helemaal onderaan je computerscherm zie je een zwarte balk. Aan de rechterkant staat een schildje afgebeeld, zoals hieronder aangeduid met geel. Zie je het schildje niet? Klik dan op de pijl die naar boven wijst.

schild-beveiliging

Staat er een groen vinkje bij het schild? Dan is alles in orde. Staat er echter een rood uitroepteken? Dan moet je actie ondernemen.

Dubbelklik op het schild om het Windows-beveiligingscentrum te openen. Dat ziet er zo uit:

windows

Zoals je ziet, is mijn computer perfect beveiligd. Staat er bij jou een uitroepteken bij een van beveiligingsopties? Hier kan je nagaan wat het probleem juist is en je krijgt meteen ook te zien wat je moet doen. 

Heb je hulp nodig om je computer te beveiligen of wil je graag onafhankelijk advies?

beego

BEEGO stuurt slimme ICT-studenten per fiets aan huis in Antwerpen, Gent, Brugge, Leuven ... tegen voordelige tarieven. Goedkoper dan een antivirusprogramma dat je niet nodig hebt! Ontdek of er een BEEGO-student actief is in jouw buurt.

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine! 

Auteur: BEEGO

10 reacties

erikdebels
ik heb een antivirus beveiliging van AVG, met opties.
HET is denk ik zoals jullie zeggen, het wordt een commerce !!
Kan ik dze opzeggen na vervaldatum ( of ervoor...) en hoe ??
Ook telenet heeft een antivirus tegen 4 € per maand
Of is deze vab windows voldoende ?
Graag wat goeie raad voor het overschakelen naar welke ??

DAnk bij voorbaat Email : erik.debels@telenet.be
4/11/19 15:50 REAGEER
greentree
Beste BEEGO,
Ik dacht dat een virusscanner geen phishing-mails tegenhield?
Mvg,
G
4/11/19 16:32 REAGEER
Hugoo
Beste "greentree", phishing-mails bevatten géén virus.
4/11/19 17:23 REAGEER
Begin al eerst om geen gevoelige persoonlijke gegevens op het net te gooien.....zou dit geen optie kunnen zijn ?
4/11/19 17:43 REAGEER
Tivali
Als IT specialist wil ik even opmerken dat computer updaten en goede antivirus maar 1 stap is. Het probleem ligt voornamelijk bij de gebruiker. Je kan je computer nog zoveel updaten als je wilt. In mijn branche merk ik vaak op dat gebruikers gewoon op links in e-mails klikken en wanneer ze een website van een bank bezoeken bekijken ze ook nooit of het adres wel versleuteld of correct is. Je kan nog zoveel bescherming hebben als je wilt. Als je zelf in het wilde weg gegevens weggeeft op internet en overal op klikt zal het gegarandeerd ooit eens fout gaan. Bekijk het als een kogelvrije vest dragen en jezelf dan door het hoofd schieten :-)
5/11/19 09:00 REAGEER
Hugoo
Inderdaad, het is zoals autorijden. Ondanks de intussen niet meer te tellen veiligheidsvoorzieningen in de wagen is het nog steeds enkel en alleen de chauffeur die ''veiligheidsbepalend'' is en blijft...
7/11/19 20:41 REAGEER
paradelta
zojuist een deurwaarder schrijven gekregen betreffende de seniorenvoordeelkaart. Wij hebben niets besteld en dit al voor het 2de jaar. Vorig jaar een initiële factuur van 25,95€ die opgelopen is tot 160€. Niets betaald en nadien niets meer gehoord.
Dit jaar opnieuw en vandaag een dringende aanmaning van deurwaarder Frank Spruyt voor 66€.
Kan iemand die mensen doen stoppen!
5/11/19 12:40 REAGEER
RedactieSenNetMagazine
SeniorenNet heeft geen voordelen kaart, misschien is het dit waar je het over hebt?
https://www.seniorennet.be/redactie/artikel/244/seniorenvoordeelkaart-niet-zo-voordelig-als-ze-lijkt

7/11/19 12:38 REAGEER
joope
Beste,

Hoe is het aangekondigd bezoek van deurwaarder verlopen, ik heb nml.hetzelfde probleem, ik heb wel het ECC (europees centrum voor de consumentbescherming)in de hand genomen en die ontfermen er zich over.

graag een antwoordje
grt
Hugo
7/11/19 17:47 REAGEER
Zientje
Tivali,

ik ben het voor 99%met je eens .
De beste virusscanner ben je zelf...mensen nemen zelfs geen tijd om te kijken waar ze op klikken.
MVG Zientje.
8/11/19 16:43 REAGEER

Login Registreer

BEEGO

Slimme studenten
Slimme studenten
Om ervoor te zorgen dat iedereen digitaal mee is, stuurt BEEGO IT-studenten aan huis om mensen te assisteren in de digitale wereld. Dit kan gaan van uitleg geven over smartphones tot complexe computerproblemen oplossen maar ook de installatie van bijvoorbeeld een nieuwe printer. Kijk snel op www.beego.be en ontdek of BEEGO in uw regio actief is. Meer info op 078 485 400 of www.beego.be.

Meer artikels van BEEGO

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels