Deel via

Vergeet nooit meer je wachtwoorden dankzij deze tip

September 2019
Verzin lange, moeilijke wachtwoorden met hoofdletters, cijfers en symbolen én gebruik een ander wachtwoord voor elke website. De richtlijnen voor veilige wachtwoorden kennen we allemaal, maar houden we ons er ook aan? Vaak niet, want wie kan nu tientallen complexe combinaties onthouden? Wij niet. Hoe kies je toch voor sterke wachtwoorden, zonder dat je je zorgen moet maken dat je ze vergeet? BEEGO weet raad.

Hoe kies je een sterk wachtwoord?

Op heel wat websites, apps en webwinkels moet je je inloggen met een persoonlijke gebruikersnaam en een wachtwoord. Om te vermijden dat hackers je wachtwoord ontcijferen, worden de vereisten steeds strenger. Goed voor je online veiligheid, lastig voor je geheugen.

Hou rekening met de volgende tips om een sterk wachtwoord te kiezen:

  • loginschermKies een wachtwoord met minstens 8 tekens. Hoe langer je wachtwoord is, hoe moeilijker het te kraken is.
  • Verwerk er kleine letters, hoofdletters, cijfers en symbolen in.
  • Gebruik een zin in plaats van een woord, bijvoorbeeld IkWoonSinds90inAntwerpen!
  • Kies voor elke website een ander wachtwoord.
  • Verander je wachtwoorden één keer per jaar.

Hoe onthou je al die wachtwoorden?

Zo, met deze tips zitten je persoonlijke gegevens veilig en wel achter slot en grendel voor internetcriminelen ... en voor jezelf als je ze telkens weer vergeet.

Een wachtwoordmanager onthoudt voor jou

Gelukkig bestaan er zogenaamde ‘wachtwoordmanagers’. Dit zijn programma’s die al je wachtwoorden voor jou onthouden in een soort van digitale kluis. En jij moet enkel nog het hoofdwachtwoord van het programma onthouden. Van tientallen wachtwoorden naar eentje? Dat moet lukken!

LastPass is zo’n wachtwoordmanager. Het is een van de beste digitale kluizen die je gratis kan gebruiken op al je apparaten. De app onthoudt niet enkel je wachtwoorden, het controleert ook of de wachtwoorden sterk genoeg zijn. Als dat niet het geval is, worden ze vervangen door veiligere combinaties.

Je kan de app downloaden vanaf je computer, of een mobiel apparaat. Op de website van BEEGO vind je een stappenplan om van start te gaan met LastPass op je Android-toestel, maar de app is ook beschikbaar voor iPhone of iPad via de App Store.

Toch je wachtwoord vergeten?

Als je al een wachtwoord vergeten bent, dan komt deze tip natuurlijk grandioos te laat. Wat nu? Geen nood, elke website en elke app houdt rekening met vergeetkousen. Je kan je wachtwoord altijd herstellen, zij het dan naar een nieuw wachtwoord, niet naar het oude.

Hoe je precies een nieuw wachtwoord instelt, hangt van de website af. Meestal gaat dat via een link in een e-mail of een code in een sms-berichtje.

In allebei de gevallen probeer je eerst in te loggen op de website of app. Gaat niet lukken, weten we, maar vanuit het inlogscherm kan je vaak klikken op ‘wachtwoord vergeten’.

Dan krijg je:

  • Ofwel een mailtje met een herstellink. Klik op de link en verander zo je wachtwoord.
  • Of een sms’je met een speciale herstelcode. Vul de code in op de website of app en verander je wachtwoord.

Om te vermijden dat je je wachtwoord in de toekomst nog eens vergeet, voeg je het toe aan LastPass!

BEEGO bestaat 2 jaar!

Actie

wifi-hondjeOndertussen zijn bijna 50 studenten actief, en krijgt BEEGO ondersteuning van verschillende hogescholen. Elk dag helpen we mensen uit de digitale nood, in Gent, Antwerpen, Leuven en Brugge.

Om dit te vieren geeft BEEGO de lezers van SeniorenNet een half uur gratis wanneer een student voor een uur bij je thuis komt. Je betaalt zo slechts 22 euro voor een uur hulp aan huis.

Bel naar 03 434 44 44 voor je afspraak en vermeld ‘SENNET BEEGO-actie’.
(Geldig tot eind oktober, niet cumuleerbaar met andere kortingen)

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

Auteur: BEEGO

19 reacties

Hugoo
Goed zo, Beego, kom het nog maar wat ingewikkelder voorstellen.

Mijn advies: Vergeet wachtwoorden ! Google onthoudt alles (of u dat wil of niet,
maar wel veel goedkoper).
30/09/19 16:55 REAGEER
Groot gelijk Hugoo, de pot op met wachtoorden. Google en de rest onthouden alles dus....
30/09/19 17:41 REAGEER
Cyper
Jullie missen the point, vrees ik... als iemand je computer hackt, dan is het net ontzettend makkelijk voor die hacker om al je wachtwoorden, door Google netjes in je computer bewaard, op te rakelen en overal in te gaan waar jij met een wachtwoord ingaat. Dat is net wat die LastPass je wil proberen te besparen... als er maar één wachtwoord is dat jij zelf moet verzinnen, en dat je moet onthouden, EN je vebiedt Google om die ook te onthouden (dat kun je echt wel, Google doet het niet als je het niet wil), dan zit er geeneen wachtwoord in je computer. Dan kan een eventuele hacker nergens in...
1/10/19 01:25 REAGEER
Peppo
Pfffff, kunnen jullie nu eens voor 1 keer positief zijn.
Als ik al eens een artikel lees, daarop volgend de reacties zijn het meestal bizarre en afbrekende antwoorden. En steeds van dezelfde mensen
Ik word daar kregelig van, een beetje meer positiviteit zou niet misstaan
1/10/19 00:02 REAGEER
Olijfje
Peppo , ik ben het volledig met u eens
1/10/19 17:33 REAGEER
Hugoo
Juist. Maar waar blijft UW positieve reactie ?
3/10/19 22:13 REAGEER
Heeft ze niet......of ??????
4/10/19 03:45 REAGEER
Macko
Heeft u wel positieve reacties?
3/03/21 11:50 REAGEER
Macko
Groot gelijk!
3/03/21 11:48 REAGEER
FonsGhistelynck
@Hugoo : Houdt Google deze paswoorden niet bij via cookies ? En als je verandert van PC ? Of je cookies worden gewist ?
@Beego : en als LastPass gehackt wordt, dan liggen al je paswoorden te grabbel ?
Zie de mop : Wat is de definitie van een sleutelhanger ? => De beste manier om al je sleutels in 1 keer kwijt te zijn...
Fons
1/10/19 00:10 REAGEER
Hugoo
Je haalt alles terug zo terug via je google- account.

Goei mop, Fons, er gaan er zuur lachen (of kregelig worden)...
3/10/19 22:23 REAGEER
Roland2
Heb daar eerlijk gezegd ook en probleem mee. Ik heb Ccleaner op mijn PC staan die ik af en toe eens aan het werk zet. Stel dat je 10 of 15 moeilijk te onthouden wachtwoorden geactiveerd hebt en je zet Ccleaner aan het werk dan zijn die wachtwoorden eveneens gewist. Dus toch beter maar een wachtwoord voor alle websites die je zelf beter kunt onthouden dan het in jou PC te stoppen?
1/10/19 09:57 REAGEER
Kinky Jim
Doe zoals ik: Schrijf je wachtwoorden op en bewaar ze op een veilige plaats. Zo vergeet je nooit meer een wachtwoord en belangrijk het is GRATIS. Of maak een Word documentje aan, druk het af (dat is wat duidelijker en mooier) maar bewaar het Word document op een USB stick (NIET op je pc of laptop) Nog nooit last gehad van hackers. Mijn wachtwoorden zijn niet beschikbaar voor deze lui. Groetjes van Jim.
1/10/19 13:09 REAGEER
aronjaco
Wel Kinky Jim , zo doe ik dat ook .Kwestie van veiligheid.
2/10/19 15:00 REAGEER
Hugoo
Totaal zinloos qua veiligheid, beste.
Vroeg of laat moet je een wachtwoord intikken op uw pc. Dan gaat het ''de wijde wereld'' in, en, zoals ik al zei, of u dat nu wilt of niet.
3/10/19 22:44 REAGEER
HugoV
Wel, om het even over 'veiligheid' te hebben, zelfs volgens Microsoft is het regelmatig aanpassen van een paswoord nutteloos (Tenzij je het meerdere keren per dag doet).
Een paswoord is enkel van nut als het door één (1) persoon gekend is. Als een paswoord gekend is door derden, dan wordt dit binnen heel korte tijd gebruikt (misbruikt), en niet meer na enkele uren/dagen. Het kwaad is dan al lang geschied. Dus wil je (zo) zeker (mogelijk) zijn, dan pas je het aan om het uur, nergens opgeschreven, niet in cache (Google, enz). Quasi onmogelijk dus.
We moeten ook rekening houden dat het gebruik van een paswoord je een veilig gevoel GEEFT, maar geen veiligheid BIEDT. Het paswoord is ALTIJD door anderen gekend, het staat wel ergens in een database. (men moet toch kunnen vergelijken of het paswoord wel het juiste is ?). En het 'lokaal opkuisen' van de PC ? Wat doe je dan met hetgeen 'in de cloud' staat ? Meer en meer zijn de applicaties (enkel) beschikbaar via het internet... en dus ook .. paswoorden.
Best is dus werken zoals Kinky Jim het beschrijft, maar dan een stapje verder. Al je belangrijke gegevens en/of documenten zet je op de stick, en als je gedaan hebt, dan wordt deze verwijderd.
3/10/19 16:41 REAGEER
huubje
Wel leuk dat onderaan deze pagina, omdat ik nog niet ingelogd ben, een kadertje verschijnt met LOGIN, NAAM, PASWOORD en ONTHOUDEN staat. (;-))
4/10/19 14:57 REAGEER
HoemPapy
Allemaal interessant en (misschien) waar maar van hoeveel onder u is een pw echt al eens gehackt? En wat als je je usb-stick verliest, want dat gebeurt ook al wel eens, dacht ik.
8/10/19 11:26 REAGEER
Liket
Alles goed en wel Het is altijd JING/JANG.
NU moeten wij (oudjes)ook weer al onze bank verrichtingen langs de PC. doen.
Zo grabbelen ze ook al onze huis houden voor het bekijken.
Mensen die niet of nooit op een PC werken wat moeten die gaan doen.
Ik krijg juist een brief dat we dit allemaal moeten gaan leren en dat we niet meer onze uittreksels of overschrijvingen kunnen uitprinten en dat deze printers verdwijnen. Kunnen we nog aan ons geld??????
8/01/20 14:15 REAGEER

Login Registreer

BEEGO

Slimme studenten
Slimme studenten
Om ervoor te zorgen dat iedereen digitaal mee is, stuurt BEEGO IT-studenten aan huis om mensen te assisteren in de digitale wereld. Dit kan gaan van uitleg geven over smartphones tot complexe computerproblemen oplossen maar ook de installatie van bijvoorbeeld een nieuwe printer. Kijk snel op www.beego.be en ontdek of BEEGO in uw regio actief is. Meer info op 078 485 400 of www.beego.be.

Meer artikels van BEEGO

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels