Deel via

Slimmer in het verkeer: doe jij al aan autodelen, fietsdelen...?

August 2019
Vandaag zijn we steeds gehaast. Toch staan we continu in de file, staat onze tram in panne of komt onze bus niet opdagen. Aan de Belgische mobiliteit is duidelijk nog veel werk. BEEGO had het vorige keer over futuristische onderwerpen zoals robotpolitie en digitale rechtsspraak. Hoe kan het dat de technologie zo ver staat, maar dat ook wetenschappers elke morgen samen met de rest van België in de file staan? Biedt deelmobiliteit een oplossing?

Mobiliteit hinkt achterop

De technologie ontwikkelt zich in een razend tempo. Dat las je al in ons vorige artikel Artificiële intelligentie: het einde van menselijke controle of niet? Op het vlak van mobiliteit is er echter nog heel wat werk aan de winkel. Volgens deskundigen hinkt mobiliteit achterop door een gebrek aan ambitie. Maar wat als de oplossing van onze mobiliteitsproblemen gewoon in onze broekzak zit? We hebben apps die voor ons de beste route uitstippelen, waarom zou een app het verkeer niet kunnen organiseren? 

Wat als de oplossing van onze mobiliteitsproblemen gewoon in onze broekzak zit?

Alternatieve vervoersmiddelen

location-3582414_640Toch is er door de opwarming van de aarde een grote verschuiving in de mentaliteit rond mobiliteit. We zitten niet langer in de ontkenningsfase en worden ons bewust van onze eigen rol hierin. Dankzij deze shift wordt er meer stilgestaan bij groene opties en alternatieven. Onze smartphone maakt deze opties erg toegankelijk en efficiënt. Hieronder lees je enkele handige alternatieven voor onze klassieke vervoersmiddelen.

Alternatieven voor de auto:

  • Uber taxi: Via een app op je gsm roep je een taxi op, je betaalt ook via de app en kan zelf taxi spelen. De kostprijs hangt af van de afstand en de prijsklasse die je zelf kiest. De app is in België enkel in Brussel actief, wegens een te grote concurrentie voor de gewone taxibedrijven.
  • Deelauto’s en -scooters: Met een app als Poppy kan je een milieuvriendelijke auto of scooter kiezen en het voertuig ontgrendelen via je telefoon. Je mag je deelvoertuig eender waar parkeren binnen een bepaalde zone van Antwerpen en Brussel. Het kost € 0,33 per minuut, maar je hoeft dan weer niet te betalen om te parkeren, voor je brandstof, verzekering of voor een abonnement.
  • Carpoolen met BlablaCar: Kies je eindbestemming via de app, en krijg meteen te zien met wie je kan meerijden en welke prijs je hiervoor zal moeten betalen. Je kan zelf ook een rit plaatsen en zo mensen meenemen naar jouw bestemming.
  • Auto (ver)huren met Drivy: Met deze app kan je een auto huren of je eigen auto verhuren.

Dit zijn maar enkele voorbeelden, de opties zijn eindeloos. De auto is ideaal voor lange afstanden, maar in een stad neem je beter de fiets. Ook voor de fiets bestaan er verschillende alternatieven.

Alternatieven voor de fiets:

  • Deelfietsen zoals Cloudbike in Antwerpen en Billy Bike in Brussel: Het zoeken van de fiets en de ontgrendeling werkt net zoals die van de deelauto’s via een app. De Cloudbike kost € 15 per dag. De Billy Bikes zijn elektrisch aangedreven en kosten € 0,18 per minuut.
  • Swapfiets in Antwerpen, Leuven, Gent en Brussel: Zij hebben zowel elektrische als gewone fietsen. Je hebt hiervoor een abonnement waarmee je kan ‘swappen’: wanneer je fiets kapot is, wordt die ‘geswapt’ voor een nieuwe. Je bestelt de Swapfiets online en je fiets wordt aan huis bezorgd. Dit kost tussen de € 16,50 en € 75 per maand.

Avontuurlijker aangelegd?

Naast de fiets en auto kan je je ook nog voortbewegen met:

  • Deelsteps zoals Bird, Cirq en Lime: Ze zijn snel, licht, compact en geschikt voor korte afstanden. De e-step is de nieuwste groene vriend van toeristen. Nadat je de step ontgrendeld hebt met een app, kan je hem eender waar achterlaten op straat. Daarnaast gaat de batterij lang mee.
  • Elektrische skateboards: Deze bewegen voort op een elektrische motor.
  • Monowiel: Dat is een compacte elektrische eenwieler.

Openbaar vervoer

Er is natuurlijk nog een welbekende en iets minder spannende optie: het openbaar vervoer. Alhoewel de bus nemen soms ook wel spannend kan zijn, weten we allemaal dat ons openbaar vervoer verre van optimaal is. Dat hebben we grotendeels te danken aan de overheidsbesparingen op De Lijn en de NMBS. Met de grote hervorming van het openbaar vervoer legt Vlaanderen de verantwoordelijkheid voor bussen en trams bij de lokale besturen. Als we mobiliteitsdeskundigen moeten geloven, was dat niet de slimste zet.

Maar we moeten toch ook toegeven dat het openbaar vervoer best wel van pas komt. Het is makkelijk, relatief goedkoop en we kunnen al eens een biertje meer drinken. Je kan nu ook via de apps van de NMBS en De Lijn je tickets online kopen.

Alles in één app

transportation-3685043_640De oplossing op de mobiliteitsproblematiek klinkt vanuit het beleid vaak als: ‘Meer beton gieten en inzetten op het openbaar vervoer.’ Maar we merken dat dat allebei niet opschiet. Als we echt verbetering willen, is het tijd om af te stappen van deze traditionele ideeën en de beschikbare middelen efficiënt en doordacht inzetten

Door vervoer meer te zien als een dienstverlening in plaats van bezit, zullen meer mensen gebruikmaken van deelopties.Een ticketje kopen voor bus, trein en tram gaat al redelijk vlot, maar het kan nog beter. Zo kan men een voorbeeld nemen aan het Finse ‘Whim’. Dat is een app die een routeplanner aanbiedt en hiervoor verschillende soorten vervoersmiddelen combineert. De app is volop aan een opmars bezig, maar in België is hij tot nu toe enkel in Antwerpen actief.

Met Whim kies je met welk(e) vervoersmiddel(en) je het makkelijkst op je bestemming geraakt, boek je je tickets en je betaalt ze ook meteen: allemaal met één app. Je kan er eenmalig een ticketje op bestellen of voor 55 euro per maand een abonnement nemen. Inbegrepen: onbeperkt de bus of tram nemen, zoveel ritjes van 30 minuten maken als je wilt met de deelfietsen van Velo, goedkoper een taxi nemen of een auto huren.  

De weg naar betere mobiliteit ligt open

Kende jij al deze mogelijkheden al? Er zijn dus al veel alternatieven, maar het kan nog beter.  Als we vervoer minder leren bekijken als een bezit en eerder als een dienstverlening, zullen er meer mensen gebruikmaken van de deelopties. Dat zal zowel de file verminderen als onze ecologische voetafdruk. Maar ook het beleid moet knopen doorhakken, zodat zij de mobiliteit een financieel duwtje in de rug kunnen geven.

Heb jij al gebruik gemaakt van deelmobiliteit? Welk vervoersmiddel wil jij wel eens proberen? Vertel het ons in de reacties!

Zomeractie van BEEGO:
Mooie korting voor thuiscursus 'foto's organiseren'!

Heb je heel wat foto's op je computer, smartphone en tablet staan, maar vind je er nooit eentje terug? De studenten van BEEGO leren je een aantal handige tips waarmee je fotoalbums netjes en overzichtelijk blijven. Je leert ook hoe je foto's kan delen met je vrienden en familie.

fotosactie

1 uur thuiscursus 'foto's organiseren' voor slechts 22 euro incl. verplaatsing
in plaats van 41 euro*. BEEGO-lid? Dan krijg je nog eens extra 20% korting!

Ik wil mijn foto's op orde!

*Geldig tot eind augustus. Enkel van toepassing bij een huisbezoek waarbij minstens één uur aan foto's wordt gewerkt. 

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine! 

Bronnen:

vrt.be
tijd.be

Auteur: BEEGO

5 reacties

Hoe ik mij verplaats ? Pedestre, ik blijf in de dichte buurt. Voort met taxi, indien niet anders kan, heb geen chauffeur! Heb geen wagen, per fiets is geen optie. Ben alleen en reis nooit, no pence, no sponsor, dus.....Omzeggens GEEN verplaatsingen :-(
5/08/19 17:59 REAGEER
Hugoo
Ik MOET (ook) nergens (meer) zijn. Toch heb ik een SUV, een quad, een E-scooter en een E-bike. Vooralsnog geen rolator. Bovendien rij ik gratis met de trein, 1ste klas zelfs. Wat alles voor de lol. Mijn lol. En ik deel niet. Waarom zou ik ? IK ben niet gehaast.

Anderzijds:
Het is inderdaad zo, dat wie géén voertuig bezit, zoveel uitspaart, dat ie al zijn verplaatsingen, nodig of niet, royaal kan doen per taxi en de chauffeur nog een dikke fooi bovenop geven. Tel maar uit !
5/08/19 21:04 REAGEER
Hugoo
Blijkbaar is iedereen op reis.
Met de vlieger of de auto, naar verre landen, kijken hoe het klimaat daar evolueert.
Als ze terug zijn, kunnen ze dan weer met de vlag voorop gaan betogen...
10/08/19 16:59 REAGEER
Hugoo
Op Pukkelpop is het klimaat uitstekend. Daar moet niemand iets over gaan vertellen op het podium.
Ga alleen maar eens kijken op het terrein als die kermis is afgelopen.
Straks met z'n allen gaan meebetogen ?
17/08/19 20:23 REAGEER
Hugoo
En ?
20/08/19 17:21 REAGEER

Login Registreer

BEEGO

Slimme studenten
Slimme studenten
Om ervoor te zorgen dat iedereen digitaal mee is, stuurt BEEGO IT-studenten aan huis om mensen te assisteren in de digitale wereld. Dit kan gaan van uitleg geven over smartphones tot complexe computerproblemen oplossen maar ook de installatie van bijvoorbeeld een nieuwe printer. Kijk snel op www.beego.be en ontdek of BEEGO in uw regio actief is. Meer info op 078 485 400 of www.beego.be.

Meer artikels van BEEGO

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels