Deel via

Een lesje voor de jeugd

September 2023
Ach, de jeugd... Ben Boomer kijkt er met enige vertedering naar, vol begrip. 'Ze hebben het toch niet gemakkelijk, nietwaar..'

Trends die komen en gaan

Ik kijk naar de jeugd van tegenwoordig met hun gadgets, hun hippe kleding en hun ongebreidelde enthousiasme voor trends waarvan ik denk dat ze sneller komen en gaan dan mijn postuur na het eten van die tweede portie dessert. Maar laten we eerlijk zijn, ik ben niet hier om te klagen over hoe "vroeger alles beter was."

Nee, ik ben hier om te vertellen wat de jeugd van ons kan leren - en vertrouw me, er is genoeg!

Vastgelijmd aan de smartphone

Laten we beginnen met het belangrijkste: communicatie. Oh, lieve jeugd, jullie kunnen niet ontkennen dat jullie vastgelijmd zijn aan die smartphones alsof ze met jullie handen vergroeid zijn. Het lijkt alsof praten face-to-face een vreemde, ouderwetse gewoonte is geworden.

Hier komt het advies van een senior: zet dat ding af en toe gewoon uit. Je zult versteld staan van de verbazingwekkende wereld van echte gesprekken en menselijke interactie die op je wacht!

Geen geduld

En laten we het hebben over de kunst van het geduld. Jullie, jonge mensen, willen alles nu meteen - directe bevrediging is de norm. Maar kijk, wij ouderen hebben jarenlang moeten wachten op dingen. Ik wachtte op mijn eerste kleurentelevisie, op de computer die geen minuut nodig had om op te starten, en ja, zelfs op de dag dat ik eindelijk met pensioen mocht. Geduld is een deugd, en het leven is als een goede wijn - het wordt beter met de tijd.

boomer2

Onuitputtelijke energie

En dan is er nog die onuitputtelijke energie die jullie lijken te hebben. Het lijkt erop dat jullie nooit moe worden, altijd op zoek naar het volgende avontuur. Ik kan niet ontkennen dat ik bewondering heb voor die energie, maar onthoud: zelfs de krachtigste batterij raakt uiteindelijk leeg.

Dus af en toe een beetje rust nemen is geen teken van zwakte, maar van wijsheid.

Wijde broekspijpen

En laten we het niet hebben over mode. Jullie lijken te denken dat jullie de mode hebben uitgevonden, maar ik herinner me nog levendig de tijd dat mijn broekspijpen net zo wijd waren als mijn heupen, en ik dacht dat dat er behoorlijk hip uitzag.

Mode is cyclisch, mijn vrienden. Wat nu in is, zal over een paar decennia weer terugkomen, dus gooi die oude kleren niet weg - ze kunnen weer in de mode raken!

Lachen met onszelf

Laten we het ook eens hebben over humor. We ouderen hebben geleerd om te lachen om onszelf en om het leven in het algemeen. We hebben geleerd dat het niet erg is om af en toe een blunder te begaan of om onze eigen tekortkomingen te omarmen. Dus, lieve jeugd, lach een beetje meer, maak je niet zo druk om perfectie en geniet van de rit die het leven is.

Samenwerken en van elkaar leren

Dus, ondanks onze rimpels en grijze haren, hebben we ouderen wel degelijk iets te bieden aan de jeugd. Laten we samenwerken en van elkaar leren. Jullie hebben de toekomst in handen, maar wij hebben de wijsheid van het verleden. Laten we dat samenbrengen en de wereld een betere plek maken - en misschien kunnen we zelfs een selfie nemen om het te vieren.

boomer3

Schat aan wijsheid

 
Lieve jeugd, laten we nog wat dieper graven in de schatkist van de levenservaring van de ouderen. Want als er iets is waar we over kunnen opscheppen, is het wel onze schat aan wijsheid.
Ik weet het, jullie vinden ons misschien maar oude zakken. Dat is jullie bij deze vergeven. Ik dacht destijds hetzelfde over mijn - lieve - ouders toen ik lang haar had, naar rockmuziek luisterde en weed rookte.
 

Relaties

En hoe zit dat met relaties? Jullie, jonge harten, lijken soms te vergeten dat liefde niet draait om het aantal likes op een foto op sociale media. De ouderen begrijpen dat liefde complex is, dat het gaat om begrip, geduld en compromissen.

Wij hebben geleerd dat relaties worden versterkt door gesprekken zonder emoji's, door tijd door te brengen zonder schermen ertussen en door te luisteren zonder afleiding.

Ontstressen

En dan is er nog die geweldige kunst van het ontstressen. Jullie lijken altijd op zoek te zijn naar nieuwe manieren om te ontspannen - van mindfulness-apps tot yoga op paddleboards (serieus, hoe werkt dat?).

Maar soms is simpelweg achterover leunen in een comfortabele stoel met een goed boek en een kop warme thee alles wat je nodig hebt om te ontstressen. Wees niet bang om wat meer 'ouderwets' te zijn in je ontspanningsmethoden.

De centen

En wat met geld? Jullie leven in een wereld van online bankieren en cryptocurrency, maar de basisprincipes van geldbeheer zijn tijdloos. We hebben geleerd om te sparen voor een regenachtige dag, om binnen ons budget te blijven en om het verschil te kennen tussen 'wil' en 'nodig hebt'. Dus, voordat je je volgende impulsieve online aankoop doet, vraag jezelf af: "Heb ik dit echt nodig?"

De kunst van het geduld

En dan, natuurlijk, is er nog de kunst van het geduld - ja, ik herhaal het nog eens. De moderne wereld lijkt te draaien om directe bevrediging, maar sommige dingen zijn het wachten waard. We ouderen hebben geleerd dat geduld een waardevolle eigenschap is die kan leiden tot diepere voldoening en betere resultaten op de lange termijn.

Vergeet niet te lachen

En vooral, laten we niet vergeten om te lachen. Het leven kan soms behoorlijk serieus zijn, maar humor is onze geheime wapen. We hebben geleerd om te lachen om onze eigen vergissingen, om de absurditeiten van het leven en om de onvermijdelijke uitdagingen die op ons pad komen. Dus, lieve jeugd, lach eens wat vaker, relativeer, en onthoud dat het leven te kort is om je druk te maken over kleine dingen.

boomer4

Een brug slaan

Dus, laten we een brug slaan tussen generaties. Jullie hebben de kracht van je jeugd en de frisheid van de moderne wereld, en wij hebben de wijsheid die alleen komt met de jaren. Laten we van elkaar leren en samen een wereld creëren die evenwichtig is tussen het oude en het nieuwe, waarin we het beste van beide werelden combineren. En wie weet, misschien zullen we allemaal een beetje wijzer en een beetje jonger van geest worden in het proces.

Lieve jeugd, laten we onze reis door het land van de levenslessen voortzetten, want de schatkist van de ouderen is nog lang niet uitgeput.

Stress

Jullie jongeren staan vaak onder immense druk - van school, werk, sociale verplichtingen en de eisen van de moderne wereld. Maar de ouderen begrijpen dat stress een sluipmoordenaar is, en we hebben geleerd hoe we ermee moeten omgaan. Een ontspannen wandeling in de natuur, een paar minuten mediteren, of gewoon even diep ademhalen kan wonderen verrichten voor je welzijn.

Nog eens terugkomen op geduld

En dan hebben we nog het kostbare geschenk van geduld (ja, ik blijf erop hameren). In deze tijd van onmiddellijke informatie en snelle beslissingen lijkt geduld een zeldzame eigenschap te zijn geworden. Maar wij ouderen weten dat sommige dingen gewoon tijd nodig hebben om te groeien en te bloeien. Een goed huwelijk, een succesvolle carrière, of het behalen van persoonlijke doelen - het vergt allemaal geduld en doorzettingsvermogen.

Echte vriendschap

Laten we ook niet vergeten dat het leven niet draait om de hoeveelheid vrienden die je hebt op sociale media. Echte vriendschap gaat over kwaliteit, niet kwantiteit. Wij ouderen hebben geleerd dat ware vriendschap gebaseerd is op vertrouwen, respect en de bereidheid om er voor elkaar te zijn in goede en slechte tijden. Dus, scherm je vriendenlijst eens kritisch af en vraag jezelf af wie er echt belangrijk voor je is.

Vergiffenis

En dan is er nog die mysterieuze kunst van vergeving. Het leven zit vol teleurstellingen en conflicten, maar het vasthouden aan wrok en wraakzucht brengt niets dan negativiteit. Wij ouderen hebben geleerd dat vergeven niet betekent dat je het eens bent met wat er is gebeurd, maar het geeft je de vrijheid om verder te gaan en innerlijke rust te vinden.

Oude wijsheid

Laten we afsluiten met een oude wijsheid: "Ouderdom komt met zijn eigen set van zegeningen". Terwijl jullie, jongeren, het pad van de jeugd bewandelen, onthoud dat elk grijs haar en elke rimpel een teken is van ervaring en wijsheid. We zijn misschien niet zo snel als jullie in het navigeren van de digitale wereld, maar we hebben veel te bieden als het gaat om het leven zelf.

Dus, laten we de brug tussen generaties blijven bouwen, met respect voor elkaars ervaringen en inzichten. Samen kunnen we een wereld creëren waarin jong en oud elkaar aanvullen en inspireren. En wie weet, misschien kunnen we allemaal een beetje meer begrip, geduld en humor vinden in deze reis die we het leven noemen.

Auteur: Ben Boomer

14 reacties

Cyper
Je moet de oudere generatie nu niet teveel ophemelen, Benboomer. Oude mensen die in hun geniepige wraakzuchtige haat-tegen-alles-en-iedereen vastgeroest zijn, die zijn duizend keer enger dan jonge boze mensen. Oude mensen die hun hele leven hebben geleefd als een kip zonder kop en op hun oude dag nog altijd dom-fier zijn op hun onwetendheid, zijn dommer dan een tiener die geen zin heeft om zijn lessen te leren. Oude mensen die tiranniek aan hun alwijsheid en autoriteit vasthouden en geen ongelijk willen bekennen, zijn erger dan ruziemakende jochies.
En zo ken ik er nog een paar
25/09/23 15:14 REAGEER
jessie veyt
Weer zo cynisch, Cyper?
25/09/23 16:16 REAGEER
Cyper
Ik vrees van wel, Jessie. Ik ken namelijk een heleboel schatten van jonge gastjes en meisjes, vol intelligentie, bevlogenheid en idealisme, en ook een heleboel oude krengen vol haat en wrok en jaloezie en meer van dat soort charmante eigenschappen. En ze zijn vaak ook ontzettend dom maar vinden van zichzelf dat ze àlles weten. Dat zijn de ergste soort domkoppen!
Ik ontmoet zelden een kind of een tiener, die van zichzelf vindt dat hij àlles àlles al weet en niks nougabol meer wil bijleren. Er zullen misschien wel zulke zijn, maar ze zijn zeldzaam. En wie WIL bijleren, zàl bijleren. Wie niet wil, zal niks leren, nooit.
27/09/23 00:24 REAGEER
jam
De nagel op de kop.
25/09/23 16:12 REAGEER
jessie veyt
Ik heb heel hard met deze heerlijke column moeten lachen. De nagel op de kop en met de nodige zelfrelativering! De tips aan de jeugd zijn o zo waar.
25/09/23 16:16 REAGEER
ludovikus
oei, cyper, wat heb jij meegemaakt???
25/09/23 16:43 REAGEER
Cyper
Gewoon, veel mensen leren kennen en ze geobserveerd. En gemerkt dat niet alle oude mensen goed en wijs enzovoort zijn, en niet alle jongeren onnadenkend en lichtzinnig en delinquent. Morele kwaliteiten zijn gewoon niet aan leeftijd gebonden, maar individueel verschillend. Zo eenvoudig is dat, volgens mij.
27/09/23 00:27 REAGEER
car 54
Tja, als ik cyper zijn reactie lees vraag ik me af wat ik als oudere misdoe, kan best hulp gebruiken van jongeren, snap niet al te veel van hoe sociale media werkt en of het positief is. Praten lukt me beter.
25/09/23 19:02 REAGEER
Tommelom
Hoi ,
Hartelijk meegestemd met " het ouder zijn en wijsheid in pacht"
Een artikel die vele jongeren zouden moèten lezen , want ja , de jeugd is "om zeep ".
Wij "ouderen" hebben geleerd wàt discipline is , verantwoording afleggen , enkel kopen wanneer je het kan betalen , beleefdheid en wat hoffelijkheid is .
Ik heb het al lang opgegeven......
Cyper ? op welke planeet heeft u geleefd ?
26/09/23 13:25 REAGEER
Cyper
Misschien woon ik wel bij jou in de buurt, Tommelom...
27/09/23 00:28 REAGEER
zerocool
@cyper.
Mijnheer cypers,de filosoof,het domme orakel.Ik lach met jou achterlijk gezwam. Oude mensen hebben niet geleefd als een kip zonder kop.In de jaren 60 heb ik mij rot geamuseerd.wij gingen
alle weken uit in de stadswaag,liepen achter de meisjes en dronken een stevie pint
Je welstand, je computer,je Gsm,je flatscreen tv,enz,enz....werden allemaal ontwikkeld door
deze geniepige wraakzuchtige oude mensen.Wij zijn niet dom- fier zoals jij het uitdrukt.Uw slecht geschreven tekst is een bewijs van schaamteloos egoïsme.Weet ge Cyper,ik zal je een stevige koord sturen het enige wat je nog moet doen is een boom zoeken anders behoor je binnen afzienbare tijd ook bij tirannieke, autoritaire nietsnutten
27/09/23 11:49 REAGEER
jam
hard,waar is uw hart.
27/09/23 20:16 REAGEER
Cyper
In al die tijd dat je geleefd hebt heb je blijkbaar niet geleerd om beleefd te blijven, Zerocool. En je kunt ook niet erg goed lezen, want je beweert dat ik àlle oude mensen beschreven heb, en ra ra ra... dat héb ik niet gedaan.
28/09/23 01:20 REAGEER
Pjetro

Ik zou willen zeggen dat alle leeftijden hun slechte en goede kanten hebben.
De ouderen (waaronder ikzelf) hebben met hun capaciteiten de wereld kunnen veranderen.
De jongeren van vandaag veranderen de wereld inzake technische ontwikkelingen,onderzoek,enz.
Ik heb zelf kleinkinderen en kan soms hun leef/denkwereld ook niet volgen.
2000 jaren geleden sloegen ze met een knots op elkaars hersenen,laat ons dat niet vergeten.
Elke eeuw brengt veranderingen mee.
28/09/23 21:18 REAGEER

Login Registreer

Ben Boomer

Gepensioneerd, gepassioneerd, ervaringsdeskundige, het hart op de tong, recht voor de raap. Kritisch maar positief.

Meer artikels van Ben Boomer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels