Deel via

Om ons pensioen is het te doen...

September 2023
Ah, het pensioen. Die langverwachte periode in het leven waarin je eindelijk kunt genieten van vrije tijd, relaxen en... zuchtend onze schaarse centen tellen. Ben Boomer schopt (niet al te) wild om zich heen...

De verdwijntruc van de goochelaar

Stel je voor: je hebt decennialang gewerkt, elke dag toegewijd je taken vervuld en keurig bijgedragen  aan dat grote mysterieuze pensioenfonds.

Dan komt eindelijk het moment van pensionering, de tijd om achterover te leunen en te genieten van de vruchten van je arbeid... totdat je die eerste pensioenbetaling ontvangt. Het lijkt op de verdwijntruc van een goochelaar, maar helaas zonder de beloofde wederopstanding.

Waar is Sherlock Holmes?

Je hebt het gevoel dat je in een aflevering van een bizarre detective-serie bent beland, getiteld "Het Mysterie van de Verdwijnende Centen". Hopend dat het maar een droom is, maar uiteindelijk blijkt het een nachtmerrie. Elke keer als je naar je portemonnee kijkt, lijken de munten een samenzwering te smeden om zich in het niets op te lossen nadat ze je eerst vol leedvermaak hebben uitgelachen.

Je begint je af te vragen of er ergens een geheime geldverslindende vortex is, die alleen de bedoeling heeft om je pensioen een beetje lichter te maken. Misschien moeten we Sherlock Holmes even bellen om dit mysterie op te lossen?

Het grote budgetcircus

senioren2 Je hebt geleerd om creatief te zijn, net als die clowns in het circus, met je budgettering. Je denkt dat je een financiële acrobaat bent, maar eigenlijk jongleer je met de schamele centen die je ontvangt.

Elke maand is als een evenwichtsoefening tussen het betalen van rekeningen, boodschappen doen en, nou ja, ademen. Het lijkt erop dat het enige dat groeit, je lijst met kosten is!

De avonturen van kapitein zuinigheid

Vergeet die luxueuze cruises en exotische vakanties. Je nieuwe reisbestemmingen? De plaatselijke rommelmarkten en gratis openbare evenementen.

Je bent Kapitein Zuinigheid geworden, die met zijn ooglapje van financiële wijsheid door het leven navigeert. Maar je hebt de ware schat nog niet gevonden, tenzij je ongebruikte kortingsbonnen en goedkope tandpasta als schatten beschouwt.

Het vergeten avontuur

Je stapt de kamer binnen en staart naar een licht voorwerp in je hand. Maar wacht, wat is dat? Oh ja, het is je portemonnee. Het ding dat vroeger rinkelde van de overtollige euro's en nu klinkt als een eenzame munt die tegen de muren van zijn metalen gevangenis klettert. Het is een avontuur op zich om te proberen te ontcijferen waar al dat geld naartoe gaat.

Een beetje humor in tijden van ontoereikendheid

Hoewel de realiteit van ontoereikend pensioen misschien niet altijd om te lachen is, is het soms beter om met een knipoog naar het leven te kijken. Vlaamse senioren trotseren deze financiële uitdagingen met veerkracht en vastberadenheid, en dat verdient een staande ovatie.

Dus, laten we proosten op de senioren die het pensioenavontuur met een sprankje humor tegemoet treden. Ze bewijzen dat zelfs in tijden van financiële jongleeracts en budgetcircussen, een glimlach en een beetje lachen de beste trucs zijn om het leven lichter te maken.

De uitdagende sport van onderhandelen

Vergeten Olympische sporten? Laat me niet lachen. De enige echte sport die er toe doet voor Vlaamse senioren is "De Uitdagende Sport van Onderhandelen met Dienstverleners". Je hebt jezelf betrapt terwijl je onderhandelt over kortingen met iedereen, van de supermarktkassier tot de lokale kapper. Je voelt je alsof je je eigen olympische medaille verdient elke keer dat je een paar euro van de totaalprijs weet af te schaven. Kom op, waar zijn die juichende toeschouwers?

senioren3

De sociale bijeenkomsten met een twist

Je hebt altijd gedacht dat sociale bijeenkomsten waren bedoeld voor lachen, kletsen en ontspanning. Wel, nu hebben ze een nieuwe dimensie gekregen. Ze zijn nu een spel van "Raad Welke Hobby De Minste Kost?" geworden. Terwijl je vrienden praten over hun exotische reizen en trendy nieuwe gadgets, doe jij je best om je geheime hobby van kostenbesparing te onthullen zonder het te laten lijken alsof je meedoet aan een prijsuitreiking voor de zuinigste senior van het jaar.

Het pensioen puzzelspel

Je bent altijd al een fan geweest van breinbrekende puzzels, maar dit is anders. Dit is het "Pensioen Puzzelspel", waar je probeert uit te vinden hoe je de eindjes aan elkaar kunt knopen terwijl de eindjes zich als ongrijpbare elastiekjes gedragen. Elke maand is als een nieuw niveau in een extreem moeilijk computerspel waar je telkens weer moet herbeginnen omdat je bent vergeten welke toetscombinatie je moet indrukken om een financiële crisis te voorkomen.

De Hoeders van de Korting

Je hebt een nieuwe vriendengroep ontdekt: "De Hoeders van de Korting". Jullie delen tips, trucs en verhalen over hoe je de beste deals kunt vinden en elke euro kunt besparen. Jullie zijn als een geheime genootschap van financiële wijsheid, alleen kunnen jullie niet zeggen waar jullie bijeenkomen, omdat de koffie daar een fractie duurder is dan elders.

Conclusie: lachen om het avontuur

Hoewel Vlaamse senioren soms jongleren met een ontoereikend pensioen, is ons gevoel voor humor onmiskenbaar veerkrachtig. Het is hartverwarmend om te zien hoe we de uitdagingen van het leven met een knipoog tegemoet treden. Dus, laten we blijven lachen, budgetteren en discussiëren alsof ons leven ervan afhangt (of op zijn minst onze portemonnee)!

Auteur: Ben Boomer

23 reacties

bouman01
Goed verwoord op een humoristische manier.
11/09/23 06:30 REAGEER
Topi
Gewoon geweldig!
11/09/23 07:01 REAGEER
youri
Schitterend!
11/09/23 08:46 REAGEER
Cyper
Beetje overdreven much? Je kunt héél best lang bij voorbaat uitrekenen of laten uitrekenen hoeveel pensioen je zult krijgen op 't eind van je carrière. En als dat te weinig is, moet je van tevoren maatregelen nemen om er verbetering in te brengen, zoals bv. naar de VDAB trekken om een andere, beter betaalde job, met een beter CAO. Er zijn er genoeg. Als je de skills niet hebt, kun je die in één van hun opleidingscentra leren. De knelpuntenberoepen liggen voor 't oprapen. Niemand dwingt je om een job te blijven doen, waarvan je decennia van tevoren al weet, dat Schraalhans keukenpiet zal zijn na je pensioen. Wachten tot het te laat is en dàn klagen, helpt ook niet veel...
11/09/23 15:42 REAGEER
anakwaboo
Heerlijk ironisch. Nog van dat, Ben Boomer...
11/09/23 17:23 REAGEER
Pjetro
Cyper,
Ik zou het toch niet zo voorstellen als u voorlegt.
Veel mensen van de seniorenleeftijd waren geen hopjobbers.
Zij bleven meestal door hun kennis en vertrouwen in de firma gans hun leven bij dezelfde werkgever.
Weet ook dat de pensioenen in Belgié de laagste zijn in Europa.
Gezien de kas leeg is in Belgié, moet die ook door de gepensioneerden gevuld worden.
Ik ken mensen die 40/45 jaar het beste gegeven hebben in hun job nu moeten zien dat ze alles
betaald krijgen op het einde van de maand.
Iedereen in Belgié weet waar het geld naartoe vloeit.
Wanneer je het schaapje niet op het droge hebt gekregen gaat het naar de slachtbank.
Dit is mijn mening.
11/09/23 21:37 REAGEER
JayDee
Pjetro zoals iedere Belg zou moeten weten is ons pensioensysteem vervat in een repartitiesysteem .Wat wil zeggen dat diegene die nu werken betalen voor diegene die nu op pensioen zijn. Het enige knelpunt is dat er een onevenwicht is tussen zij die werken en zij die op pensioen zijn. Een paar sociologen denken dat als de grote massa babyboomers er niet meer zal zijn het probleem zich vanzelf oplost ?? groetjes
12/09/23 12:13 REAGEER
Cyper
Maar dat is nu net waar ik het over heb, Pjetro! Al die mensen die jaaaaaaaren bij dezelfde baas werken, hadden héél gemakkelijk tot 30 jaar van tevoren hebben kunnen uitrekenen hoeveel pensioen ze gingen krijgen op die manier. Dat kun je namelijk heel goed uit rekenen, hoor. (of als je geen rekenwonder bent, làten doen). Als dat niet genoeg is, moet je toch iets anders gaan zoeken?
Nog iets anders, die pensioenkas is niet leeg omdat er iemand in heeft zitten graaien, hoor. Die is helemaal niét leeg, maar ze mindert wel drastisch, en dat is omdat we met z'n allen veel meer eruithalen, omdat we met veel meer zijn dan in de tijd dat dat pensioenkassysteem ontworpen is, en omdat we niet alleen met meer zijn maar ook veel langer leven en dus veel méér nodig hebben. En dat er veel minder jonge mensen zijn, die bijdragen erin storten. Dàt is het probleem. En daar is niet zo dadelijk een directe oplossing voor te vinden, want waar halen we zo snel een tiental miljoen jonge mensen vandaan? Er worden per jaar minder babies geboren. En dat is niet de schuld van "de politici".
En dan... "iedereen in België weet waar het geld naartoe vloeit". Dat is nog zo'n probleem: iedereen in België dènkt dat te weten, maar weet het juist helemaal niét. De beschuldigingen van corruptie en zakkenvullerijen zijn een eeuwige smoes waarmee de doorsnee Belg (en Hollander, en Fransman, en iedereen elders, want gewone mensen denken àltijd dat ànderen het geld wegmaken) zich lekker boos maakt, inplaats van zélf iets aan zijn toekomst te doen, zoals bijvoorbeeld een opleiding gaan volgen om promotie te maken of domweg naar een andere -betere- job uit te kijken. Maar dat kost vast teveel energie voor de meesten: nee, sakkeren over corruptie van ànderen is veel makkelijker.
... en tenslotte: de pensioenen van de Belgen zijn niét bij de laagste van Europa. Belgen vinden het fijn om te klagen, ze denken dat alles in België minder en lager en slechter en erger is dan overal elders. Wel, dat is niet zo.
13/09/23 01:02 REAGEER
rdckx
KLAGERS HEBBEN GEEN NOOD
zij die luid klagen over gebrek, hebben meestal nog wel iets;
hun klagen dient alleen om te verbergen dat zij het nog niet zo slecht hebben.
13/09/23 07:51 REAGEER
Frans-Josef
mooi poetisch verhaal, als je echter een loopbaan van zelfstandige hebt gehad is de harde realiteit en onrechtvaardigheid veel minder poëzie! maar heel harde realiteit om elke maand te moeten rekennen om rond te komen! ben van mijn 15 jaar zelfstandige geweest, eerst 3 jaar als meerwerkende in bedrijf van mijn ouders, die jaren heb je geen recht op pensioen, vervolgens is er 32 jaar wel aangenomen als zelfstandige, heb na die 32 jaar een 15 jaar in buitenland gewerkt als zelfstandige, op aanraden van de zelfstandige organizatie aangesloten bij, Dienst Overzeese Soclale Zekerheid, gigantisch bedrag aan bijdragen betaald, en dan nu tot de vaststelling komen dat dit niet meetelt als zelfstandige activiteit...!! een gat in mijn pensieonsloopbaan voor die periode !hoe werkt dat in Belgie...het eerste verdiep praat niet met het tweede verdiep bij de Pensioendienst! Dit is de harde realiteit ben 69 jaar en ik werk nu nog steeds als zelfstandige, heb geen andere keus!
11/09/23 22:56 REAGEER
Cees-1946
Cees-1946.
Pensioen.!! Een onbezorgde oud dag.? Vergeet het maar. 1953.! De verkeerde schoenen. Daardoor geen ondersteuning vanuit mijn voeten. Jaren lang werd ik niet serieus genomen. Nu 70 jaar later-?
Alles ondernomen voor een betere Fysieke instelling. Dit is fout volledig fout gegaan. hart operatie en daardoor een normale bloeddrurk. 2x een heup operatie met gevolg een definitieve bekken instabieliteit.Fysiotherapie afbrekend in plaats van opbouwend. De reactie van de terapeute is dan ook dat er een meningsverschil is. Oorzaak en gevolg wordt niet erkend. Financiel is het geen probleem. Wel van groot belang ????????? het gegeven waar mijn wieg heeft gestaan. Ik ben niet iemand die zich bezig houdt met Liegen en bedriegen incl. huichelarij. Het heeft mij veel gekost om deze mentalitijd in te leveren. Een zoon heb ik 1976. Vanwegen zijn jaloersheid , is het cotact definitief verbroken. Tot nu toe wanneer ik er op terug kijk, overheerst alleen maar verdriet. Ik weet ook, dat er mensen zijn die het nog moeilijker hebben dan ik zelf.. Nogmaals een onbezorgde oude dag vergeet het maar en te veel tijd om nate denken. Dat maakt het niet gemakkelijker daar door.
12/09/23 09:41 REAGEER
alex019
wel ludiek geschreven,doch dat eeuwig geklaag altijd. u werkt voor de vorige generatie en daar er minder kinderen worden geboren, men gaat liever uit, zullen de pensioenen zeker dalen in de toekomst ,ik ben blij met wat ik krijg , content zijn is gelukkig zijn en altijd die zelfstandige alles op kosten van de staat en dan klagen,klagen zou zo niet willen leven zulle grtjs
12/09/23 10:07 REAGEER
Cyper
Van het geklaag krijg ik het ook een beetje op m'n heupen, Alex (behalve die arme Cees, die mag rustig steen en been klagen van mij, sterkte Cees!).
Het is maar de vraag of de generatie, die nu jong is, nog wel pensioen zal hébben, tegen de tijd dat zij oud zijn, want als de demografie nog verder achteruitgaat zoals ze nu doet, is er tegen dan geen ziel meer over die nog bijdragen in de kas stort, en is België één gigantisch bejaardentehuis geworden.
13/09/23 01:06 REAGEER
Nimue
Als je dit artikel leest kan je niet anders dan lachen. En het is de waarheid. Na een leven van lang en hard werken , komt er een pensioen dat maar juist genoeg is om heel gewoontjes , stilletjes van te leven. Zeker als je een alleenstaande bent.
Dat we daar 45 jaar lang voor gewerkt hebben, 5 volle dagen van de week , 40 % van ons inkomen aan de staat hebben gegeven.
Hoe kan het dan dat de pensioenen in België nu de laagste zijn van héél Europa ?
Zijn we niet strijdbaar meer , of missen we een "driver" ?
12/09/23 10:30 REAGEER
rdckx
GEPENSIONEERD
op pensioen met een dikke zoen
daar zal je ’t mee moeten doen

Principieel doe je dan niets,
dus : ik doe niets
En terwijl ik niets doe heb ik tijd tekort
om iets te doen.

Wat wil je nu,
mijn huis verkommert, ... net niet
Mijn tuin verwildert, ... net niet
Ik verouder, ... net wel
En dat allemaal terwijl ik geniet.

Ik leef !
Wie zal’t me misgunnen ...hmmm
.., de pensioenkas misschien ?
12/09/23 12:51 REAGEER
rdckx
PENSIOENTJE

Het is niet makkelijk winkelen
als je financiën wankelen
Evenwichtig balanceren,
het valt soms moeilijk te beheren.

Van begin tot einde van de maand bekijken
welke wensen er moeten bezwijken
Laat ik het je verkondigen :
er valt niet veel te zondigen !

Als je wilt slapen met een gerust gemoed,
gebruik dan je fantasie wanneer het moet.
12/09/23 12:55 REAGEER
youri
Mooi, rdckx!
12/09/23 13:13 REAGEER
socrates
Ik vond het lezen van dit "artikel" verloren tijd. Uitgaande van de wervende titel verwachtte ik informatie te mogen lezen over de pensioenhervorming. Dit noem ik een mooi versierde en stijlvol verpakte lege doos.
12/09/23 21:56 REAGEER
werner van aken
Dit is uiteraard een ironisch - en prachtig - artikel! Nog van dat, Ben Boomer!
13/09/23 14:13 REAGEER
Pjetro
Als ik zie dat er over dit onderwerp al 19 reacties zijn gekomen moet ik veronderstellen dat dit de gemoederen beroert.
Het gaat hier niet over klagen en zagen,maar feiten.
Waarom zeggen toppolitici dat de verkiezingen in 2024 weer gaan uitdraaien op een gitzwarte zondag?
Het antwoord moet u zelf invullen.
13/09/23 21:39 REAGEER
Cyper
Ik weet precies waar je op doelt. Denk jij dat het Vlaamsblok babies uit de grond kan toveren, Pjetro?
Die zijn zelfs net het omgekeerde bezig, want de enige jonge mensen die hier nog rondlopen zijn mensen van uit de andere kant van de wereld. En dié zou het Vlaamsblok zelfs het liefst allemaal in de oceaan kieperen of naar de maan schieten, of zo. Dus dan zijn we helemaal failliet...
15/09/23 01:25 REAGEER
Helphome001
Ik ging door een hel in mijn huwelijk toen ik een getuigenis tegenkwam van een dame genaamd Daiva. Ze beschreef hoe ze haar relatie kon redden met de hulp van een spreukenmaker genaamd Dr. Ajayi, omdat haar man haar verliet voor een andere vrouw zonder hen Ik heb enig misverstand over de betekenis, maar de spreukenmaker Dr. Ajayi, die gezegend is door zijn voorouders, hielp met de kracht van het uitspreken van spreuken en haar man kwam terug en zei dat hij niet wist wat hem overkwam. Ik had een bijna soortgelijk geval omdat mijn man dat wil een echtscheiding aanvragen, maar ik wil geen gebroken gezin omdat we al 15 jaar samen zijn na het lezen van de getuigenis van Daiva. Ik nam contact op met de spreukenmaker Dr. Ajayi en legde mijn situatie aan hem uit. Hij vertelde me een aantal bepaalde dingen die gedaan moesten worden en Ik volgde zijn instructies op na een week van betovering, mijn man vertelde me dat hij spijt heeft van alle pijn die hij mij en de kinderen heeft bezorgd door te beloven dat hij allemaal aan onze zijde zal staan en sindsdien leven we in vrede. Als je een soortgelijk probleem hebt als het mijne of een probleem in het leven, of het nu gaat om werk-, school- of gezondheidsproblemen, neem dan contact op met Dr. Ajayi, de spreukenmaker, zijn werk is 101% gegarandeerd. E-mail: drajayi1990@gmail.com Viber of Whatsapp: +2347084887094
14/09/23 16:57 REAGEER
dan1el
Ik heb een "goed" pensioen maar moet alle maanden toch uitkijken. Volgende maand moet ik mijn onroerende voorheffing betalen, 775 € en daar moet ik 2 maanden voor sparen om het te kunnen betalen. Ik heb maar 40 jaar gewerkt en krijg dus maar 40/45 sten. Mijn eerste vrouw heeft 22 jaar betaald maar al dat geld is weg. Ze stierf aan een hersentumor. Veel te jong. Haar bijdragen zijn een solidariteit met de mensen die weinig pensioen hebben. Mijn moeder, al overleden, was haar hele leven helper van een zelfstandige, heeft nooit een cent betaald maar kreeg een zeer schamel pensioen. In welk land doen ze dat? Ik heb vorig jaar een pacemaker gekregen en 6 weken later een open hart operatie. Kostprijs voor de ziekenverzekering 5.000 € voor de pacemaker en later 45.000 € voor de verzekering. Ik heb in totaal minder dan 1.000 € betaald. In welke land doen ze dit? Een collega was 25 jaar geleden in de USA en kreeg daar iets aan zijn hart. Een ingreep via de lies kostte hem daar, hij had daar geen verzekering 3.000.000 frank. Jawel DRIE miljoen frank.(een stent operatie kostte toen in België 50.000 Fr voor de ziekenkas) Hij heeft opnieuw een hypotheek moeten nemen om dit te betalen. Toen ik een 6 tal jaren geleden mijn schoonzus bezocht in de USA moest ik tweemaal 150€ betalen voor een ziekenverzekering daar tijdens mijn verblijf. (voor één maand) en van mijn schoonzus vernam ik dat ze voor haar kinderen ook zoveel per kind per maand betaalde. Zelf was ze via haar werk verzekerd. Haar man ook maar de kinderen niet.
We leven hier in het aards paradijs, ik heb zowel in Afrika (1 jaar) als in Rusland(3 jaar) gewoond en gewerkt en besef heel goed dat we het hier goed hebben. Ik ben nu 82 jaar en klaag niet. Op het einde van de maand, de 5e van de maand is mijn geld helemaal op. Ik kijk al uit naar mijn vakantie geld in mei om iets extra te kunnen doen. Mijn inkomen nu is veel, veel minder dan mijn laatste jaar werken maar klagen doe ik niet, ik krijg al 22 jaar alle maanden stipt mijn centen. In veel landen zelfs in Europa mag men al blij zijn als de centen er iedere maand zijn.
17/09/23 14:53 REAGEER

Login Registreer

Ben Boomer

Gepensioneerd, gepassioneerd, ervaringsdeskundige, het hart op de tong, recht voor de raap. Kritisch maar positief.

Meer artikels van Ben Boomer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels