Deel via

Koken met whisky

September 2023
Steeds meer professionele, maar ook amateurkoks koken graag met whisky. Niet verwonderlijk, want deze edele sterkedrank heeft het breedste smakenpalet van allemaal. Van licht fruitig tot zware turfrooktoetsen: met whisky kan je in de keuken alle kanten uit.

Complexe smaken

In de wereld van gedistilleerde dranken staat whisky bekend om zijn diepe aroma's, complexe smaken en rijke geschiedenis. Het genot van whisky wordt alleen maar versterkt wanneer gedeeld met goede vrienden. Of je nu een doorgewinterde whiskykenner bent of nieuw bent in de wereld van deze geestrijke drank, de voordelen van genieten met whisky zijn talrijk en gedenkwaardig.

Koken met whisky lijkt culinair 'the next big thing'. Vooral maltwhisky is hierbij steeds meer in trek.

Verbondenheid en gemeenschap

Koen met whisky versterkt vriendschappen en creëert een gevoel van saamhorigheid. De rustige omgeving biedt de ideale gelegenheid om diepgaande gesprekken te voeren, herinneringen te delen en nieuwe avonturen te plannen. Whisky fungeert als een katalysator voor diepgang in gesprekken en helpt om onvergetelijke momenten te creëren.

Verfijnde smaakbeleving

whisky-1140

De subtiliteiten van whisky worden het best ervaren wanneer je de tijd neemt om de aroma's en smaken te verkennen. Koken met whisky stimuleert de zintuigen en opent de deur naar een wereld van complexe tonen, variërend van zacht en fruitig tot rokerig en kruidig. Samen genieten van whisky biedt een gevoel van ontdekking en leert je de kunst van distillatie waarderen.

Ontspanning

Het leven kan hectisch zijn, en daarom is het belangrijk om momenten van ontspanning te omarmen.  Een whisky in de hand zorgt voor een moment van rust en genot. De warme gloed van de drank zorgt voor een atmosfeer van sereniteit en genieten van de kleine geneugten van het leven.

Whisky versterkt de smaak van een gerecht. We gebruiken de verschillende smaken van de whisky en toetsen die aan het hoofdingrediënt van een gerecht. Glenfiddich bijvoorbeeld, heeft een hint van perensmaak in zich. Door een beetje toe te voegen aan een Poire Belle Hélène, versterk je de smaak van de peer. Andere distillaten (zoals cognac, jenever, gin) hebben steeds hetzelfde smaakpallet terwijl whisky door bijvoorbeeld vatrijping verschillende smaakexplosies kan veroorzaken: fruitig, droog, zoet, gezouten of rokerig.

Sexy

Geen mannelijkere drank dan whisky, al lusten ook steeds meer vrouwen dit dsitillaat. Het heeft zelfs iets seksueel aantrekkelijk. Nu hoef je het zelfs niet meer te drinken maar kan je er ook mee koken. Niet zomaar met elke whisky natuurlijk en niet zomaar een scheutje erbij doen bij elk gerecht.

Hier toch enkel tips voor de durvers. 

Whisky versterkt de smaak van een gerecht. Gebruik de verschillende smaken van de whisky en toets die aan het hoofdingrediënt van een gerecht. Glenfiddich bijvoorbeeld, heeft een perensmaak in zich. Door een beetje toe te voegen aan een Poire Belle Hélène, versterk je de smaak van de peer. Andere distillaten (zoals cognac, jenever, gin) hebben steeds hetzelfde smaakpallet terwijl whisky door bijvoorbeeld vatrijping verschillende smaakexplosies kan veroorzaken: fruitig, droog, zoet, gezouten of rokerig.

Met deze vier basissoorten kom je al heel ver: 

  1. Peaty of gerookte whisky zoals Bowmore 
  2. Zacht fruitig zoals een Ierse Greenore 
  3. Sherrykarakter zoals een Glendronach 
  4. Bourbonkarakter zoals een Jack Daniels. Pin je niet vast op de namen, vraag gewoon naar een type whisky bij een goede drankverkoper. 

 

whisky2-1140

Wees niet te enthousiast en houd vooral de hoeveelheid whisky in de gaten. Een extra scheutje whisky kan het gerecht verpesten. Het is handig zowel de smaken van de ingrediënten van je gerecht als die van de whisky te kennen, zodat je de juiste whisky gebruikt bij de juiste ingrediënten. Nog een laatste tip: Proeven, proeven en nog eens proeven. En experimenteren. Je kunt met whisky soms volledige andere smaken tevoorschijn toveren in een gerecht. Veel genot van al je probeersels!

Ook met blends

De betere blended whisky is niet alleen geknipt als aperitief met ijs of in een longdrink, maar verdient ook zijn plaats in de keuken. Zo bijvoorbeeld een Johnnie Walker Black Label. Het licht rokerige karakter, onder meer afkomstig van de Coal Ila malt uit Islay waarmee deze blend op smaak werd gebracht, past perfect bij escargots met lookboter. Besprenkel de escargots voor het bakken in de oven met een druppeltje Black Label en drink dezelfde whisky erbij.

Maak als voorgerecht een fris slaatje met rozijnen, vers fruit en garnalen. Hier passen whisky’s met een fruitig karakter genre Auchentoshan (Lowlands), The Balvenie (Speyside) en Glenmorangie (Highlands).

Gegratineerde sint-jakobsschelpen

Gegratineerde sint-jakobsschelpen krijgen met een vleugje Glen Scotia (Campeltown), een zacht-romig, ziltig karakter mee. Zeevruchten en visgerechten passen trouwens doorgaans bij whisky’s met een turf- of rokerige smaak, zoals zalm met Bowmore (Islay), verse garnalen met Isle of Jura (Highlands), victoriabaars met Oban (Highlands) en kreeft met Highland Park (Highlands).

Vlees

whiskyeend-1140

Ook vlees is gebaat met injecteren of benevelen met whisky. Bijvoorbeeld tournedos met Linkwood (Speyside), eendenborst met Dalmore (Highlands), lamsniertjes met Springbank (Campeltown), hert met The Macallan (Highlands).

Desserts

Whisky en desserts lijken wel voor elkaar gemaakt. Chocolademousse met een vleugje Cragganmore (Highlands) heeft nog nooit zo lekker gesmaakt, net als gepocheerde perzik met Aberlour (Speyside) of perentaart met Glenfiddich (Speyside).

Kaas

Ook de kaastafel kan een kleine dosis whisky best verdragen. Probeer eens schapenkaas met Lagavulin (Islay), zachte kaas met The Glenturret (Highlands), schimmelkaas met Laphroaig (Islay).

Scotch coffee

Sluit af met een echte Scotch coffee. Laat je koffie met wat zoethout voor 1/3 inkoken, voeg er een glas vers geperst sinaasappelsap, suiker en een stevige scheut romige whisky zoals bijvoorbeeld Glenkinchie (Lowlands) aan toe en serveer met geklopte slagroom.

Tip

Tip van Lieven Lootens (chef restaurant Het Aards Paradijs in Merendree, België, verkozen tot beste Groentekok van de Benelux):

“Een single malt whisky is de vloeibare essentie van zijn terroir, zijn aroma’s kunnen in de gastronomie maximaal tot uitdrukking komen in combinatie met gerechten bereid met producten uit zijn de geboortegrond in een natuurlijke harmonie.”

Recepten

Graag geven we enkele recepten mee.

Schotse cake met whisky

whiskycake-1140

Ingrediënten

  • (ronde cakevorm van 22 tot 24 cm )
  • 125 tot 150 g rozijnen
  • 1/4 dl whisky type The Glenlivet
  • 1/4 onbespoten
  • sinaasappelschil
  • 1/4 onbespoten citroenschil
  • 80 g gehakte gekonfijte
  • vruchten
  • 3 eieren
  • 200 g boter
  • 200 g griessuiker
  • 500 g zelfrijzende bloem
  • 10 g kaneelpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snuifje zout.
  • Afwerking
  • 30 g gepelde walnoten, 1/2 dl honing

 

Bereiding

Laat de rozijnen marineren in de whisky.

Hak de citrusschillen fijn. Voeg ze met de gekonfijte vruchten bij de rozijnen en de whisky.
Smelt de boter .Mix de eieren samen met de melk, de griessuiker en
vanillesuiker. Roer er het bakpoeder en vervolgens de bloem door.  Meng er
voorzichtig de gesmolten boter onder.

Meng het cakedeeg met kaneel en vanillesuiker, het vruchtenmengsel en het snuifje zout. 
Bak de cake gedurende 50 minuten in een op 175°C voorverwarmde oven. Halverwege de baktijd de warmtebron verminderen tot 150 °C. 

Haal cake uit de vorm en laat afkoelen op een taartrooster. 

Verwarm de honing en garneer het gebak met in honing gedoopte walnoten. 

Geglazuurde zalm met whisky

Dit recept combineert de rijke smaak van zalm met de diepe aroma's van whisky voor een verrukkelijk hoofdgerecht.

whisky4-1140

Ingrediënten

  • 4 zalmfilets
  • 1/4 kop whisky
  • 1/4 kop ahornsiroop
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel verse gember, geraspt
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse gehakte peterselie voor garnering
  • Enkele scampi
  • Handjevol groene asperges

Bereiding

Meng in een kom de whisky, ahornsiroop, sojasaus, knoflook en gember.

Plaats de zalmfilets in een ondiepe schaal en giet het whisky-mengsel eroverheen. Laat het minimaal 30 minuten marineren, waarbij je de zalm af en toe omdraait.

Verwarm een grillpan of koekenpan op middelhoog vuur. Haal de zalm uit de marinade en dep ze voorzichtig droog met keukenpapier.

Bestrooi de zalm met zout en peper en gril ze ongeveer 3-4 minuten per kant, afhankelijk van de dikte van de filets, tot ze mooi gaar zijn en een goudbruine korst hebben.

Terwijl de zalm grilt, kook je de overgebleven marinade in een kleine pan op laag vuur tot het iets is ingedikt en stroperig is geworden.

Bak de scampi en kook de asperges.

Zodra de zalm gaar is, bestrijk je de bovenkant van elke filet met een laagje van de ingedikte marinade.

Serveer de whisky-geglazuurde zalm op borden, gegarneerd met gehakte peterselie. Serveer met bijgerechten naar keuze en geniet van de heerlijke smaken.

 Pecannotentaart met whiskykaramel

Deze weelderige pecannotentaart met een vleugje whiskykaramel zal zeker de harten van dessertliefhebbers veroveren.

whiskytaart-1140

Ingrediënten voor de korst

  • 1 1/4 kopjes bloem
  • 1/2 kopje ongezouten boter, koud en in blokjes gesneden
  • 1 eetlepel suiker
  • 1/4 theelepel zout
  • 2-3 eetlepels ijskoud water

Ingrediënten voor de vulling

  • 1 1/2 kopjes pecannoten, grof gehakt
  • 3 eieren
  • 1/2 kopje bruine suiker
  • 1/2 kopje ahornsiroop
  • 1/4 kopje ongezouten boter, gesmolten
  • 2 eetlepels whisky
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1/4 theelepel zout

Bereiding

Begin met het maken van de korst. In een keukenmachine meng je de bloem, suiker en zout. Voeg de blokjes koude boter toe en pulseer tot het mengsel op fijne kruimels lijkt. Voeg geleidelijk het ijskoude water toe en pulseer tot het deeg net bij elkaar komt.

Vorm het deeg tot een schijf, wikkel het in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak en bekleed er een taartvorm van 23 cm mee. Prik met een vork gaatjes in de bodem en plaats bakpapier met bakbonen op het deeg. Bak de taartkorst 15 minuten voor, verwijder dan de bakbonen en het bakpapier en bak nog 5-7 minuten tot de korst licht goudbruin is.

Meng in een kom de eieren, bruine suiker, ahornsiroop, gesmolten boter, whisky, vanille-extract en zout tot een glad mengsel.

Verdeel de gehakte pecannoten gelijkmatig over de voorgebakken taartkorst.

Giet het eimengsel voorzichtig over de pecannoten.

Bak de taart in de voorverwarmde oven gedurende 30-35 minuten, of tot het eimengsel is gestold en de bovenkant goudbruin is.

Haal de taart uit de oven en laat deze volledig afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Serveer de whisky-karamel pecannotentaart in mooie stukken en geniet van de heerlijke combinatie van smaken en texturen.

Auteur: Stefaan Van Laere

3 reacties

hoshinkido
bedankt voor de gouden tips,ik ben whisky liefhebber en verzamelaar .
ik ga zeker eens zo'n recept uitproberen
11/09/23 09:11 REAGEER
anakwaboo
Zeker het proberen waard. Whisky is een geweldige smaakmaker.
11/09/23 17:24 REAGEER
Cyper
Proeven, proeven en nog eens proeven. Maar dan wel van het gerecht, niet van de whiskyfles...
13/09/23 00:40 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels