Deel via

Kom uit je luie zetel!

May 2023
Kan jij ook zo genieten van je luie zetel? Ik anders wel... Toch is het belangrijk om voldoende te bewegen, hoe verleidelijk de sofa ook kan zijn. Zelfs wanneer je fysiek minder goed bent blijft regelmatige beweging volgens je eigen mogelijkheden de sleutel tot je fysiek én mentaal welzijn.

Genieten van heerlijk relaxen

Ik beken: ik zit graag rustig op de sofa. Wat te lezen, luisteren naar muziek, tv kijken, heerlijk! En hoeveel uren breng ik dagelijks wel niet door achter de computer, of tokkelend op de smartphone? Ik ben zeker niet de enige. Tenslotte heb ik recht op rust, en verpozing. Maar ik besef goed dat mijzelf moet dwingen om elke dag dit verraderlijke comfort achter me te laten en voldoende te bewegen.

Sedentair gedrag, gekenmerkt door langdurig zitten en een gebrek aan fysieke activiteit, kan aanzienlijke gezondheidsrisico's met zich meebrengen voor iedereen, en zeker voor senioren. Gedenk het spreekwoord 'rust roest'...

Fysieke en mentale voordelen

Er is niet mis met wat rust op tijd en stond. Maar het excuus dat je van je oude dag wil genieten mag geen aanleiding zijn om niet meer te bewegen. Dit kan leiden tot een reeks fysieke en mentale problemen.

Fysieke gezondheidsproblemen

Hart- en vaatziekten: Langdurig zitten verhoogt het risico op hartaandoeningen en beroertes.

Obesitas: Een sedentaire levensstijl draagt bij aan gewichtstoename en kan leiden tot obesitas.

Diabetes: Gebrek aan lichaamsbeweging verhoogt het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Spierzwakte en verlies van botmassa: Sedentair gedrag kan leiden tot spierzwakte en verlies van botdichtheid, wat het risico op vallen en botbreuken verhoogt.

sedentair2-1140

Functionele beperkingen

Verminderde mobiliteit: Langdurig zitten kan leiden tot stijfheid, verminderde mobiliteit en verminderde functionaliteit bij senioren.

Verlies van zelfstandigheid: Sedentair gedrag kan het vermogen van senioren om zelfstandig dagelijkse activiteiten uit te voeren beperken.

Verhoogd risico op obesitas en overgewicht: Sedentair gedrag kan leiden tot een vermindering van de stofwisseling, waardoor het lichaam minder calorieën verbrandt. Dit kan leiden tot overgewicht en obesitas, wat op zijn beurt de aanleiding kan zijn tot andere gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, en hoge bloeddruk.

Verminderde spierkracht en uithoudingsvermogen: Een inactieve levensstijl kan leiden tot verlies van spiermassa en uithoudingsvermogen, met als eventueel gevolg functionele beperkingen en een verhoogd risico op vallen en fracturen.

Verhoogd risico op chronische ziekten: Sedentair gedrag is ook gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende chronische ziekten, waaronder hartziekten, beroertes, diabetes en bepaalde vormen van kanker.

sedentair3-1140

Mentale gezondheidsproblemen

Depressie en angst: Sedentair gedrag kan bijdragen aan gevoelens van depressie en angst bij senioren.

Cognitieve achteruitgang: Een inactieve levensstijl kan het risico op cognitieve achteruitgang en dementie vergroten.

Preventiemaatregelen

Regelmatige lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging is de meest effectieve manier om sedentair gedrag te bestrijden. Het is aanbevolen om minstens 150 minuten matige lichaamsbeweging per week te hebben, zoals wandelen, fietsen, zwemmen of dansen.

Dagelijks bewegen

Naast regelmatige lichaamsbeweging is het ook belangrijk om dagelijks te bewegen. Dit kan bijvoorbeeld door het nemen van de trap in plaats van de lift, het doen van huishoudelijke taken of tuinieren.

Beperk de zittende tijd

Probeer de zittende tijd te beperken en sta regelmatig op en beweeg. Bijvoorbeeld door elk uur op te staan en een stukje te lopen. Zit je vaak aan je smartphone of computer? Probeer dit zoveel mogelijk rechtstaande te doen.

Krachttraining

Krachttraining kan helpen om de spiermassa en kracht te behouden en kan bijdragen aan een betere gezondheid.

Sociale activiteiten

Sociale activiteiten kunnen ook helpen om sedentair gedrag te bestrijden. Bijvoorbeeld door deel te nemen aan groepsactiviteiten zoals wandelen, dansen of fitnessen.

sedentair4-1140

Conclusie

Sedentair gedrag is een groeiende bron van aandacht bij senioren en kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Door regelmatige lichaamsbeweging, dagelijks bewegen, het beperken van de zittende tijd, krachttraining en deelname aan sociale activiteiten, kunnen we onze gezondheid verbeteren en het risico op gezondheidsproblemen verkleinen.

Auteur: Stefaan Van Laere

2 reacties

marina bal
We moeten zeker uit onze luie zetel! Bij mij is het dikwijls een rolstoel, maar op de dagen dat mijn rug wel mee wil maak ik toch mijn wandeling rond de blok. Nadien voel ik me altijd veel beter.
22/05/23 09:34 REAGEER
Nijdrop
Geachte Sen Net medewerker ! Proficiat met al u rubrieken en info ! Uit onze luie zetel kom inderdaad ! Deze man ( jos 66 j ) is nog heel actief ! Rij dagelijks met de schoolbus. 22 p max. Voor een school kinderen ophalen en na de middag terug naar huis toe brengen in regio. Aalst ! Zou graag nog sporten met een verzorgde dame ! Ben 1:81 m groot niet roker , heb een 2 de verblijf in Oostende ongeveer 55 en 65 j niet roker graag ..hou van dansen oldies sixties ,,tuinieren , huis en tuin 5 are onderhouden ! Regio Dendermonde / Aalst / Asse of regio Vilvoorde ( spreek fr en nl goed ). Hou van lekker eten .’ ! Alleen ernstige bedoelingen. Gsm 0478 73 10 60 whatsapp .. vriendelijke groet , Jos
22/05/23 16:51 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels