Deel via

10 manieren om je bloeddruk zonder medicatie onder controle te houden

July 2021
We hebben het in onze nieuwsbrief vaak over gezondheid. Dit thema ligt heel wat 50-plussers terecht na aan het hart, en onze artikels over de bloeddruk behoren steevast tot de meest gelezen bijdragen. Graag komen we er op vraag van menig lezer nog eens op terug. Vooral de vraag hoe we onze bloeddruk zonder medicatie onder controle kunnen houden duikt regelmatig op, vandaar dit overzicht.
Artsen noemen het graag 'de stille moordenaar', veel psychologen noemen het een veelvoorkomend symptoom voor mentale pijn, en we kennen het allemaal bij zijn naam - hypertensie of hoge bloeddruk.
 
De term hypertensie heeft betrekking op de druk die het bloed op de randen van het bloedvat uitoefent. De bloeddruk kan van persoon tot persoon verschillen en verandert ook gedurende de dag als gevolg van fysieke activiteit, mentale stress, slaap en zelfs rookgewoonten. Hier zijn enkele van de aanbevelingen van de experts om je bloeddruk onder controle te houden zonder medicatie te nemen.
 

1. Afvallen vermindert het risico op hypertensie

 
De bloeddruk stijgt meestal naarmate het gewicht toeneemt. Een van de belangrijkste veranderingen in levensstijl die kan helpen hypertensie drastisch te verminderen, is gewichtsverlies. Het belangrijkste is: let op je taille, want als je te veel gewicht rond je taille hebt, loop je een groter risico op hypertensie. Enkele van de manieren om af te vallen zijn door veel water te drinken, 2-3 grote maaltijden te vermijden en in plaats daarvan te verdelen over 6-7 kleine aangepaste maaltijden per dag, en te veel cafeïne gerelateerde dranken (zoals koffie) te vermijden.
 

2. Oefen regelmatig

 
Het wordt aanbevolen om minstens 3-5 keer per week 40 minuten in een hoger tempo te wandelen. Als alternatief voor mensen die slecht ter been zijn, wordt 40 minuten zwemmen aanbevolen. Fysieke activiteit met hoge impact gedurende korte perioden is niet effectief voor het verlagen van de bloeddruk.
 

3. Eet gezond

 
bloeddruk1 Er is veel geschreven over de voordelen van een dieet als het gaat om hoge bloeddruk. Dit dieet is gebaseerd op het verminderen van de hoeveelheid hele vetten en cholesterol, het beperken van de consumptie van natrium en het verhogen van de consumptie van voedingsstoffen die de bloeddruk kunnen verlagen, zoals kalium, calcium en magnesium. De effecten op het verlagen van de bloeddruk kunnen vrij snel worden waargenomen, zelfs binnen 2 weken nadat je met het dieet bent begonnen, en vooral bij patiënten die last hebben van zeer hoge bloeddrukwaarden. Het dieet is niet gebaseerd op de inname van calorieën, maar op het consumeren van een bepaalde hoeveelheid verschillende soorten voedsel.
 

4. Verminder natrium in je dieet

 
Te veel natrium consumeren zorgt voor een hoge bloeddruk. Het westerse fastfood is rijk aan natrium, daarom wordt het aanbevolen om te stoppen met het toevoegen van natrium aan je voedsel, de voedingsmiddelen te kennen die rijk zijn aan natrium, de hoeveelheid natrium in elke maaltijd die je eet te lezen en te bestuderen en de voorkeur te geven aan voedsel met een laag natriumgehalte. De voordelen van het verminderen van natrium zijn erg gunstig, vooral bij volwassenen en mensen die gevoelig zijn voor natrium. Het wordt aanbevolen om de natriuminname te verminderen tot minder dan 2,4 g per dag.
 

5. Verminder de hoeveelheid alcohol die je drinkt

 
Alcohol verhoogt het risico op een beroerte en vermindert de efficiëntie van medicijnen tegen hoge bloeddruk. Vooral vrouwen en magere mensen zijn gevoelig voor de schadelijke effecten van alcohol. De hoeveelheid alcohol moet geleidelijk worden verminderd, vanwege het risico op een sterke stijging van de bloeddruk die bestaat bij een snelle stopzetting van het alcoholgebruik.
 

6. Stop met roken

 
Roken verhoogt de bloeddruk. Je bloeddruk zal zelfs 20 minuten na het uitdoven van je laatste sigaret beginnen te dalen.
 

7. Slaap voldoende

 
Dit lijkt misschien een kleinigheid, maar studies hebben een directe correlatie gevonden tussen gebrek aan slaap en hoge bloeddruk. Lange werkdagen, ploegendiensten, angst en het toenemende gebruik van computers, smartphones en tv's in de late uurtjes hebben een negatieve invloed op onze slaap. Uit een in 2012 in de Journal of Sleep Research gepubliceerde studie bleek dat mensen die vroege tekenen van hypertensie vertoonden, deze significant konden verminderen, alleen al in 6 weken, waarbij ze elke nacht een uur eerder gingen slapen dan vroeger. En volgens de resultaten van een studie gepubliceerd in het International Journal of Behavioral Medicine, blijkt dat een middagdutje hypertensie kan helpen voorkomen. Proefpersonen die 's middags minstens 45 minuten sliepen, hadden een significant lagere bloeddruk dan degenen die dat niet deden.
 

8. Verminder je stressniveau

 
Stress is een belangrijke oorzaak van hoge bloeddruk. Incidentele stress kan ook bijdragen aan hoge bloeddruk als je op stress reageert door ongezond voedsel te eten, alcohol te drinken of te roken. Enkele van de manieren om stress te elimineren zijn:
* Langzaam en diep ademhalen. Het beoefenen van 10-15 minuten per dag ademen kan de bloeddruk verlagen.
Er zijn enkele ademhalingsoefeningen om stress te verminderen, zoals de 4-7-8-oefening (4 seconden inademen, 7 seconden vasthouden en 8 seconden uitademen).
* Meditatie.- Een oude praktijk die werkt aan het kalmeren van de geest en gedachten door zich gedurende 10-15 minuten of langer op één ding te concentreren, kan helpen veel "ruis" in de geest te verminderen, wat bijdraagt tot het verminderen van stress en dus de bloeddruk .
bloeddruk3 * Lachen en muziek. Geloof het of niet, maar eenvoudige en plezierige dingen zoals naar muziek luisteren of lachen kunnen ook helpen om stress en bloeddruk te verminderen.

 

9 Eet bosbessen

 
Het eten van bosbessen kan helpen om hoge bloeddruk te beschermen en te verlagen. In een onderzoek dat in 2011 werd gepubliceerd door het American Journal of Clinical Nutrition, bleek dat een bioactief ingrediënt dat in de bosbessen voorkomt en anthocyanine wordt genoemd, bescherming biedt tegen hoge bloeddruk. Anthocyanine maakt deel uit van de familie van flavonoïden en komen voor in frambozen, zwarte bes, aubergine en bosbessen. En van al deze voedingsmiddelen bleek dat de grootste impact op de bloeddruk bestaat in de bosbessen. Een ander onderzoek dat eind 2014 werd gepubliceerd door The Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, ontdekte dat het dagelijks consumeren van een kopje bosbessen gedurende 8 weken de bloeddruk aanzienlijk zal verlagen.
 

10. Omring jezelf met ondersteunende mensen

 
Het is geen geheim dat de kwaliteit van je leven afhangt van de kwaliteit van de mensen om je heen. Sommige mensen kunnen jaloers, jaloers, gefrustreerd en gewoon niet ondersteunend zijn en ze kunnen bijdragen tot stress en ongemak in je leven. 
 Als je merkt dat je ondersteuning nodig hebt buiten je familie en vrienden, overweeg dan om lid te worden van een steungroep. Zo kom je misschien in contact met mensen die je een emotionele of morele boost kunnen geven en die praktische tips kunnen geven om met je aandoening om te gaan.
Auteur: Stefaan Van Laere

7 reacties

aronjaco
Natrium : veel leesbaarder zou zijn : zout. Zout bijvoegen bij het eten is uit den boze . Niet doen. Volg dat advies en uw bloedruk zal heel snel gaan dalen. Geen pilletje meer nodig. Ik schrijf dit voor zover het verder om gezonde personen gaat.
19/07/21 17:13 REAGEER
fervente lezer
Goeie tips....
19/07/21 17:32 REAGEER
elvee
Hoge bloeddruk kan ook het gevolg zijn van stresstoestanden. In dit geval helpt een gezonde voeding en gezonde levenswijze niet denk ik.
Het kan ook een kwestie zijn van erfelijke aanleg. In dat geval kan men bv. een behandeling volgen die in het raam van meditatie past.
19/07/21 17:46 REAGEER
Noordzee
Bedankt voor de goede tips , blauwe bessen zijn zeer gezond , en ook frambozen , heb het zelf aan den lijve ondervonden , en om bloeddruk op natuurlijke manier te verlagen neem 2 maal daags Tensiofytol , zijn olijfbladeren , en hebben geen bijwerkingen , en na 3 maand is je bloeddruk 11 over 6 , en drink geen koffie of thee vermijd caffieine houdende dranken , en drink geen bier of wijn of sterke drank ,en eet geen vette spijzen , en eet veel fruit en beweeg elke dag , 5 km wandelen en 5 km fietsen , gezond en kost niets , een gouden raad dit keer niet van tante Kaat, maar van ondervinding , en dit is de wijze raad ! veel succes ermee !
19/07/21 21:15 REAGEER
Anjo
Dank u , IS HET PROBEREN WAARD
23/08/21 13:57 REAGEER
sola
Hypertensie is het gevolg van eiwit Nox5 in het bloed dat een proces verstoort dat helpt om vernauwing van de slagaders te voorkomen. Niet iedereen die stress heeft of ongezond leeft, krijgt hoge bloeddruk, maar natuurlijk alle beetjes helpen. In 95% van de gevallen kent men de oorzaak niet, het is ook erfelijk gerelateerd. Nog een kleine raad: geen zoethout (ook niet in thee) of drop eten.
20/07/21 08:49 REAGEER
lappel
alle raad is uiteraard goed bedoeld en helpt zeker. Van de 10 maatregelen volg ik er 9. Enkel het eten van bosbessen niet, soms wel frambozen. Bij mij is het voornamelijk erfelijk en dit is enkel effectief te bestrijden door medicatie. Laat je ondersteunen door een goede cardiolo(o)g(e).
Dat helpt.
21/07/21 16:00 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels