Deel via

Hoe gezond is de lucht in jouw woning? Belangrijke tips

July 2019
Is de binnenlucht in jouw woning gezond? Een belangrijke vraag, want een gezond huis is de basis voor een gezond lichaam. Logo Dender vzw richtte een demonstratiewoning in rond gezond wonen. Wij gingen er een kijkje nemen. We zetten de belangrijkste tips om je woning gezond te houden op een rijtje: van ventileren tot schimmels voorkomen en het gebruik van poetsmiddelen.

Ongezond huis, ongezonde bewoners

sigaret-ongezonde-luchtAchter een gevel in de Pollarestraat in Ninove zit een huisje vol praktische tips verscholen. Hoewel, tips? Als je binnenkomt, merk je meteen dat er schimmel op de muur staat, een sigaret in de asbak toont hoe het niet moet en ook het babybedje vol knuffels zegt dat dit niet de juiste manier is om je woning gezond te houden. In de woning worden de gevolgen tentoongespreid van een ongezond huis. Het zwaarste gevolg: ongezonde bewoners.

Laat je huis ademen en adem zelf vrij

Met de deur in huis: de grootste vervuiler van de lucht in je woning, dat ben jij zelf.

Wist je dat de lucht in je woning bijna altijd meer vervuild is dan de buitenlucht?

Je kiest helemaal zelf of je in je eigen huis gezonde of ongezonde lucht inademt. Vijf tips om de lucht zo gezond mogelijk te houden:

  1. (Binnen) roken is nooit goed. Zowel tabak als wierook, geurkaarsen en etherische oliën aansteken, allemaal brengt het vervuilende stoffen met zich mee die zich verspreiden door de hele woning en er blijven hangen. Ze zetten zich ook vast op meubels en op speelgoed en ze kruipen in stoffen zoals gordijnen. Gevolg van deze schadelijke stoffen in huis: de kans op astma, middenoorontstekingen en wiegendood wordt groter.

  2. poetsproductGebruik geen poetsproducten met een gevarensymbool op de verpakking. Poetsmiddelen te vaak gebruiken of in de verkeerde hoeveelheid gebruiken, kan de gezondheid schaden. Zoek naar alternatieven zoals een vochtige doek of een spons. Ook natuurlijke middelen zoals azijn en soda zijn een optie. Heb je echt poetsproduct nodig? Kies dan voor eentje met zo weinig mogelijk gevarensymbolen op.

  3. Laat spuitbussen zoals luchtverfrissers, deodorant of haarlak, liever aan de kant staan. Als je een spuitbus gebruikt, vernevel je de, vaak chemische, producten in fijne druppeltjes. Wie in huis rondloopt, kan de stoffen inademen.

De grootste vervuiler van de lucht in je woning ...
dat ben jij zelf.

  1. Opgelet met een nieuw interieur. Verven, nieuwe meubels of nieuwe bekleding kopen, het heeft allemaal een effect op de luchtkwaliteit. De eerste maanden geven nieuwe producten vluchtige chemische stoffen af. Overweeg om tweedehands meubilair te kopen. Zet je je toch liever in het nieuw? Zorg er dan voor dat je de eerste zes maanden meer ventileert.

  2. Vermijd pesticiden. Producten zoals vliegensprays, muggenapparaatjes of mierenlokdozen brengen schadelijke stoffen in je huis. Ga op zoek naar alternatieven zoals een muggennet als je gaat slapen.

Altijd ventileren …

Met de bovenstaande tips kan je meteen al aan de slag. Al neem je ze allemaal ter harte, toch vervuilen mensen de lucht in huis op nog heel wat andere manieren, manieren waar we niet altijd iets aan kunnen doen. Daarom blijft hét sleutelwoord voor gezonde lucht in huis: ventileren! Dat wil zeggen: 24 op 24 uur de lucht in huis verversen. Maar hoe doe je dat?

  • Kies bij de bouw van je huis voor een degelijk ventilatiesysteem. Ook tijdens verbouwingswerken kan je die nog laten installeren.
  • Laat de ramen steeds op een kier staan.
  • Zorg voor een goede luchtdoorstroming door ramen die tegenover elkaar staan, open te zetten.
  • Stop de kieren en spleten onder de deur niet dicht.

… én veel verluchten

Daarbovenop verlucht je je huis het best. Het verschil met ventileren is dat verluchten slechts voor een korte tijd is, maar wel veel intensiever. Zet eens een raam of een buitendeur wagenwijd open. Dat doe je het best altijd na activiteiten waarbij vocht of schadelijke stoffen vrijkomen, zoals:

  • ventilatieTijdens en na het koken.
  • Na het douchen of baden.
  • Bij het drogen van de was in huis.
  • Na een nachtje slapen. Tijdens het slapen produceer je immers veel vocht.
  • Tijdens en na het strijken.
  • Bij het poetsen.
  • Als er veel mensen aanwezig zijn in de woning.

Denk logisch na: produceer je vocht in huis? Zorg dan dat het weg kan.

Hét sleutelwoord voor gezonde lucht in huis: ventileren!

Voorkom schimmel in je huis

Dat is dus duidelijk. Ventileren en verluchten is belangrijk voor onze gezondheid. Maar ook voor de gezondheid van ons huis. Als je niet verlucht, vergroot je bijvoorbeeld de kans op schimmels in de muren. En dat is op zijn beurt dan weer ongezond voor jou.

Wist je dat er elke dag 10 liter vocht vrijkomt in huis, gewoon omdat we er wonen en huishoudelijke klussen uitvoeren?

5 tips om schimmels te voorkomen:

  1. Ventileren en verluchten, uiteraard. Zo kan het vocht naar buiten en kruipt het niet in de muren.
  2. Laat bouwtechnische problemen oplossen. Lekken, opstijgend grondvocht en vochtinsijpeling vragen een snelle en professionele oplossing.
  3. Let erop dat de temperatuur in huis minstens 15°C is. Vermijd grote temperatuurverschillen om condens te voorkomen.
  4. Zorg ervoor dat de lucht kan circuleren achter groot meubilair zoals kasten en zetels.
  5. Gezonde binnenlucht is niet te droog en niet te vochtig. In de winter ligt de luchtvochtigheid van je huis het best tussen 30 en 55 procent, in de zomer mag die tussen 30 en 80 procent liggen.

schimmelToch schimmel in huis? Verwijder die dan zo snel mogelijk. Pak eerst de oorzaak van het schimmelprobleem aan en schakel dan een professionele firma in. Je kan de schimmel ook zelf verwijderen, maar let er dan wel op dat je jezelf goed beschermt met speciale handschoenen, een mondmasker en beschermende kledij. Als je aan de slag gaat, doe je het best de binnendeuren dicht zodat de stofdeeltjes zich niet verder in huis verspreiden.

Stook niet … of stook slim

In de demonstratiewoning staat ook een kachel. Een klein vuurmonster dat heel wat schadelijke stoffen je woning in blaast. De schadelijke stoffen die vrijkomen bij de verbranding, worden voor het grootste deel via de schoorsteen naar buiten geleid. Toch komen er ook binnen in huis schadelijke stoffen terecht.

Stook dus zo weinig mogelijk. Wil je wel een vuurtje stoken? Zorg er dan voor dat er voortdurend verse lucht aangevoerd wordt in huis, stook alleen onbehandeld hout en stook op de juiste manier. Meer tips over stoken? 

Hoe is het gesteld met de luchtkwaliteit bij jou thuis? Heb jij nog tips voor gezonde lucht in huis? Vertel het ons in de reacties!

 

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

Auteur: Katrijn De Bleser

7 reacties

Hugoo
Welbedankt Katrijn, voor deze "tips".

Helaas, het warme water is al uitgevonden...
Kan u ons misschien ook vertellen hoe je een Leuvense stoof aan maakt ?

Ben benieuwd...
29/07/19 17:06 REAGEER
Goed hè, de tips..... stoof , hadden we thuis in de jaren 40 ;-)
29/07/19 17:57 REAGEER
Hugoo
Awel, die van ons heeft gediend tot 1998 (omdat het huis werd afgebroken, anders stond ze er nu misschien nog...), toen verkocht en nog geinstalleerd in een landelijke herberg...
30/07/19 17:03 REAGEER
Waren prachtige stoven hè Hugoo, en voor
30/07/19 17:38 REAGEER
al gezellig :-) jammer voorbij ....
30/07/19 17:39 REAGEER
Ik rook niet meer, al 6 jaar, en ja , ik verlucht heel veel, niet genoeg zeker........
29/07/19 17:55 REAGEER
jabe
Er staat als tip de temperatuur in huis op 15 graden houden. Ik vraag mij af hoe je 15 kan houden als de buitentemperatuur 40 graden is. Onmogelijk.
30/07/19 10:10 REAGEER

Login Registreer

Katrijn De Bleser

Katrijn De Bleser is schrijver, copywriter en journalist. Ze werkte acht jaar als freelance journalist voor de krant Het Laatste Nieuws en voor verschillende magazines. Vandaag heeft ze haar eigen bedrijfje ‘Notes & Quotes’ waarmee ze schrijft voor bedrijven, organisaties en particulieren. Wat haar bezighoudt? De maatschappij, met al haar gebreken maar vooral met haar mensen die elk hun eigen verhaal hebben.

Meer artikels van Katrijn De Bleser

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels