Deel via

Verborgen asbest in mijn woning. Wat nu?

August 2019
Asbest in de woning. Het komt veel vaker voor dan je denkt, zeker bij oudere gebouwen. Wat kan je eraan doen? En wat mag je zeker niet doen? Als je het fout aanpakt, loop je het risico om een asbestziekte te krijgen. De Vlaamse overheid werkte nu een aantal regels uit om de hoeveelheid asbest in onze gebouwen te verminderen.

Wanneer is asbest gevaarlijk?

Vooral in oudere woningen zit er dikwijls verborgen asbest. Wist je dat er in meer dan 3.500 verschillende bouwmaterialen asbest verwerkt zit? Het is een stof die vroeger heel veel gebruikt werd. Vandaag wordt het net zoveel mogelijk vermeden, omdat je ziek kan worden als je asbestdeeltjes inademt.

Als je boort, zaagt of klopt in of op asbesthoudende materialen, komen er schadelijke stofdeeltjes vrij.Voordat je gaat panikeren, toch even dit: je wordt niet zomaar ziek van asbest in je woning. Zo lang er niet geboord, gezaagd of geklopt wordt in of op asbesthoudende materialen, blijven de schadelijke deeltjes netjes opgeborgen. Het is pas als asbestdeeltjes vrijkomen in de vorm van minuscule stofdeeltjes dat het gevaarlijk wordt. Wanneer je die kleine asbestvezels inademt, kunnen die zich vasthechten in de longen. Het is mogelijk dat je pas tientallen jaren later één van de asbestziekten krijgt. De verschillende ziekten die je van asbest kan krijgen, zijn allemaal longziekten, waarvan kanker van het borstvlies de bekendste en de meest gevreesde is.

nature-3216890_640Sinds 2001 is het gebruik en de verkoop van asbest in België verboden. Enkel in laboratoria mag het nog gebruikt worden onder strikte voorwaarden. Omdat asbest niet schadelijk is in vaste vorm, is het niet verplicht om asbesthoudende delen in je woning te verwijderen. Sinds april van dit jaar voerde de Vlaamse overheid wel enkele extra regels in om de hoeveelheid asbest in onze gebouwen te verminderen.

De regels op een rijtje

1. Verplicht verwijderen

Is het asbest in je woning in slechte staat? Dan is er een groter risico op losse en dus ook schadelijke vezels. Verwijderen is dan verplicht. Ook wanneer asbest bloot komt te liggen tijdens renovatie-, onderhouds- of herstellingswerken, moet je het blootgelegde asbest verwijderen. Dat doe je maar beter zo snel mogelijk. Hoe slechter de staat van het asbest, hoe gevaarlijker. Bovendien is verwijdering dan ook duurder.

2. De zorgplicht

Heb je asbesthoudend of asbestverdacht materiaal in de woning? Dan ben je verplicht om maatregelen te nemen om het gevaar voor mens en milieu zo veel mogelijk te beperken.

3. Het is verboden om …

… handelingen uit te voeren die de kans vergroten dat je het asbest verder aantast of die een toekomstige verwijdering bemoeilijken.

Bijvoorbeeld:

  • Constructies bevestigen aan asbesthoudende daken of gevels. Zo mag je er geen zonnepanelen op bevestigen, reclamepanelen aan vastmaken of overzetdaken bevestigen.
  • Asbesthoudende daken of gevels insluiten of bedekken met ander materiaal.
  • Asbesthoudende daken of gevels reinigen of ontmossen.

4. De asbestinventaris

Vandaag is het nog niet verplicht, maar uiterlijk tegen 31 december 2031 moet iedere eigenaar van een gebouw dat voor 2001 gebouwd werd, beschikken over een asbestinventarisatieattest.

Hoe kom je aan zo’n attest?

Een asbestdeskundige komt bij je langs om een asbestinventaris op te maken. Die controleert eerst alle bouwmaterialen die gebruikt zijn bij de bouw van jouw woning. Dan maakt hij een asbestinventaris op. Daarin staan alle asbesthoudende materialen in de constructie beschreven, zowel de woning als bijgebouwen, carports en afdaken.

Die inventaris vormt de basis voor het asbestinventarisatieattest dat dan opgemaakt wordt door OVAM.

5. Huurders en kopers informeren 

Verhuur je een gebouw dat gebouwd is voor 2001? Dan zal je binnenkort een asbestinventarisatieattest moeten afgeven aan de huurder. Zo kent die de toestand van asbest in het gebouw.

Ook bij de verkoop van je woning zal het attest een belangrijke rol gaan spelen. Een samenvatting ervan wordt opgenomen in de verkoopovereenkomst. De notaris zal het attest overhandigen aan de nieuwe eigenaar en hem of haar registreren in een databank voor asbestinventarisatie.

 

Asbest in je woning vormt op zich dus geen reden tot paniek, zolang je maar weet dat er asbest aanwezig is en wanneer en hoe je het eventueel moet verwijderen.

 

Bron: notaris.be

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

Auteur: Notaris.be

15 reacties

pagaderke
Nu weten we wel wat NIET MAG, maar kan er nu ook eens iemand vertellen waar er asbest "kan" in zitten. Hoe kunnen we anders bepalen of we zo een attest moeten bekomen.
1/07/19 17:07 REAGEER
hugocoolsaet
Ik heb recent een inventaris laten opmaken: is mogelijk (!!)
- isolatie rond cv buizen en boilers waar de mantel bestaat uit een pleistermengeling met daarrond een "gibsverband" gewikkeld.
- vinyl vloerbekleding met op de rugzijde een soort grijsachtig karton (papier met asbest)
- klassieke stopverf waarmede de beglazing is bevestigd in ramen
- vinyl vloertegels, gelijmd met een zwarte bitumen lijm
- verder de asbestcementproducten : bekleding van zijgevels, dakbedekking, rioolbuizen, bloembakken, onderdak van minuiserite of eterniet.
6/07/19 16:06 REAGEER
Wil Jozef
Nu gaan ze het regenwater en riool water scheiden, wat met het water dat van een Asbest dak vloeit ?
toch eerst het dak vernieuwen en dan de goot aansluiten ?
Wij wonen in een huurhuis, de gevolgen, huishuur omhoog enz..
Wordt onbetaalbaar voor een huurder, de eigenaar trek zich daar weinig van aan. Hij heeft altijd een bakkerij gehad niets te kort meer de eind verbruiker betaald.
.
1/07/19 17:20 REAGEER
hugocoolsaet
Waar wijselijk niet over gesproken wordt is dat Vlaanderen ongeveer 13000 km waterleidingen heeft liggen van asbest-cement. Schauvlieghe heeft dat laten onderzoeken en vastgesteld dat er geen asbestvezels in het drinkwater zit. Uit de summiere verslaggeving kan opgemaakt worden dat telkens 5cl (een glas water is 20cl) waterstaal werd genomen en onderzocht. Het is natuurlijk een lachertje dat het resultaat negatief was op installaties waar miljoenen liters water per dag passeren.
6/07/19 15:58 REAGEER
argus
Vlaanderen staat vol hokjes met asbestdaken... Die stedenbouwkundig niet vergund zijn maar teren op het gedoogbeleid van de steden en gemeenten...Overheden zijn dus mee schuldig. Een uitdoofbeleid dat nog meer dan 10 jaar op zich laat wachten is ook al weinig doortastend.

1/07/19 18:27 REAGEER
hugocoolsaet
Het was de toenmalige regering rond 1980 die toen beweerden dat gebonden asbest (eterniet) volkomen veilig was. Nochtans blijkt dit niet helemaal het geval te zijn bij mensen die beroepshalve hun ganse loopbaan met die gebonden asbest onbeschermd in aanraking komen. In Nederland is er al meer onderzoek gedaan en daar stelt men een contact met gebonden asbest gelijk met passief roken (in een goed gevuld café - grijze lucht)
6/07/19 15:51 REAGEER
Hier 'n flatgebouw, het nodige werd gedaan door het beheer.....De grootste eigenaars weten wat dient te gebeuren, zij volgen alles op de voet. Betalen doet VME, wij allen dus, ieder zijn deel volgens oppervlakte flat, en t'is niet van de poes :-(
1/07/19 23:40 REAGEER
hello
Kent iemand die een firma om een kelderdeur, bekleed met asbestplaat, in de kelder, te verwijderen ? Laat het weten aub. Moet dus geen grote firma zijn want het is een karwij van niets maar laat het liever doen door een firma. Dank U.
2/07/19 09:31 REAGEER
brunowouters
Net zoals bij vele zaken die opgelegd worden zijn er cowboy's en aasgieren op de markt. Heb 4 asbestverwijderaars prijs laten maken om asbesthoudende isolatie rond verwarmingsbuizen te verwijderen. Prijzen gaan van 4000 tot 7000€ voor dezelfde job. De duurste doet er 2 dagen over, de goedkoopste 4 dagen. En allemaal hebben ze een andere en betere methode dan de concurrent. Idem om golfplaten te laten wegnemen. De persoon die het allemaal zeer correct zou doen, verschijnt hier uiteindelijk in een aftandse bestelwagen, zet mondmaskertje op, breekt platen uit, schuift alles in zijn camionetje, en weg ermee.
2/07/19 10:07 REAGEER
hugocoolsaet
Om asbest-cementgolfplaten te verwijderen volstaan eenvoudige voorzorgsmaatregelen. Een P3 mondmasker is zeker aan te bevelen, deuren en vensters gesloten houden, bij sterk verweerde platen eventueel natsproeien. Platen niet breken of gooien.
6/07/19 16:13 REAGEER
hugocoolsaet
Voor de volledigheid: OVAM (België) is de autoriteit in Vlaanderen op het vlak van asbest. Op hun website lees je dat gezondheidsproblemen ten gevolge van asbest hoofdzakelijk voorkomt bij mensen die beroepshalve hun ganse loopbaan (onbeschermd) met asbest in aanraking komen (10% - hoeveel bij rokers en hoeveel bij niet-rokers is niet vermeld). De kans op asbestgerelateerde gezondheidsproblemen bij mensen die toevallig al eens met asbest in aanraking komen wordt geschat op 1 op 16.000.000. Ter vergelijking met reële gevallen : de kans dat een kind vóór zijn 15 jaar het slachtoffer is van een dodelijk ongeval op de openbare weg is 1 op 100.000 (cijfers Vlaams Gewest)!
6/07/19 15:42 REAGEER
Hugoo
Volgens mij is dat asbest-probleem inderdaad sterk opgeblazen en zijn er enkel problemen te verwachten bij het hanteren tijdens bouw of en vooral bij afbraak. Waarom worden we dan zowat gedwongen overal dat materiaal te verwijderen ?
Ik zou zeggen: Blijf er gewoon af ! Net als van sigaretten, drank en drugs...
20/07/19 17:12 REAGEER
Tweeky
De dakbedekking van mijn garage bestaat uit asbest golfplaten. Ik zou deze willen vervangen.
Ik heb reed tot 3x toe een offerte aangevraagd op een algemene site voor asbest-verwijderaars.
Ik kreeg nooit antwoord. Kent iemand een bedrijf die hier wel zou willen op reageren
13/08/19 19:17 REAGEER
xarcoke
Tja Tweeky dat is een hele goede vraag waar?ken helaas ook geen bedrijf waar wij ook al lang naar opzoek zijn.Dus de volgende maar die een antwoord mag geven ;-) Groetjes
5/11/19 17:13 REAGEER
Ik verving de oude leien van mijn dak. Hiervoor vroeg ik aan de gemeente Hamme een vergunning om een container te plaatsen op straat. Ik kreeg geen vergunning omdat dit 3 weken te laat werd aangevraagd. De dakdekker kon immers geen droog weer voorspellen op 3 weken. Ik wist het pas 1 week op voorhand.
Daarna kreeg ik een boete van de gemeente wegens plaatsen van een container zonder vergunning. Bij de inning van deze boete maakte Hamme een procedurefout die ze naderhand niet willen aanvaarden. Ik weigerde te betalen wegens procedurefout. Dan verhoogde de gemeente de boete nog met 50 % tot €135 !!! Ik vroeg de burgemeester voor een verzoening bij de vrederechter, maar hij stuurde zijn kat !
12/03/20 11:25 REAGEER

Login Registreer

Notaris.be

Info en tips over sleutelmomenten in je privé- en professioneel leven! In alle vertrouwen gaan samenleven, een woning kopen, een eigen zaak starten of een erfenis voorbereiden.

Meer artikels van Notaris.be

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels