Waar vandaan: Juridisch advies > Bedrog met kilometerstanden

Bedrog met kilometerstanden

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Sedert 1 december 2004 bestaat er een nieuwe wet welke het bedrog bij kilometerstanden moet tegengaan. Het is volgens deze nieuwe wet verboden om de kilometerstand te wijzigen of de correcte registratie van de kilometers te vervalsen of te verhinderen. Is de kilometerteller defect, dan moet de eigenaar van het voertuig deze zo snel mogelijk laten herstellen of vervangen.

Wordt een reeds ingeschreven voertuig verkocht door een vakman aan een particulier of aan een andere vakman, dan maakt de verkopervakman een document op waarbij de verkoop wordt vastgesteld. Dit document moet bovendien over volgende gegevens beschikken :

- het merk en model van het voertuig;

- het jaar van de eerste inschrijving;

- chassisnummer van het voertuig;

- de kilometerstand op het ogenblik van de verkoop;

- de verkoopprijs ;

- de datum van verkoop;

- identiteit, adres en handtekening van koper en verkoper.

Verkoopt een particulier een voertuig aan een vakman, dan stelt deze laatste een aankoopborderel op met alle hierboven vermelde gegevens erin.

Bovendien wordt er een VZW opgericht die de vakmensen vertegenwoordigt. Deze VZW heeft tot doel de kilometerstanden van de voertuigen te registreren.

De beteugeling van overtredingen

Elke overtreding van deze nieuwe wet (dit is dus het wijzigen of vervalsen van de kilometerstand, nalaten een defecte kilometerteller te laten herstellen of vervangen, nalaten het chassisnummer en de kilometerstand te vermelden op facturen en andere documenten), kan aanleiding geven tot ontbinding van de verkoop indien de koper hierom vraagt.

Verder kan de bestraffing ook een gevangenisstraf inhouden van één maand tot één jaar en een geldboete van 55 euro tot 16.500 euro, of met één van deze straffen alleen.

Vrijdag 04 Mei 2007

 

 

rss