Waar vandaan: Juridisch advies > Afvloei van natuurlijk water

Afvloei van natuurlijk water

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Achter onze tuin stroomt een beekje. De laatste jaren is het echter zo dat het beekje bij regenval belast wordt met zeer slibrijk water dat afkomstig is van de hoger gelegen erven. Dit was vroeger niet het geval. Het gevolg daarvan is dat het beekje stilletjesaan dichtslibt en dat er steeds meer en meer slib in onze achtertuin terecht komt. U begrijpt dat wij door deze situatie schade ondervinden en dat de productie van mijn moestuin er elk jaar op achteruitgaat. Ik vraag mij nu af of iemand hiervoor kan aansprakelijk gesteld worden? Wat denkt U?

Je zegt dat er bij regenval slibrijk water afstroomt van de hoger ­gelegen erven. Welnu, dit is een erfdienstbaarheid beschreven in artikel 640 van het Burgerlijk Wetboek. Dit artikel zegt dat lager gelegen erven jegens de hoger liggende gehouden zijn het water te ontvangen dat daarvan (buiten 's mensen toedoen) natuurlijk afloopt. Hieruit volgt dat de ene eigenaar niets  mag doen waardoor de afloop verhinderd zou worden en de andere eigenaar mag niets doen dat de erfdienstbaarheid van het lager gelegen erf zou verzwaren.

Verder is de nabuur nooit verplicht om bevuild water op zijn erf te ontvangen. Doch, met bevuild water bedoelt men hier huishoudelijk of ander afvalwater. Men heeft steeds het recht zich te verzetten tegen deze afloop van bevuild water op zijn eigendom. Wij vrezen echter dat in uw geval er geen sprake kan zijn van afvalwater, daar het hier gaat om regenwater dat wel enig slib meebrengt, maar dit gebeurt wel op een natuurlijke wijze. Om een einde te maken aan het overtollig slib, kan U misschien een oplossing geboden worden op basis van de onderstaande artikels.

Volgens de artikels 15 en 17 van het Veldwetboek kan men een erfdienstbaarheid van waterleiding of drainering bekomen. Deze wordt dan geleid over andermans eigendom. Wil men ter bevloeiing van zijn erf gebruik maken van natuur­lijk of kunstmatig gewonnen water, dan kan men het recht verkrijgen dit water over de tussengelegen erven te leiden. Dit zal dan moeten gebeuren door tussenkomst van de vrederech­ter en mits betaling van een vergoeding.

In uw geval is het belangrijk te weten of het slib op een natuurlijke wijze meekomt met het regenwater. Indien hierop positief moet geantwoord worden, dan vrezen wij dat U zeer weinig zal kunnen doen. Niemand zal dan eigenlijk schuld hebben aan de natuurlijke afstroming van dat water en slib.

Anderzijds is het misschien mogelijk dat één van de omliggende eigenaars iets gedaan heeft zodat de erfdienstbaarheid van het lager gelegen erf verzwaard wordt. Dit zou dan wel verboden zijn en zal moeten onderzocht worden. Indien er dus een omliggende eigenaar is die een fout begaat en het slib hierdoor afstroomt, dan zal U deze persoon wel kunnen aanspreken en schadevergoeding eisen op basis van artikel 1382 van het Burgerlijk Wetboek.

Om dit nog beter te kunnen nagaan kan U beroep doen op een deskundige. Deze persoon kan ter plaatse de zaak komen vaststellen en nagaan of er iemand schuld heeft aan het aflopen van dit slib.

Vrijdag 22 Juni 2007

 

 

rss