Waar vandaan: Actueel >

Actueel - Mussentelling is succes

Archief

De lentetelling van Huismussen mag een succes worden genoemd. Gisteren kwamen honderden nuttige gegevens binnen via de website van Vogelbescherming Vlaanderen. Ook vandaag nog komen de digitale telformulieren vlotjes binnen. Opmerkelijk is dat heel wat deelnemers ook nog bijkomende informatie doorgeven, naast het aantal mussen en de plaats waar ze tjilpend worden waargenomen. Informatie die erg interessant is en nuttig kan zijn om een zicht te krijgen op de huidige toestand van onze mussenpopulatie en op de evolutie gedurende de laatste jaren.

Het zou onvoorzichtig zijn nu al conclusies te trekken, maar er zijn toch bepaalde zaken die in vele meldingen terug te vinden zijn. Zo blijkt de aanwezigheid van scharrelkippen (of een open kippenhok) in de tuin een bijzondere aantrekkingskracht op mussen uit te oefenen. En dat is ook logisch, want in een kippenhok is meestal permanent voedsel en drinkwater te vinden. Dat voedsel bestaat dan vooral uit gebroken maïs of een fijne mengeling van granen. Eigenaars van een tuin die in de winter de wilde vogels voeren, blijken ook meer kans op broedende Huismussen te hebben dan personen die nooit een voedertafel buiten zetten.

Niet onbelangrijk is echter ook de wijze waarop de tuin wordt aangeplant en onderhouden. Tellers meldden ons dat het aantal mussen in de tuin is gestegen vanaf het moment dat ze de exotische planten en bomen hebben vervangen door streekeigen gewassen. Een extra aantrekkingspool vormen besdragende heesters, zoals vlier, krentenboompje, Gelderse roos, kardinaalsmuts en lijsterbes. Hagen, dichte struiken, klimop en doornige heesters zijn ook erg in trek bij de mussen, zeker op plaatsen waar katten, eksters en kraaien de plak zwaaien. Ook bamboe (niet-inheems) is een siergewas waar Huismussen dol op blijken te zijn, vooral om erin te slapen of een nest te bouwen. Tuinen met vijvertjes waar mussen een verfrissend bad kunnen nemen zijn ook in trek, evenals plaatsen waar droog zand te vinden is. Daar nemen ze graag een stofbad tegen vervelende parasieten.

Hier en daar broeden Huismussen nog onder dakpannen en sommige natuurliefhebbers hebben zelfs succes met de speciale mussendakpan die vorig jaar - dankzij de mussencampagne - door het West-Vlaamse bedrijf Koramic op de markt werd gebracht. In zo'n pan kunnen de mussen ongestoord hun nest bouwen, maar ze kunnen niet onder het dak geraken met hun nestmateriaal dat ze overvloedig aanbrengen. En vooral dat laatste is voor heel wat Vlamingen een stimulans om dergelijke dakpannen aan te schaffen.

Erg interessant is ook dat de gegevens uit alle hoeken van Vlaanderen komen. In alle provincies werd de oproep van Vogelbescherming Vlaanderen positief onthaald én beantwoord. Van sommige tellers krijgt Vogelbescherming felicitaties omdat de vereniging niet alleen oog heeft voor speciale en uitzonderlijke vogelsoorten. Vele mensen blijken de Huismus toch wel erg te missen en hopen dat het sympathieke 'bruine rakkertje' snel weer terugkomt...

Dit zijn voorlopige resultaten. Iedereen kan nog zijn mussengegevens doorsturen via www.vogelbescherming.be tot eind april, hoewel er in mei ook nog kan worden geteld. Ook in het 'Gastenboek' op de website van Vogelbescherming Vlaanderen worden regelmatig mussenberichtjes gedropt.

 

 

rss