Waar vandaan: Advies > Culinair

Vlierbessensiroop

Hoe maak ik vlierbessensiroop

Vliersiroop.

Rits de bessen van de trossen in een roestvrij stalen pot en breng ze aan de kook met een bodempje water. De bessen springen daardoor open en nu kan het sap er uit lopen door een fijne zeef of een neteldoek. Reken hier toch wel op enkele uren uitdruip tijd.

Breng dit sap nu aan de kook maar laat het hoogstens enkele seconden koken en voeg dan ongeveer de helft van het sapgewicht, aan suiker toe en breng ook dit weer tot aan de rand van het kookpunt. Dus ; één liter sap, een halve kilo suiker.

Welke suiker je gebruikt dat doet er niet toe maar suiker zoals bruine suiker of kandij geven een extra smaakje…

Je kan eventueel een takje rozemarijn, een kruidnagel of kaneel bij het sap doen.

Indien je een gedeelte geleisuiker gebruikt, dus die suiker met pectine, dan zal het sap wat dikker worden. Een gedeelte maar, anders verkrijg je gelei.

Deze siroop moet nu in goed uitgewassen flessen of bokaaltjes gegoten worden. Dit doe je door de flessen of potjes, en de deksels, te koken in sodawater.

Daarna onmiddellijk vullen en sluiten.

Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :