Waar vandaan: Advies > Culinair

Recept voor suikertaart

Als kind was ik gek op de taarten die mijn oma uit Wallonie bakte, maar spijtig genoeg is het recept verloren gegaan. Wij noemden het suikertaart, maar het is niet de suikertaart die men in Vlaanderen soms in de winkel kan kopen. De taart was gebakken in een ronde taartvorm, en tamelijk plat, met een licht opgezette rand. Ze had een soort gemarmerd uitzicht ( ik denk dat er een mengsel met ei werd overgegoten vooraleer ze in de over ging); het bovenste laagje was nogal krokant, en als je ze aansneet vloeide er een donkerbruine stroop (of suiker?) uit.

Weet iemand over welke taart het gaat, of kent iemand het recept ervan? Ik veronderstel dat het een typisch Waals recept is geweest.

Hieronder kun je een recept terugvinden voor een “suikertaart” voor 6 personen:

Ingrediënten:

250 gram bloem

120 gram boter of braadmargarine

3 eieren

10 gram bakkersgist

Een snuifje fijn zout

10 cl lauwe melk

2,5 dl room

50 gram griessuiker

150 gram bruine suiker

Bereidingswijze:

Om het deeg te maken:

Meng de lauwe melk met de gist. Giet de bloem in een komen breek daarin één ei en voeg het zout toe, de griessuiker, het melk en gistmengsel en 80 gram boter/braadmargarine in stukjes gesneden. Goed kneden en 3 uur laten rusten bij kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 240°C.

Stort het deeg in taartbodems en bestrooi de deegcirkels met de bruine suiker.

Klop twee eieren met de room en 40 gram boter in blokjes gesneden. Giet dit mengsel op de taart. Bak gedurende 25 minuten. (tot ze mooi gebakken is).

Dien lauwwarm op.

Er bestaan zeer veel versies van deze taart in Wallonië. Elke gemeente heeft zelfs zijn eigen recept. Surf eens op het internet naar “tarte au sucre” en er komen tientallen recepten te voorschijn.

Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :