Waar vandaan: Advies > Culinair

Hou maak ik zelf zuurkool ?

Hieronder kun je een recept voor “zuurkool” terugvinden:

Snijd de witte kool met een schaaf in zeer dunne reepjes. Neem per kilo kool ongeveer 10/15 gram zout. Meng dit met de kool en kneed en bewerk alles goed. Er komt nu vocht vrij.

Vergiet de kool nu in een grote pot of aardewerken vat.

Plaats de kool zeer vast in het vat, je zal merken dat het vocht boven de kool uit komt. Zo niet giet er gekookt water bij met 100 gram zout per liter, tot de kool onderstaat.

Strooi tussen de kool wat jeneverbessen.

Dek de gesneden kool af met enkele gewassen buitenbladeren van een kool. Plooi de randen van de bladeren naar binnen. Leg hierop een plankje of bord met daarop een zwaar gewicht. Geen metaal. Meestal gebruikt men een gewassen kei.

Plaats de kool enige dagen in een warme plaats van ongeveer 25°C.

Nadien, als de gisting gestart is, mag ze verhuisd worden naar een frisse plaats. Dit gisten is te merken aan het schuim dat zich ontwikkelt en aan de geur...!

Na ongeveer zes weken kan de zuurkool gegeten worden. Telkens als er kool uit het vat genomen wordt, zorg ervoor dat de kool onder vocht blijft staan en dek ze terug af met het gewassen deksel.

Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :