Waar vandaan: Advies > Culinair

Ik wil zo graag een toscaans broodje bakken maar geraak niet aan een recept .

Ik wil zo graag een toscaans broodje bakken maar geraak niet aan een recept .

Pane Toscano                 Brood zonder zout !

(1 groot ovaal of 2 kleinere langwerpige broden)

Ingrediėnten:

1 koffielepel droge gist

55 ml warm water

± 380 g broodbloem

± 200 ml water

± 65 g biga*

wat olijfolie voor het invetten

Bereidingswijze:

Los de gist op in het warme water en laat even rusten. Kneed dan alle ingrediėnten tot een mooi deeg. Het is een vrij zacht en soepel deeg. Vorm het tot een bol. Vet een kom in met wat olijfolie en laat het deeg (netjes afgedekt) ongeveer een uur rijzen tot het verdubbeld is.

Smeer een vierkante of rechthoekige ovenschaal (± 20 x 20 cm) in met olijfolie. Leg hier het deeg in en druk het goed aan in de hoeken. Dek af met ingevet plastic en laat opnieuw ongeveer 1 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 220°C, met broodbaksteen erin. Zet een pannetje of een bakje waar je water in kan doen in de oven.

Keer het gerezen deeg nu om op een goed bebloemd werkblad. Verdeel het deeg met een deegschraper in de lengte in 2 gelijke delen. Bestrooi bakpapier met maļsbloem en leg hier de 2 delen voorzichtig op, zo min mogelijk aan het deeg komen. Vorm de zijranden van de broden een beetje rond door ze iets onder het brood te duwen.

Schuif de broden nu op de hete baksteen en giet een flinke scheut kokend water in het bakje onder in de oven. Bak de broden ongeveer 30 minuten. Laat ze daarna afkoelen op een rooster.

*Biga:

1/4 tl droge gist

35 g warm water

165 g broodbloem

100 g water

Meng de gist door het warme water en laat 10 min. staan. Voeg dan het andere water en de bloem toen en meng het goed. Dek af met plastic en zet het minimaal 24 uur in de koelkast voor gebruik. Je kunt het tot 2 weken zo bewaren en gebruiken. Laat het voor gebruik even een uur op kamertemperatuur komen .

TIP: Je kunt van het deeg ook 1 groot ovaal brood maken, maar voor het gebruik als 'snackbrood' met vleeswaren en/of kaas is het kleinere formaat wel wat handiger. Je kunt het brood voor het beleggen ook nog even in een grilpan leggen.

Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :