Waar vandaan: Gezond Leven > Dossier Het krachtigste uit de natuur > Lexicon
Lexicon
| Beta-amyloid | Eiwit dat verantwoordelijk is voor de vorming van de plaque die typisch is voor dementie. |
| Beta-glucanen | Polysacchariden die terug te vinden zijn in de celwanden van planten voornamelijk in paddenstoelen. |
| Bioactieve stoffen | Werkzame stoffen in planten die voordeel bieden voor de gezondheidstoestand. |
| Bioflavonoïden | In water oplosbare, plantaardige pigmenten met een antioxidante activiteit. Onontbeerlijk voor de opname van vitamine C door het lichaam. |
| Bloedarmoede | Zie anemie. |
| Botmineralisatie | Opname van mineralen door het bot. |
| Carcinogeen | Kankerverwekkend. |
| Cataract | Grijze staar of troebeling van de ooglens. |
| Catechines | Komen in vele plantaardige voeding voor; behoren tot de familie van de flavonoïden. |
| Chelatie | Chemische binding. In de geneeskunde gebruikt om zware metalen uit het lichaam te verwijderen (chelatietherapie). |
| Chlorofyl | De groene kleurstof uit de plantenwereld. Vooral in groene bladgroenten als sla, spinazie, andijvie, prei en peterselie. |
| Cholesterol | Galvet. Cholesterol wordt vooral opgenomen in de LDL, HDL en de VLDL-lipoproteinen. |
| Coeliakie | Of spruw, is een spijsverteringsstoornis. |
| Collageen | Eiwitbestanddeel uit bindweefselvezels en (kraak)been. |
| Colorectaal | Met betrekking tot de karteldarm en de endeldarm. |
| Coronair | Kransvormig, de kransslagaders betreffend. |
| Curcuma | Volledige naam is Curcuma longa L., geelwortel. |
| Curcumine | De kleurstof van Curcuma. Specerij in gerechten. |
| Curcuminoïden | De werkzame stoffen in curcumine. |
| Degeneratieve ziekten | Ouderdomsziekten. |
| Diuretica | Urinedrijvend middelen. |
| HDL-cholesterol | Hogedichtheidslipoproteïne (high density lipoprotein) - afm. 5 - 15 nm; een verlaagde waarde van de cholesterolfractie in de HDL geldt als een risicofactor voor het ontstaan van atherosclerose. |
| Hemoglobine | Kleurstof van de rode bloedcellen. |
| Histamine | Mediator van allergische reactie. |
| Homocysteïne | Zwavelhoudend aminozuur, speelt een rol bij de omzetting van methionine naar cysteïne, risicofactor voor hart- en vaatziekten. |
| Hypertensie | Hoge bloeddruk. |
| Hypervitaminose | Overmaat aan vitamine. |
| Hypoglycemie | Te lage of wisselende bloedsuiker(glucose)spiegel. |
| Hypothyroïdie | Vergroting van de schildklier. |
| Indol-3-carbinol | Inhoudsstof van koolsoorten. |
| Indolen | Stoffen die de aanmaak van eiwitten stimuleren, die in het lichaam schadelijke moleculen opruimen. |
| Isothiocyanaten | Stoffen die ontstaan na de omzetting van glucosinolaten door het enzyme myrosinase. |
| Maca | of Maca lepidium peruvianum. Deze plant behoort tot de Brassica-familie en groeit in het Andesgebergte van Peru. Maca = adaptogeen; verhoogt het aanpassingsvermogen aan ongunstige omstandigheden. Maca = tonicum; verhoogt het prestatievermogen en verlaagt de stress. |
| Mineralen | Stoffen die in kleine hoeveelheden in het menselijk lichaam voorkomen. Onmisbaar als bouwstoffen voor het skelet en voor de werking van enzymen en andere eiwitten. |
| Mitochondria | Ovale of bolvormige organen in de cellen. |
| Myoglobine | De kleurstof van dwarsgestreept en hartspierweefsel. |
| Myrosinase | Een enzyme dat zorgt voor de omzetting van glucosinolaten naar isothiocyanaten en indolen. |
| Neuraalbuis | Buisvormige structuur aan de rugzijde van het embryo. |
| Oedeem | Een overmatige ophoping van vocht in de weefsels. |
| OPC | Oligomere proanthocyanidines = flavonoïden = antioxidanten; voornamelijk terug te vinden in schors, vliezen, schil en houtachtige delen van planten. |
| Osteomalacie | Een soort botverweking die gepaard gaat met spierzwakte en botpijn. |
| Osteoporose | Een groot botverlies, botontkalking. |
| Pernicieus | Verderfelijk, schadelijk. |
| Peroxidatie | Het oxideren van vetten. |
| Polyfenolen | Stoffen van plantaardige oorsprong met antioxiderende eigenschappen. |
| Polysacchariden | Lange ketens van suiker die met elkaar verbonden zijn. |
| Procyanidine | zie OPC's. |
| Protrombine | Bloedstollingsfactor. |
| Resveratrol | Resveratrol behoort tot de polyfenolen. Een natuurlijke verbinding die in planten ontstaat als reactie op schimmelinfecties, beschadiging, stress en UV-straling. |
| Retinaal | Met betrekking tot het netvlies. |
| Rodopsine | Pigment van het netvlies van het oog. |
| ROS | Reactive Oxygen Species of vrije radicalen. |
| Sporenelementen | Mineralen die in zeer kleine hoeveelheden in het menselijk lichaam voorkomen zoals koper, jodium, chroom, mangaan. |
| Spruw | Spijsverteringsstoornis. |
| Sulforafaan | De bioactieve stof in broccoli. |
| Suppressorcellen | Cellen die deel uit uitmaken van het immuunsysteem. |
| Water oplosbare vitaminen | Zijn vitamine van de B-groep, vit. C en bioflavonoïden. |
< Disclaimer >
Bron: Vitanza HQ
Auteur: Dr. ir. Eric De Maerteleire